Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae, apărător al credinței și al dreptății

Sfântul unității

De Bartolomeu

Publicăm aproape în întregime omilia patriarhului de Constantinopol rostită pentru sărbătoarea sfântului Nicolae în bazilica din Bari.

Cufundați în rugăciune în această bazilică splendidă, am venit din orașul lui Constantin, din Fanar, sediul sfintei și marii Biserici martire a lui Cristos, patriarhia ecumenică, la invitația respectuoasă a iubitului frate în Cristos arhiepiscop de Bari-Bitonto, monseniorul Francesco Cacucci, și a consiliului episcopal din Puglia, pentru a sărbători împreună anul acesta comemorarea acestui mare sfânt al unității, părintele nostru sfânt Nicolae, episcop de Myra din Licia, taumaturgul, ale cărui sfinte relicve se odihnesc în cripta acestei bazilici de peste o mie de ani.

Am venit în Puglia pentru a întări iubirea și legăturile pe care Bisericile noastre au trăit în comun în trecut, dar pe care nici măcar vicisitudinile istoriei nu le-au întrerupt sau răcit vreodată. În aceste zile am vizitat multe părți din regiunea voastră și ne-am bucurat de succesul acestui popor harnic, de ospitalitatea sa abrahamitică și de credința sa creștină ferventă. Într-adevăr ne-am bucurat cu voi în acest pelerinaj al nostru, primul al unui pelerinaj ecumenic în acest ținut, în două mii de ani de istorie, și suntem deosebit de recunoscători Domnului.

Vocația ecumenică și stilul ospitalier al acestui ținut a făcut în așa fel încât el să fie ținut de primire, în trecut ca și în prezent. În trecut aici au găsit refugiu creștinii persecutați ca urmare a invaziilor străine, a războaielor fratricide și a foametei care a urmat. Au fost primiți și s-au integrat cu țesutul social de atunci, chiar menținând tradițiile din țările lor de origine.

Dar și într-un trecut foarte recent acest ținut a știut să fie ținut de primire pentru acei oameni care fugeau din țări totalitare, în care nu era posibil a fi discipoli ai lui Cristos. În pofida dificultăților pe care toate acestea le comportă, a problemelor inevitabile care pot să apară, acest ținut n-a închis niciodată porțile sale, n-a rămas niciodată indiferent la strigătul de ajutor al atâtor frați și surori aflați în nevoie. Astăzi, din păcate, Marea Mediterană, mare de cultură, mare de solidaritate, mare de colaborare, a devenit mare de valuri de refugiați și migranți din orice parte. Creștini fiind nu rămânem indiferenți la acest strigăt de durere, dar în același timp nu putem să tăcem în fața scandalului comercializării ființei umane, al fundamentalismului religios care pretinde că acționează în numele lui Dumnezeu, al exploatării omului de către om și al sărăcirii resurselor naturale în folosul câtorva puțini și în dezavantajul celor mulți, mai ales al celor mai săraci. Casa comună, mediul natural îi aparține lui Dumnezeu și nu suntem numai economii săi, nu suntem noi dumnezei fără Dumnezeu. Pentru aceasta ne-am ridicat glasul alături de iubitul nostru frate, Papa Francisc, din insula Lesbo spre toți cei puternici ai pământului, spre cei care au în mână destinele umanității, și continuăm să facem asta în numele lui Dumnezeu. Totuși, creștini fiind, avem o armă puternică, o armă de pace, o armă invincibilă, care este rugăciunea, și noi suntem aici pentru a ne ruga împreună sfântului nostru al unității, ca să continue să fie prietenul nostru și însoțitorul nostru pe calea mântuirii și a unității. De fapt, rugându-i pe sfinți, noi îl rugăm pe Cristos prin intermediul mădularelor trupului său. Biserica este, conform sfântului Paul, "casa lui Dumnezeu" și "familie".

Sfinții continuă să fie mădulare vii ale Bisericii, cu rugăciunea lor sunt o legătură între lucrurile de aici de pe pământ și lucrurile de dincolo. Astfel noi dăm ca tribul cinstea justă și venerația față de sfintele relicve ale sfinților prin harul legăturii incoruptibile a trupului cu Duhul divin și conform tradiției Bisericii antice. Nicolae este martorul acestei sfințenii, dar el este și sfântul tuturor, sfântul care nu are granițe de naționalitate, de cultură, de confesiune religioasă.

După icoana lui Cristos și a Fecioarei, icoana sfântului Nicolae este cea mai cunoscută, cea mai onorată. Dar pentru ce este atât de iubit acest sfânt, în pofida faptului că nu există scrieri teologice sau documente relevante despre lucrarea sa? Credem pentru că sfântul Nicolae a fost un episcop iubit de poporul său, un episcop care a trăit pentru adevărul credinței, în bătălia sa împotriva ereziei ariane din timpul său, dar și episcopul drept în Biserica sa. Apărător al săracilor, judecător implacabil în fața nedreptăților celor puternici și luptător neînfricat împotriva păcatului. Dar și om blând, plin de continență, gata la iertare, plin de compasiune față de slăbiciunea credincioșilor, dar ajutător ferm în apărarea obiceiurilor și a corectitudinii. Pentru aceasta faima sa s-a răspândit dincolo de granițele Bisericii sale de la Myra din Lica. Providența lui Dumnezeu a făcut în așa fel încât trupul său să ajungă la Bari, unde putem să-l venerăm și noi astăzi cu credință.

Permiteți-ne să încheiem acest salut al nostru cu cuvintele din liturgia bizantină pentru sfântul nostru părinte: "Păstori și învățători, să ne adunăm împreună pentru a-l lăuda pe păstor, concurent al bunului păstor; bolnavii făcând elogiul medicului; cei care sunt în pericole, al eliberatorului; păcătoșii, al avocatului; săracii, al comorii; cei necăjiți, ai mângâierii; călătorii, al însoțitorului de călătorie; cei care sunt pe mare, al cârmaciului: toți, făcând elogiul preamăritului pontif care peste tot ne vine în ajutor, să-i spunem: preasfinte Nicolae, grăbește-te să ne eliberezi de suferința prezentă și cu rugăciunile tale salvează turma ta" (Doxastikon de la Laude).

(După L'Osservatore Romano, 7 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat