Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Depunerea adeziunii în Acțiunea Catolică

Duminică, 4 decembrie 2016, în cadrul Liturghiei tinerilor, grupul Acțiunii Catolice al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a depus adeziunea. Celebrarea a fost prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, fiind însoțit la altar de pr. Benone Lucaci, pr. Felix Roca, pr. Cornel Cadar, pr. Fabian Doboș și pr. Cristian Bîrnat.

Prin acest moment, tinerii s-au angajat ca formarea lor personală să fie în relație cu învățăturile Bisericii și, în raport cu cei din jur, să ofere din abilitățile, ideile și timpul lor în activități și proiecte care să vizeze evoluția frumoasă al acestui timp al tinereții.

Cântarea a fost animată de corul de tineri al catedralei din Iași, "Juvenes Ecclesiae". În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a conturat portretul spiritual al celor două personaje prezentate în lecturile duminicii: profetul Isaia și Ioan Botezătorul. Excelența sa i-a invitat pe tineri să își realizeze visurile, punându-l pe Dumnezeu la temelia formării lor integrale.

Pentru momentul ofertoriului, s-a confecționat un simbol (devenit tradiție, diferit în fiecare an): un tablou "handmade" cu fotografiile tuturor celor care au depus adeziunea, centrate în jurul mesajului "We love Catholic Action" ("Iubim Acțiunea Catolică"), simbol ce a dorit să exprime această disponibilitate a fiecăruia de a se implica, de a fi "ACTiv", de a face o schimbare în bine atât în viața personală, cât și pentru binele comun al tuturor (devize ale Acțiunii Catolice).

După Împărtășanie, preasfințitul a binecuvântat însemnele specifice Acțiunii catolice, oferindu-le fiecărui membru și simpatizant.

Grupul de tineri este alcătuit în majoritate din studenți la diferite facultăți și specializări, iar munca depusă de fiecare în parte este una voluntară, încadrată în patru direcții: o latură care se ocupă de partea liturgică, una care se axează pe formare, o alta care e centrată pe caritate și o a patra latură cultural-recreativă. Activitățile grupului sunt deschise tuturor tinerilor din Iași, mai ales celor care sunt veniți special în acest oraș pentru studii, susținând astfel importanța trăirii valorilor cu adevărat uman-creștine.

Momentul adeziunii a fost emoționant. În cadrul rostirii rugăciunii membrilor Acțiunii Catolice, tinerii i-au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile sale, cerându-i în același timp harul de a putea duce la îndeplinire lucrarea pe care el a sădit-o în mod particular în fiecare.

Flavia Farcaș,
președinte AC Iași Centru

*

Omilia rostită de PS Aurel Percă

Duminica a II-a din Advent - Anul A - Reînnoirea adeziunii la Acțiunea Catolică

Dragi tineri,

Iubiți credincioși,

Ca in fiecare an, această a doua duminică din Advent este caracterizată de prezența a două figuri: cea a profetului Isaia, care prevestește o lume cu totul nouă atunci când va veni Mesia; și a doua figură este cea a lui Ioan Botezătorul, înainte-mergătorul lui Mesia, cel care vestește venirea lui Mesia, chemând lumea la pocăință: "Convertiți-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor".

Revine la începutul Adventului invitația de a pregăti calea Domnului, de a ne schimba viața pentru a fi gata și și găsiți vrednici să primim mântuirea lui Dumnezeu.

Adventul este timp de așteptare, timp așadar de pregătire, de reînnoire. Trebuie să trăim acest Advent cu starea sufletească a celui care a așteptat venirea lui Isus-Mesia timp de atâtea veacuri, înainte de a fi fost prevestită ca fiind iminentă din partea lui Ioan Botezătorul.

Adventul nostru, astăzi, se desfășoară în realitate între două veniri: aceea de la Crăciun, a cărei memorie o facem în fiecare an la 25 decembrie, și aceea a întoarcerii definitive a Fiului omului la sfârșitul timpurilor.

Am auzit cuvintele lui Ioan Botezătorul, care își face ale sale cuvintele profeților Isaia, Ieremia și Baruc: "Convertiți-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor", "Pregătiți calea Domnului, faceți drepte cărările lui".

Într-un timp drumurile erau netezite și reparate în vederea sosirii regelui. Și astăzi, când este vreo vizită a papei sau a unui personaj politic important, se văruiesc casele, se asfaltează străzile... și cu toții exclamăm: "De-ar fi asemenea vizite cât des... Atunci am avea șansa de a vedea mai multe drumuri bune..."

Dar acum Ioan ne cheamă la pregătire, la convertire, suntem chemați să facem noi înșine reparațiile necesare la noi, să ne convertim, să facem drepte cărările sufletului nostru, ale conștiinței noastre, pentru a aștepta venirea lui Mesia cu o viață mai bună și reînnoită.

Profetul Isaia și Ion Botezătorul vorbesc despre prăpastii și văi de netezit, despre cărări strâmte, de locuri abrupte care trebuie netezite și gropi în viață care trebuie nivelate.

Este viața noastră care trebuie reașezată, este inima noastră care trebuie revizuită, sunt defectele noastre eliminate din viață, defecte pe care uneori le acceptăm cu prea mare ușurință...

Trebuie să ne reînnoim în timpul nostru, în acest moment concret, istoric în care trăim, astăzi, cu referință la personalitățile țării și cele internaționale, care ne conduc în momentul de față. Deoarece și societatea noastră care se proclamă cu trâmbițe că este botezată, și prin urmare este creștină (nu contează confesiunea!), noi toți, împreună, pentru a fi vrednici de Domnul care vine, avem nevoie de convertire pentru a-și regăsi motivația de a ne angaja cu mai multă determinare pe calea promovării binelui și a valorilor creștine, care ne susțin și ne inspiră viața. Pentru că vrem ca venirea lui Isus în Crăciunul din acest an să lase în viața noastră un semn, care să ajute apoi pentru venirea finală a Mântuitorului.

Și vă îndemn, dragi tineri din Acțiunea Catolică, voi care astăzi vă reînnoiți adeziunea, să fiți în societate noastră ferment de reînnoire, glasuri care să îndemne mereu la pregătirea căilor Domnului.

Profeții au spus sute de ani de-a rândul că venirea lui Mesia va transforma pământul. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie..

Experiența ne arată, din păcate, că la Crăciun (și deja cu mult înainte) oamenii încearcă "să transforme pământul" cu miliarde de lumini care s-au aprins sau se vor aprinde pe rând vor în orice colț al pământului, chiar și acolo unde Crăciunul lui Isus, adevăratul Crăciun, nu este acasă la el. Nu o asemenea schimbare predica Ioan Botezătorul sau prevestea profetul Isaia.

Venirea lui Isus cere ceva mult mai profund de la oameni. Ceva care să ne atingă pe noi toți, care să ne facă să facem gesturi de dreptate, de bunătate, de iubire, de creștinism autentic.

e timpul lui Isus, împăratul Tiberiu era un om discutabil, inflexibil și crud, iubitor de lux și de plăceri; Pilat era un om orbit de putere și de carieră; un om corupt, despot și nedrept, care a condamnat mulți nevinovați prin procese sumare; Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare (cel care domnea atunci când Isus s-a născut și când a avut loc măcelul pruncilor nevinovați), era un rege desfrânat și crud; și-a ucis soția și câțiva din copii săi doar pentru a-și păstra puterea. Filip, fratele lui Irod din partea tatălui, o avea ca mamă pe Cleopatra, femeia intrigantă și capabilă de toate relele. Anna era soacra lui Caiafa și erau amândoi vicleni și diplomați și au reușit să rămână mult timp la putere.

Comentează un cardinal al Bisericii noastre: "Acesta este adevăratul grajd unde trebuia să se nască Isus" (Angelo Comastri).

Și astăzi sunt timpuri dificile și societatea noastră deseori nu ne place pentru că nu merge așa cum am voi noi. Suntem și noi în așteptarea unui mântuitor și uneori nu mai suportăm tăcerea lui Dumnezeu, pe care îl simțim că stă prea departe de problemele noastre.

În Isus, prevestit de Ioan Botezătorul, Dumnezeu vine aproape de noi și ne vorbește. Astăzi comunică cu noi prin cuvântul său și prin cel al noilor profeți care nu lipsesc în zilele noastre. Poate sunt urechile noastre care refuză să asculte atâtea voci care ne vorbesc despre el și despre planurile sale.

Iată ceea la ce ne îndeamnă sfântul Anselm: "Sus, muritorule mizerabil, fugi departe pentru un timp de ocupațiile tale, lasă deoparte pentru un oarecare timp gândurile tale zgomotoase. Îndepărtează în acest moment preocupările tale grave și pune de-o parte activitățile tale obositoare. Dedică-ți un timp pentru Dumnezeu și odinește-te în el. Intră în intimitatea sufletului tău, scoate de acolo afară totul, cu excepția lui Dumnezeu și a celui care te caută să-l cauți și, închizând ușa, caută-l..."

Ioan Botezătorul ne invită să intrăm într-o atitudine de așteptare și pentru aceasta ne lasă exemplul lui de viață. Ne impresionează ceea ce spune evanghelia despre stilul său de viață. El a ales tăcerea și austeritatea pustiului și așa ar trebuie să facem și noi, pentru a fi noi înșine, cei pe care Isus îi dorește să-i întâlnească atunci când ne va veni în întâmpinare. El ne invită să închidem un pic internetul sau să stingem televizorul, pentru a evita atâtea zgomote ale societății noastre. El ne face să găsim un pic de timp, în întregime pentru noi, pentru a putea merge în întâmpinarea celui care a venit să ne caute și s-a făcut unul dintre noi pentru a ne vorbi.

Dacă vom avea curajul de a face cel puțin un pas în această direcție, vom putea lăsa și noi un semn profetic în jurul nostru așa cum a făcut Ioan Botezătorul. Pentru că în virtutea Botezului, și noi am fost rânduiți să fim profeți...

În orice timp Isus solicită pe cineva care să vestească venirea sa, care să pregătească căile sale, care să îndrepte cărările ce duc spre el. Pentru ca Fiul lui Dumnezeu să poată veni până la noi și pentru a putea intra în contact cu noi, cu toți oamenii timpului nostru, trebuie să schimbăm, să ne schimbăm, să ne convertim, să netezim drumurile.

Va fi posibil așa ceva? Se vor îndeplini vreodată și pentru noi promisiunile profeților, promisiunile Mântuitorului?

I have a dream... Eu am un vis... cuvinte carismatice rostite într-un discurs istoric considerat dintre cele mai frumoase din secolul XX de marea personalitate a apărării drepturilor oamenilor de culoare din SUA, Martin Luther King, ucis la 28 august 1963, și titlul unui mare șlagăr plin de optimism al anilor '70, cântată de formația Abba)...

Și voi, dragi tineri, trebuie să spuneți același lucru: I have a dream. Da, trebuie să aveți un vis, un vis că multe lucruri din cele profețite se vor îndeplini... că vor veni timpuri mai bune...

"Oamenii au nevoie de vise, vise pentru a trăi, vise pentru a supraviețui. Mai ales creștinii au nevoie de vise. Dacă nu ar fi fost vise în Biserică, nu ar fi fost nici Evanghelia" (Roland Breitenbach).

Nu ar fi fost nici profeți ca Isaia (prima lectură), care visează un lup care conviețuiește cu un miel, un leopard cu un ied, un leu care să se hrănească cu paie ca boul...

Nu ar fi fost sfinți ca Francisc de Assisi, papa Ioan al XXIII-lea, papa Ioan Paul al II-lea, Padre Pio sau Maica Tereza...

Vai a nu avea un ideal, un vis, un scop mai înalt în viață! Am deveni niște calculatori reci ai unor lucruri și ai unor interese.

Sufletul are nevoie să zboare ca un fluture, să respire aerul curat. Și pentru aceasta este necesar, uneori, să ne oprim, să ne rugăm, să ne gândim... și să visăm...

"A trăi fără a visa este ca și cum ai vizita Veneția fără a te plimba cu gondola" (Birabeau). Tânărul este un om capabil să viseze. Dacă în lumea noastră s-a întâmplat ceva nou, ceva hotărâtor, ceva bun, s-a făcut datoriră unor "visători" incorigibili", care s-au încăpățânat să-și imagineze o realitate, un mod de a fi diferiți de ceea ce aveau înaintea ochilor. Și avem multe exemple. După faimosul "I have a dream" al lui Martin Luther King și moartea lui eroică, s-au schimbat multe în privința segregării rasiale.

Deseori calitatea vieții noastre lasă de dorit pentru că ne este teamă să visăm lucruri minunate, lucruri mari, lucruri mărețe, lucruri noi... Ne este teamă să ne gândim la lucruri mari... Ne este teamă să zburăm spre mai sus...

În schimb, Cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să visăm, ne solicită chiar să visăm. Noi ne gândim că visul este ceva irealizabil. În schimb, pentru creștin, visul este ceea ce Dumnezeu realizează.

Uneori este credința noastră cea care nu are curajul să viseze. Dar în schimb Dumnezeu are nevoie de visele noastre. Gândiți-vă: ce ne-au dat până acum logica sau știința politicienilor? Violențe, războaie, foamete, droguri, moarte... A visa, în limbajul biblic, deseori este echivalent cu a spera.

Atunci, dragi tineri, umpleți lumea de speranță! Sunteți capabili de un mare vis! Iar Dumnezeu vă va face protagoniști ai unei istorii mari! Ai unei istorii diferite față de cea în care ne aflăm. A unei istorii noi.

Sfântul Paul în lectura a doua de astăzi ne amintește o realitate: "prin statornica și mângâierea Scripturilor, să avem speranță".

Să încercați să visați cum s-ar schimba viața voastră și viața societății noastre, dacă am pune în practică invitația Sfântului Paul: "Primiți-vă unii pe alții după cum și Cristos v-a primit pe voi".

Vă invit să reflectați asupra acestui text, pe care l-am întâlnit zilele acestea: "Cristos al tău este iudeu; motocicleta ta este japoneză, pizza ta preferată este napolitană, berea ta preferată este nemțească, parfumul preferat de tine este franțuzesc, cafeaua pe care o bei cu plăcere este braziliană, ceasul pe care îl porți la mână este elvețian; cămașa ta este indiană, calculatorul și telefonul tău sunt coreene, vacanțele la care visezi sunt exotice; cifrele tale sunt arabe, scrierea ta este latină, democrația la care aspiri este greacă; iar campionul tău de fotbal este argentinian... Și tu refuzi să-l primești pe fratele tău? Și tu reproșezi fratelui tău că este străin?"

Să încercăm să visăm. Dar fără a pierde contactul necesar cu realitatea, pierzându-ne în iluzii și în ficțiuni.

Cuvântul lui Ioan Botezătorul din Evanghelie ne fixează în responsabilitățile noastre precise. Condamnarea sa este pentru cei care se presupun a fi drepți și cred că nu au nevoie de convertire.

Nu cel care spune "sunt creștin" este și creștin cu adevărat! Nu cine declară "eu nu fac nici un rău" este imun de rău! Nu cel care judecă pe alții se sustrage judecății lui Dumnezeu.

Nu este suficient a spune; este nevoie de roade vrednice de convertire. Creștinul este un om coerent, un om de caracter. Nu numai pe baza vorbelor, dar mai cu faptele sale.

"În viață cu toții săvârșim metamorfoze, dar ele nu sunt esențiale: esențialul este că rămânem noi înșine!" (Lalla Romano). Aceasta este coerența. Aceasta este credința matură.

Aceasta nu este o utopie. Este perfecțiunea la care ne cheamă Evanghelia! Fără un ideal, nu numai că nu reușim să trăim, dar nu se schimbă nimic în istorie. Pentru a ajunge aici, nu uitați: "Convertiți-vă... Faceți așadar roade vrednice de convertire", după cum ne învață Evanghelia.

Fără tensiunea și curajul de a visa, rămânem atașați unei vieți liniștite, de rutină, de obișnuință, de monotonie repetată a lucrurilor deja scontate.

"Numai cei care au avut curajul să viseze, au reușit să schimbe lumea" (Jacques Maritain).

Vreți să schimbați în mai bine viața voastră, lumea în care trăiți? Obișnuiți-vă să visați... la realitățile frumoase, la cele înalte și nobile.

4 decembrie 2016

Aurel Percă,
episcop auxiliar de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 4 decembrie: Iași: Depunerea adeziunii în Acțiunea Catolică. Foto: Bogdan Chertic

- 4 decembrie: Iași: Depunerea adeziunii în Acțiunea Catolică. Foto: Gabriel Iulian Cocianga

* * *

Iași (catedrală): Liturghia cu ocazia depunerii adeziunii la Acțiunea Catolică (4 decembrie 2016)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat