Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fides: Lucrători pastorali uciși în anul 2016

Isus Cristos este primul martir, "primul care își dă viața pentru noi. Și de la acest mister al lui Cristos începe toată istoria martiriului creștin, din primele secole până astăzi"

Papa Francisc la omilia 14 septembrie 2016

sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI ÎN ANUL 2016

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - În anul 2016 au fost uciși în lume 28 de lucrători pastorali catolici. Pentru al optulea an consecutiv numărul cel mai ridicat se înregistrează în America, în timp ce a crescut în mod dramatic numărul călugărițelor ucise, care în acest an sunt 9, mai mult decât dublu față de 2015.

Conform informațiilor culese de Agenția Fides, în 2016 au murit în mod violent 14 preoți, 9 călugărițe, 1 seminarist, 4 laici. Cât privește repartiția continentală, în America au fost uciși 12 lucrători pastorali (3 preoți, 2 surori, 1 seminarist, 2 laici); în Asia au fost uciși 7 lucrători pastorali (1 preot, 4 surori, 2 laici); în Europa a fost ucis 1 preot.

Cum se întâmplă în ultimii ani, majoritatea lucrătorilor pastorali au fost uciși ca urmare a tentativelor de răpire sau de furt, făcute și cu ferocitate, în contexte care denunță degradarea morală, sărăcia economică și culturală, violența ca regulă de comportament, lipsa de respect față de drepturile umane și față de viața însăși.

În aceste situații, asemănătoare la toate latitudinile, preoții, călugărițele și laicii uciși, erau printre cei care denunțau cu glas tare nedreptățile, discriminările, corupția, sărăcia, în numele Evangheliei. Pentru aceasta au plătit, ca preotul José Luis Sánchez Ruiz, din dieceza de San Andres Tuxtla (Veracruz, Mexic), răpit și apoi eliberat cu "semne evidente de tortură", conform comunicatului diecezei. În zilele precedente răpirii a primit amenințări, desigur datorită criticilor sale dure împotriva corupției și a crimei care se răspândește (vezi Agenția Fides 14/11/2016). Așa cum a amintit papa Francisc în sărbătoarea protomartirului sfântul Ștefan, "lumea îi urăște pe creștini pentru același motiv pentru care l-a urât pe Isus, pentru că El a adus lumina lui Dumnezeu și lumea preferă întunericul pentru a ascunde faptele sale rele" (Angelus din 26/12/2016).

Toți trăiau mărturia lor de credință în normalitatea vieții zilnice: administrând sacramentele, ajutându-i pe cei săraci și pe cei din urmă, îngrijindu-se de orfani, de dependenții de droguri, de foștii pușcăriași, urmând pe oricine putea să aibă nevoie. Unii au fost uciși chiar de persoanele pe care le ajutau. Cu greutate investigațiile făcute de autoritățile locale duc la găsirea executanților și mandanților acestor ucigași sau motivele.

Apoi, trezește îngrijorare soarta altor lucrători pastorali sechestrați sau dispăruți, despre care nu se mai știe nimic sigur de mult timp.

Lista anuală de la Fides, fără îndoială incompletă, nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci înregistrează lucrătorii pastorali morți în mod violent. Înadins nu este folosit termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica eventual o va putea da cu privire la unii dintre ei, apoi și datorită lipsei de știri care se pot aduna cu privire la viața lor și la circumstanțele morții.

La listele provizorii făcute anual de Agenția Fides trebuie adăugată mereu lista atâtora, despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaște, care în orice colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos. Papa Francisc ne amintește adesea că "astăzi există creștini asasinați, torturați, încarcerați, decapitați pentru că îl renegă pe Isus Cristos"... "martirii de astăzi sunt în număr mai mare față de cei din primele secole".

În lista din acest an nu figurează părintele Juan Heraldo Viroche, paroh de Stăpâna Noastră Del Valle de la Florida, la Tucuman, în Argentina, găsit mort în locuința sa la 5 octombrie. Preotul era foarte cunoscut pentru lupta împotriva traficului de droguri și a primit diferite amenințări pentru lucrarea sa. Pentru aceasta comunitatea eclezială locală a rămas incredulă și a cerut autorităților, și cu manifestații publice, să aprofundeze investigațiile pentru a clarifica faptele (vezi Agenția Fides 06/10/2016).

Printre victimele cutremurului care a lovit coasta Ecuadorului în noaptea de sâmbătă 16 aprilie, provocând sute de morți și mii de răniți, era și o călugăriță și cinci postulante ale comunității surorilor "Siervas del Hogar de la Madre" din Playa Prieta: misionara era sora Clare Crocket, irlandeză, de 15 ani în Ecuador (vezi Agenția Fides 18/04/2016).

Un gest eroic a costat viața unui seminarist din dieceza nord-americană Wichita, Brian Bergkamp, care la 9 iulie a salvat o femeie căzută în fluviul Arkansas care se îneca, ajungând el însuși să fie luat de ape (vezi Agenția Fides 14/07/2016; 6/8/2016).

Jertfa lor nu trebuie să fie uitată

Mii de credincioși provenind din toată Argentina s-au adunat la Neuquén pentru a participa la Liturghia celebrată la 40 de ani de la uciderea episcopului de La Rioja, Excelența Sa Mons. Enrique Angelelli, care a avut loc la 4 august 1976. Mons. Angelelli (1923-1976), episcop al diecezei de La Rioja, era unul dintre cei mai cunoscuți episcopi din țară, contrar dictaturii. A murit într-un accident de mașină simulat, puțin după instaurarea dictaturii militare. După 38 de ani, la 4 iulie 2014, au fost condamnați la închisoare pe viață doi înalți oficiali pentru uciderea episcopului. Timp de decenii autoritățile au susținut că moartea sa a fost accidentală. În 2015 a fost deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare (vezi Agenția Fides 29/07/2016; 02/08/2016).

Și în Africa a fost celebrată aniversarea unui alt episcop ucis: arhidieceza de Bukavu, oraș principal din sud Kivu, în estul Republicii Democratice Congo, a amintit la 29 octombrie, cei 20 de ani de la uciderea arhiepiscopului său, Excelența Sa Mons. Christophe Munzihirwa, astăzi slujitor al lui Dumnezeu. Mons. Munzihirwa a atras atenția internațională asupra tragediei refugiaților care provin din apropiata Rwanda și a lansat diferite apeluri pentru un drum de pace pentru regiunea Marilor Lacuri. "Glasul său sfâșia urechile celor mai ai lumii și a devenit un martor deranjant. Trebuia eliminat", afirmă comunicatul arhidiecezei de Bukavu. "Însă mons. Munzihirwa n-a murit. Viața sa continuă să interpeleze conștiințele noastre anesteziate de corupție, de ură, de frică și de căutarea de interese egoiste" (vezi Agenția Fides 29/10/2016).

Tot în Africa, în urmă cu 20 de ani, în noaptea dintre 26 și 27 martie 1996, au fost răpiți din mănăstirea "Notre Dame de l'Atlas", în Algeria, șapte călugări trapiști, apoi uciși de teroriști islamici din GIA. Aniversarea a fost amintită fără mari evenimente, ci în rugăciune și în tăcere, în timp ce a continuat în acești ani fluxul celor care, chiar și musulmani, vin să se adune în meditație pe mormântul lor.

La Roma au fost mai multe inițiativele convocate la a X-a aniversare a morții părintelui Andrea Santoro, care a fost paroh și apoi preot Fidei donum al diecezei de Roma, ucis la Trabzon (Turcia) la 5 februarie 2006 în timp ce era recules în rugăciune în biserica "Sancta Maria Kilisesi", care i-a fost încredințată. Turcul de 26 de ani Oguzhan Ayudin, condamnat în 2006 la 18 ani și 10 luni de închisoare ca asasin vinovat al preotului, a fost eliberat cu peste 10 ani mai înainte față de ispășirea pedepsei, împreună cu zeci de mii de deținuți, eliberați pentru a face loc la mii de persoane după eșuarea loviturii de stat (Vezi Agenția Fides 30/8/2016; 28/11/2016).

Martiri recunoscuți de Biserică

La 2 decembrie 2016, Papa Francisc a recunoscut martiriul misionarului părintele Stanley Rother, din arhidieceza de Oklahoma City, făcând din el primul martir născut în Statele Unite ale Americii. Ajuns în Guatemala în 1968 ca misionar, s-a înrădăcinat în regiune, a învățat spaniola și tzutuhil, a fost invitat să facă parte din fraternitatea acestor popoare indigene. În afară de îndatoririle sale pastorale de paroh, a tradus Noul Testament în tzutuhil și a început celebrarea Liturghiei în limba aceea. Constrâns să părăsească țara datorită conflictului armat, puțin după aceea s-a întors pentru a-i susține pe enoriașii săi. A fost ucis la 28 iulie 1981, unul dintre cei 10 preoți asasinați în Guatemala în acel an (vezi Agenția Fides 03/12/2016).

A început la 9 aprilie la Padova, procesul rogatorial diecezan pentru cauza de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu părintele Ezechiele Ramin, misionar combonian (MCCJ) padovan, ucis la 24 iulie 1985 la Cacoal, în Brazilia, din cauza angajării sale în favoarea micilor agricultori și a indios surui, în lupta lor împotriva latifundiarilor locali. Investigația asupra faimei de sfințenie, îmbogățită de indicația "super martyrio", a fost începută oficial la 1 aprilie 2016 de dieceza de Ji-Paran?, în Brazilia, unde a murit misionarul. A fost definit de Papa Ioan Paul al II-lea un "martir al carității".

La 6 ianuarie, solemnitatea Epifaniei, s-a deschis în catedrala "Stăpâna Noastră a Sfântului Rozariu" din Dipolog, pe insula Mindanao, în Filipine, faza diecezană a procesului de beatificare a misionarului iezuit italian părintele Francesco Palliola (1612-1648), ucis la 29 ianuarie 1648. A fost primul european care a învățat limba tribului subanos, care locuiau pe coasta de nord-est din Mindanao, pentru aceasta i-a fost încredințată evanghelizarea lor, dar unii dintre ei nu tolerau lucrarea sa și o împiedicau. După ce a refuzat escortarea, părintele Palliola a fost ucis cu lovituri de cuțit.

Biserica catolică din Laos a celebrat la 11 decembrie, în catedrala din capitala Vientiane, liturgia solemnă de beatificare a 17 martiri, misionari și laici laoțieni. Este vorba despre un grup format din misionari străini și cateheți locali uciși între 1954 și 1970 de luptătorii de gherilă comuniști. Cinci dintre ei aparțin congregației Misiunilor Externe din Paris (MEP); șase sunt oblați ai Mariei Neprihănite (OMI) și între aceștia este tânărul misionar italian Mario Borzaga, mort în 1960 la 27 ani, împreună cu catehetul local Paolo Thoj Xyooj. Printre laoțienii proclamați fericiți figurează și preotul Joseph Thao Tien, primul preot laoțian, ucis în 1954, și alți patru cateheți indigeni (vezi Agenția Fides 12/12/2016).

(SL) (Agenția Fides 30/12/2016)

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost uciși 12 lucrători pastorali (9 preoți și 3 surori): 1 preot și 2 călugărițe în Statele Unite ale Americii; 3 preoți în Brazilia; 3 preoți în Mexic; 1 călugăriță în Haiti; 1 preot în Venezuela; 1 preot în Columbia.

În Statele Unite ale Americii a fost găsit trupul mort, după ce dispăruse de câteva zile, al preotului Rene Wayne Robert; două călugărițe, sora Margaret Held, de la Surorile Carității de la Nazaret (SCN), și sora Paula Merrill, de la Surorile Școlare ale Sfântului Francisc (SSSF), au fost ucise înjunghiate în locuința lor.

În Brazilia au fost uciși fratele Antonio Moser, OFM; părintele Francisco Carlos Barbosa Tenorio și părintele Jo?o Paulo Nolli, toți trei în timpul unei răpiri.

În Mexic, părintele Alejo Nabor Jiménez Juárez, părintele José Alfredo Suárez de la Cruz și părintele José Alfredo Lopez Guillen au fost răpiți și găsiți uciși.

În Haiti a fost ucisă în timpul unei răpiri sora Isa Solá Matas.

În Venezuela a fost ucis în timpul nopții părintele Darwin Antonio Zambrano Gamez.

În Columbia părintele José Fortunato Bedoya Franco a murit în urma unei agresiuni pe stradă.

AFRICA

În Africa au fost uciși 8 lucrători pastorali (3 preoți, 2 surori, 1 seminarist, 2 laici): 2 preoți, 1 călugăriță și 2 laici în Republica Democratică Congo; 1 călugăriță în Sud Sudan; 1 preot și 1 seminarist în Nigeria.

În Republica Democratică Congo au fost uciși într-o ambuscadă părintele Vincent Machozi, preot asumpționist, și părintele Joseph Mulimbi Nguli; sora Clara Agano Kahambu, de la Surorile Franciscane Școlare ale lui Cristos Rege, a fost ucisă în timp ce era la locul său de muncă. Doi lucrători de la Caritas au fost uciși în timpul unei răpiri stradale.

În Sud Sudan a murit ca urmare a consecințelor unei ambuscade stradale sora Veronica Rackova, de la Surorile Misionare al Duhului Sfânt.

În Nigeria trupul părintelui John Adeyi, vicar general al diecezei de Otukpo, a fost găsit la două luni după răpirea sa. Seminaristul Lazarus Nwafor a fost ucis în timpul unui asalt al unui grup de nomazi Fulani.

ASIA

În Asia au fost uciși 7 lucrători pastorali (1 preot, 4 surori, 2 laici): 4 surori în Yemen, 1 voluntar laic în Siria, 1 preot în Filipine, 1 catehet în Indonezia.

În Yemen au fost agresate și ucise patru Surori Misionare ale Carității: sora Marguerite, sora Reginette, sora Anselm și sora Judith.

În Siria a fost ucis în timpul bombardamentelor asupra orașului Alep Elias Abiad, voluntar de la Caritas Syria.

În Filipine a fost găsit mort în locuința sa părintele Marcelino Biliran.

În Indonezia catehetul Esra Patatang a fost ucis pe stradă cu un glonț la tâmplă.

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 preot.

În Franța părintele Jacques Hamel a fost ucis în timp ce celebra Liturghia.

DATE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Elias Abiad, 22 de ani, tânăr voluntar de la Caritas Syria, a fost ucis la Alep de lovituri de bombe căzute sâmbătă 13 februarie 2016 asupra cartierului Sulaymaniyah. Secretarul general al Caritas Internationalis, Michel Roy, într-un mesaj de condoleanțe adresat familiei lui Elias subliniază că și jertfa tânărului voluntar "ne amintește tragedia zilnică ce durează în Siria și nevoia urgentă a încetării focului și a păcii". Elias era angajat în proiectele de asistență realizate de Caritas Syria în zona Alep din septembrie 2014.

(Vezi Agenția Fides 16/2/2016).

Patru Surori Misionare ale Carității, două ruandeze (sora Marguerite și sora Reginette), o indiană (sora Anselm) și a patra din Kenya (sora Judith), au fost măcelărite la 4 martie 2016 de un comando de bărbați înarmați care au atacat structura unde îi asistau pe bătrâni și pe neputincioși, în orașul yemenit Aden. În afară de surori, au fost uciși în timpul atacului terorist și șoferul și cel puțin alți doi colaboratori ai comunității, în timp ce a scăpat de moarte superioara conventului. Printre victime, și bătrâni și neputincioși asistați de surori. Preotul salezian indian Tom Uzhunnalil, care locuia la conventul surorilor după ce biserica unde trăia a fost jefuită și incendiată de bărbați înarmați neidentificați, a fost răpit.

Papa Francisc a definit măcelul de la Aden un "act de violență inumană și diabolică", și într-un mesaj difuzat prin secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, s-a rugat ca jertfa surorilor și a prietenilor și colaboratorilor lor "să trezească conștiințele, să conducă la o schimbare a inimilor și să inspire toate părțile să depună armele și să întreprindă un drum de dialog".

(Vezi Agenția Fides 4/3/2016; 5/3/2016; 7/3/2016)

La Petrópolis, în statul Rio di Janeiro (Brazilia), a fost ucis în dimineața zilei de 9 martie 2016, în timpul unei tentative de răpire pe strada statală Washington Luiz, la înălțimea Duque de Caxias (RJ), fratele Antonio Moser. Născut la Gaspar (statul Santa Catarina) în urmă cu 75 de ani, fratele Moser, din Ordinul Fraților Minori (OFM), era director al editurii Vozes și luase parte la ultimul Sinod al Episcopilor despre familie drept colaborator al secretariatului special. Conferința Episcopală Braziliană (CNBB), într-un comunicat amintește că "viața fratelui Antônio Moser era bogată și rodnică" și citează angajarea călugărului în CNBB, aportul său "în pregătirea de texte și în reflecția teologică, mai ales în teologie morală". A scris multe cărți și a oferit o mare contribuție Bisericii locale.

(Vezi Agenția Fides 10/03/2016)

Părintele Vincent Machozi, preot asumpționist (Augustinienii Asumpțiunii) a fost ucis în noaptea de duminică 20 martie 2016 în satul Vitungwe-Isale, la 15 km de Butembo, în teritoriul Beni (provincia din Nord Kivu, în estul Republicii Democratice Congo). Conform vicarului general al asumționiștilor, "câțiva militari au venit în vehicule pe la miezul nopții, au dărâmat porțile și l-au ucis acolo". Mărturiile concordă cu privire la faptul că asasinii erau militari din forțele armate congoleze (FARDC), și au năvălit în zona centrului social Mon Beau Village, unde erau reuniți conducătorii tradiționali Nande pentru a lua parte la o reflecție despre pace. Soldații au clarificat imediat că voiau să-l lovească pe conducătorul Kalemire și pe părintele Vincent. În pofida tentativei celor prezenți de a ascunde prezența celor două persoane luate în vizor, militarii l-au descoperit pe părintele Vincent care se afla în curte și lucra la computerul său portabil. S-a auzit o rafală de armă automată în timp ce părintele Vincent striga: "De ce mă ucideți?". Părintele Vincent, născut în 1965, fusese deja amenințat cu moartea, iar în 2003 a fost constrâns la exil în Statele Unite. După întoarcerea sa în RDC a scăpat de șapte atentate. Părintele Vincent denunțase de mai multe ori suferințele populației Nande cauzate de diferite grupuri înarmate dedicate exploatării ilegale a coltanului (un "mineral al morții"), adesea cu acordul armatei obișnuite.

(Vezi Agenția Fides 22/3/2016)

Un lucrător de la Caritas a fost ucis într-o ambuscadă stradală care a avut loc pe lângă Uvira, în Sud Kivu (Republica Democratică Congo), la 25 martie 2016. Un autovehicul al Caritas din Uvira care transporta salariile profesorilor din teritoriul Fizi, a fost blocat pe lângă podul Lubumba, la peste 40 km de Uvira. Tâlharii l-au constrâns pe șofer să coboare din mașină înainte de a-l ucide cu un glonț în cap. a murit în timpul transportului la spital. Pe baza unui acord semnat în 2011 între guvernul congolez și Caritas Congo, aceasta din urmă a fost însărcinată să se îngrijească de plata salariilor profesorilor vărsate de Ministerul Instruirii.

(Vezi Agenția Fides 30/3/2016; 12/8/2011)

Părintele Darwin Antonio Zambrano Gamez, preot din dieceza de San Cristobal din Venezuela, a fost ucis în noaptea de 30 martie 2016. Trupul său a fost găsit într-un parc în orașul San Cristobal în dimineața zilei de 31 martie și poartă semne de violență și de înjunghiere. Motivele pentru care a fost ucis rămân necunoscute. Părintele Don Darwin Zambrano Gamez s-a născut la 24 octombrie 1977 și a fost hirotonit preot la 5 iulie 2010 în parohia San Agaton din Palmira. Actualmente era vicar în parohia San José de Bolívar și era cunoscut pentru spiritul său de slujire, umorismul său și bucuria sa. (Vezi Agenția Fides 01/04/2016)

Părintele Rene Wayne Robert, preot din dieceza de Saint Augustine din Florida (Statele Unite ale Americii), 71 de ani, după ce a dispărut de câteva zile, a fost găsit mort în Georgia, luni 18 aprilie 2016. Trupul său a fost găsit la Waynesboro, grație colaborării omului arestat de poliție în timp ce conducea mașina preotului. Părintele Robert a fost ucis probabil la 10 aprilie, ultima seară în care a fost văzut. Preotul lucra în pastorația închisorilor din 1980, angajându-se în favoarea foștilor deținuți, a șomerilor, a marginalizaților și a celor care sunt privați de drepturile civile, menținând mereu un stil de viață simplă și săracă. După comunicatul diecezei de Saint Augustine, părintele Robert "era un umile e generos slujitor al Domnului și a împărtășit multele sale daruri cu cei săraci, cu comunitatea surzilor, cu cei încarcerați. Va fi amintit pentru bunătatea sa și iubirea sa fără sfârșit față de ei".

(Vezi Agenția Fides 20/04/2016)

Sora Veronica Rackova, misionară slovacă de la Surorile Misionare ale Duhului Sfânt (SSP), a fost rănită grav într-o ambuscadă stradală în Sud Sudan la 16 mai 2016 și a murit la 20 mai la Nairobi Hospital, în Kenya, unde a fost transportată imediat după atac. Pe la miezul nopții din 16 mai sora Veronica a primit un telefon de ajutor urgent pentru o femeie care avea o naștere dificilă în centrul sanitar condus de ea, St Bakhita's Medical Centre din Yei. Călugărița a însoțit-o cu ambulanța pe pacientă la Harvester's Health Center, o structură mai bine dotată. Când se întorcea a fost lovită de grenadele câtorva bărbați înarmați, se pare soldați din Armata de Eliberare a Poporului Sudanez (SPLA), fosta mișcare de gherilă care după independența țării în 2011 a luat puterea. Sora era singură când s-a întâmplat faptul, pentru că șoferul se întorsese acasă. Sora Veronica avea 58 de ani și de 6 ani lucra în Sud Sudan, după ce a prestat serviciu în Ghana.

(Vezi Agenția Fides 21/5/2016; 24/5/2016; 2/6/2016)

Părintele Marcelino Biliran, paroh al bisericii "Sfântul Petru apostol" în orașul Loboc, în provincia Bohol, în Filipine, găsit mort în locuința sa la 27 iunie, nu s-a sinucis ci a fost ucis, din motive necunoscute: asta a anunța E.S. Mons. Leonardo Medroso, episcopul diecezei de Tagbilaran, unde părintele Biliran desfășura slujirea pastorală, care a informat despre confirmarea primită de la poliția din Bohol, că va continua investigațiile cu privire la ucidere. Părintele Biliran a fost hirotonit în dieceza de Tagbilaran și era paroh la "Sfântul Petru apostol", parohie din 2015.

(Vezi Agenția FIdes 7/7/2016)

Părintele John Adeyi, vicar general al diecezei de Otukpo, în statul nigerian Benue, a fost răpit la 24 aprilie. Trupul său a fost găsit după două luni, la 22 iunie, pe lângă complexul Ogbadibo Local Government Education Authority la Otukpa, orașul său natal. Răpitorii au cerut o răscumpărare pentru a-l elibera. Cu toate că familia vicarului a predat suma cerută, preotul n-a fost eliberat. Apoi descoperirea tragică a trupului său aflat de acum în descompunere.

(vezi Agenția Fides 29/4/2016; 7/7/2016)

Un preot bătrân, părintele Jacques Hamel, 84 de ani, a fost ucis în dimineața zilei de 27 iulie 2016 în timp ce celebra Liturghia în biserica Saint Etienne du Rouvray, în Normandia (Franța). Doi bărbați au intrat în timpul celebrării, l-au ucis pe preot și au rănit trei credincioși, dintre care unul în mod grav. Printre ostateci și două surori, în timp ce o a treia a reușit să fugă și să dea alarma. Cei doi asasini au fost uciși de poliție.

Părintele Jacques era un om bun, de pace, dar "a fost asasinat ca și cum ar fi fost un criminal", a spus Papa Francisc la 14 septembrie 2016, indicând un motiv precis de reflecție: "în mijlocul momentului dificil pe care-l trăia, chiar și în mijlocul acestei tragedii pe care el o vedea venind, un om blând, un om bun, un om care făcea fraternitate, n-a pierdut luciditatea de a acuza și a spune clar numele asasinului, și a spus clar: «Pleacă, satană!». Și-a dat viața pentru noi, și-a dat viața pentru a nu-l renega pe Isus. Și-a dat viața în însuși jertfa lui Isus pe altar... Fie ca el din cer - pentru că trebuie să-l rugăm, este un martir, și martirii sunt fericiți, trebuie să-l rugăm - să ne dea blândețea, fraternitatea, pacea precum și curajul de a spune adevărul: a ucide în numele lui Dumnezeu este satanic".

(Vezi Agenția Fides 26/7/2016; 27/7/2016; 14/9/2016))

Un contabil de la Caritas din Basankusu, în provincia Ecuatorului (Republica Democratică Congo) a fost ucis la 11 august de doi bandiți, apoi arestați, la circa 50 km de Basankusu, pentru a-l jefui de salariile destinate profesorilor din teritoriul Befale.

Lazarus Nwafor, seminarist de 26 de ani, originar din Imo state (Nigeria), a fost ucis la 25 august în timpul unui atac al unui grup de apartenenți la etnia Fulani la comunitatea Ndiagu Attakwu, în localitatea Nkanu, în statul nigerian Enugu, în timpul căruia alte persoane au fost rănite sau ucise.

Două călugărițe, sora Margaret Held, de la Surorile Carității de la Nazaret (SCN), și sora Paula Merrill, de la Surorile Școlare ale Sfântului Francisc (SSSF), au fost ucise cu lovituri de cuțit în casa lor la Durant, în Mississippi (Statele Unite ale Americii), într-o zonă în care peste 40% din populație trăiesc sub pragul sărăciei, probabil de un răpitor, care a fugit după aceea cu mașina lor găsită abandonată puțin mai departe. Cele două călugărițe, ambele nord-americane, de 68 de ani, prestau serviciu ca infirmiere la Lexington Medical Clinic, centru sanitari care asistă gratuit familiile care nu pot să-și plătească îngrijirile medicale. La 25 august, nevăzându-le venind punctuale ca întotdeauna, colegii au anunțat poliția, care în locuința lor a găsit semne de efracție și au găsit trupurile lor. Erau iubite și prețuite de toți, datorită afabilității lor, a disponibilității lor și a grijii lor îndeosebi față de cei nevoiași.

(Vezi Agenția Fides 29/8/2016)

Sora Isabel Solá Matas, 51 de ani, originară din Barcelona (Spania), misionară în Haiti de mulți ani, a fost ucisă în dimineața zilei de 2 septembrie 2016, în timp ce era la volanul automobilului său pe o stradă centrală din capitala haitiană, Port au Prince. A fost lovită de două gloanțe în timpul unei tentative de furt, au fost furate geanta sa și alte obiecte personale. Sora, de la Călugărițele lui Isus-Maria (RJM), era foarte angajată cu păturile cele mai umile și sărace din Haiti, cu care practic conviețuia după cutremurul din 2010: a ajutat la reconstruirea caselor, se angaja ca infirmieră și pentru a alina suferințele celor care au îndurat vreo amputare ca urmare a cutremurului.

(Vezi Agenția Fides 3/9/2016)

Esra Patatang, 27 de ani, catehet și profesor catolic, a fost ucis la 12 septembrie 2016 cu un glonț la tâmplă în districtul Puncak Jaya, în dieceza de Timika, situată în zona de sud din Papua indoneziană. Esra de doi ani preda la școala elementară și conducea și o moto-taxi pentru a integra salariul său. A fost și liderul tinerilor catolici din parohia din Illaga, la Mulia. În după-amiaza zilei de 12 septembrie transporta un pasager de la Kota Baru la Kota Lama, unde se află și locuința sa, când a fost ucis. "Nu este clar ce anume sau cine se află în spatele execuției. Esra este victimă a celor care folosesc violența pentru a obține scopurile lor. Esra rămâne un exemplu pentru tinerii indonezieni, datorită dăruirii sale de a-i sluji cu bucurie pe alții într-o situație socială tensionată și dificilă cu este cea din Papua", a spus părintele Antonius Haryanto, secretar executiv al Comisiei pentru Tineri din Conferința Episcopală din Indonezia.

(Vezi Agenția Fides 14/9/2016)

Doi preoți, părintele Alejo Nabor Jiménez Juárez și părintele José Alfredo Suárez de la Cruz, din dieceza mexicană de Papantla, au fost răpiți în seara zilei de duminică 18 septembrie 2016 din parohia "Nuestra Senora de Fatima", în periferia extremă a orașului Poza Rica, în partea de nord a statului Veracruz. Trupurile lor fără viață au fost găsite în dimineața zilei de luni 19 septembrie, la marginea străzii care leagă Papantla de Poza Rica. Un colaborator al preoților, răpit împreună cu ei, a fost găsit viu. Zona a fost scena ciocnirilor violente între cartelurile de droguri timp de mulți ani.

(Vezi Agenția Fides 23/09/2016; 26/09/2016)

Duminică 25 septembrie, în timpul Liturghiei pe care a celebrat-o la San Rafael de Puruándiro, cardinalul Alberto Suárez Inda, arhiepiscop de Morelia (Mexic), a anunțat găsirea trupului fără viață a preotului José Alfredo Lopez Guillen, într-o zonă a orașului, în statul Michoacan. Preotul fusese răpit luni 19 septembrie, în aceeași zi în care au fost găsiți alți doi preoți în statul Veracruz. Din locuința sa au fost furate multe lucruri. Trupul a fost găsit în localitatea cunoscută ca "La Guayaba" în localitatea Michoacan, nu departe de locul unde părintele Lopez Guillen era paroh, biserica "Preasfânta Treime". Preotul a murit datorită gloanțelor.

(vezi Agenția Fides 20/9/2016; 23/09/2016).

Părintele Francisco Carlos Barbosa Tenorio, 37 de ani, a fost găsit mort în dimineața zilei de duminică 9 octombrie 2016, de-a lungul străzii RJ-081, la Nova Iguaçu, în regiunea Baixada Fluminense, statul Rio de Janeiro (Brazilia). Conform mărturiilor prietenilor care au recunoscut corpul, preotul avea semne de cuțit și amprenta patului unei puști pe cap. Nu s-a găsit mașina pe care o conducea în acel moment. Părintele Francisco era paroh al parohiei "Stăpâna Noastră de Lourdes", în cartierul S?o Benedito la Nova Iguaçu, unde era iubit de credincioși și nu avea dușmani. Totul duce să se creadă că a fost o răpire încheiată cu ucidere. Părintele Francisco mersese să viziteze o familie în cartierul apropiat de parohia S?o Sim?o, dar se pare că nu s-a mai întors acasă niciodată. Era născut la Pernambuco, dar a trăit timp de circa zece ani la Rio de Janeiro. A început să lucreze în dieceza de Nova Iguaçu în 2008 și a fost hirotonit preot în 2011.

(Vezi Agenția Fides 11/10/2016)

Părintele Jo?o Paulo Nolli, din dieceza de Rondonópolis-Guiratinga (Mato Grosso, Brazilia), dispărut la 8 octombrie, a fost găsit cadavrul la 11 octombrie, cu semne clare de violență ucigașă. Poliția a arestat trei tineri în timp ce încercau să vândă câteva obiecte care au aparținut preotului, și aceștia au mărturisit furtul terminat în ucidere. Cei trei tineri dependenți de droguri de 17 ani, pe care părintele Jo?o Paulo Nolli, 35 de ani, a acceptat să-i ia cu mașină de-a lungul unei străzi din periferie, i-au furat portofelul, mașina și celularul. Părintele Jo?o Paulo era foarte cunoscut: reunea peste 5 mii de persoane la Liturghiile pe care le celebra, în afară de asta conducea programul de radio-televiziune intitulat "Dumnezeu se îngrijește de mine" (Deus cuida de mim).

(Vezi Agenția Fides 13/10/2016)

Părintele Joseph Mulimbi Nguli, 52 de ani, vicar din parohia "Sfântul Martin" în localitatea Katuba, la Lubumbashi, capitală a provinciei Katanga, în Republica Democratică Congo, a fost ucis în timpul unei ambuscade în noaptea dintre 21 și 22 octombrie 2016. În timp ce se întorcea acasă, preotul a fost lovit în stomac de un glonț de Kalashnikov. Deteriorarea condițiilor de siguranță în zone vaste din țară a fost denunțată de mai multe ori de episcopii congolezi, care au denunțat și "atacuri la adresa parohiilor și a unor comunități călugărești, îndeosebi la Kinshasa, la Kananga și la Bukavu".

(Vezi Agenția Fides 24/10/2016)

Misionarul de 91 de ani, părintele José Fortunato Bedoya Franco, a murit în după-amiaza zilei de 25 octombrie, la Rionegro (Antioquia, Columbia). A fost găsit pe o stradă publică, leșinat, apoi a fost ajutat și dus la spitalul San Juan de Dios. Conform mărturiilor unor trecători, misionarul a fost agresat pe stradă de o persoană cu o seringă în mână, probabil într-o tentativă de furt. În spital s-a constatat că i-a fost injectată otravă. Conform datelor de la dieceze de Sonsón y Rionegro, călugărul José Fortunato, născut la 13 octombrie 1925 la Santo Domingo (Antioquia), a fost hirotonit preot la 29 iunie 1952 în dieceza de Santa Rosa de Osos, în nordul din Antioquia. Aparținea la Misioneros Javerianos de Yarumal.

(Vezi Agenția Fides 26/10/2016)

O călugăriță congoleză din Congregația Surorilor Franciscane Școlare ale lui Cristos Rege, sora Clara Agano Kahambu, a fost ucisă înainte de amiaza zilei de 29 noiembrie 2016 la parohia Mater Dei din Bukavu, municipiu din Sud Kivu în estul Republicii Democratice Congo. Sora Clara se afla în biroul său cu o studentă, când un bărbat s-a prezentat la paznicul structurii spunând că trebuia să-și înscrie fiica la școala călugărească. Odată intrat, omul s-a năpustit asupra sorei lovind-o cu un cuțit la gât. Omul a fost prins însă pentru călugăriță, ajutată imediat, n-a mai fost nimic de făcut. A murit când să ajungă la spital. Sora Clara Agano era născută la 3 iulie 1976 în parohia din Luofu, dieceza de Butembo-Beni. La 16 noiembrie 2000 la Bukavu a fost admisă în Congregația Surorilor Franciscane Școlare ale lui Cristos Rege și a depus voturile perpetue la 2 august 2010. A predat psihologie, pedagogie și cateheză. Era directoare a școlii "Marie Madeleine" la Bukavu și a centrului pastoral "Mater Dei" unde învăța fetele sărace să citească și să scrie.

(Vezi Agenția Fides 2/12/2016)

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2016

 

Nr.

Nume și prenume

Naționalitate

Institut sau Dieceză

Data și locul morții

1.

Elias Abiad

Siria

Voluntari Caritas

Alep (Siria) – 13/2

2.

Sora Marguerite

Rwanda

Misionarele Carității

Aden (Yemen) – 4/3

3.

Sora Reginette

Rwanda

Misionarele Carității

Aden (Yemen) – 4/3

4

Sora Anselm

India

Misionarele Carității

Aden (Yemen) – 4/3

5.

Sora Judith

Kenya

Misionarele Carității

Aden (Yemen) – 4/3

6.

Fratele Antonio Moser

Brazilia

Frații Minori (OFM)

Petropolis (Brazilia) – 9/3

7

Pr. Vincent Machozi

RD Congo

Augustinieni ai Asumpțiunii

Butembo (RD Congo) – 20/3

8.

Lucrător Caritas

RD Congo

Lucrător Caritas

Uvira (RD Congo) – 25/3

9

Pr. Darwin A. Zambrano Gamez

Venezuela

Diecezan

S. Cristobal (Venezuela) – 30/3

10.

Pr. Rene Wayne Robert

Statele Unite

Diecezan

Waynesboro (SUA) – 18/4

11.

Sora Veronica Rackova

Slovacia

Misionarele Duhului Sfânt (SSP)

Yei (Sud Sudan) – 20/5

12.

Pr. Marcelino Biliran

Filipine

Diecezan

Loboc (Filipine) – 27/6

13.

Pr. John Adeyi

Nigeria

Diecezan

Otukpa (Nigeria) – 24/4 (?)

14.

Pr. Jacques Hamel

Franța

Diecezan

St. Etienne (Franța) – 27/7

15

Lucrător Caritas

RD Congo

Caritas Basankusu

Basankusu (RD Congo) – 11/8

16

Lazarus Nwafor

Nigeria

Seminarist

Nkanu (Nigeria) – 25/8

17.

Sora Margaret Held

Statele Unite

Surorile Carității de la Nazaret (SCN)

Durant (SUA) – 25/8

18.

Sora Paula Merrill

Statele Unite

Surorile Școlare ale Sfântului Francisc (SSSF)

Durant (SUA) – 25/8

19.

Sora Isabel Solá Matas

Spania

Călugărițe ale lui Isus-Maria (RJM)

Port au Prince (Haiti) – 2/9

20.

Esra Patatang

Indonezia

Laic catehet

Puncak Jaya (Indonezia) – 12/9

21.

Pr. Alejo Jiménez Juárez

Mexic

Diecezan

Poza Rica (Mexic) – 18/19-9

22.

Pr. José Suárez de la Cruz

Mexic

Diecezan

Poza Rica (Mexic) – 18/19-9

23.

Pr. José A. Lopez Guillen

Mexic

Diecezan

Morelia (Mexic) – 19/9 (?)

24.

Pr. Francisco C. Barbosa Tenorio

Brazilia

Diecezan

Nova Iguaçu (Brazilia) – 9/10

25.

Pr. João Paulo Nolli

Brazilia

Diecezan

Rondonópolis (Brazilia) – 8/10 (?)

26.

Pr. Joseph Mulimbi Nguli

RD Congo

Diecezan

Lubumbashi (RD Congo) – 21/22-10

27.

Pr. José F. Bedoya Franco

Columbia

Misionarii de Yarumal

Rionegro (Columbia) – 25/10

28.

Sora Clara Agano Kahambu

RD Congo

Surori Franciscane Școlare ale lui Cristos Rege

Bukavu (RD Congo) – 29/11

 

 

Starea religioasă

Preoți: 14 (11 diecezani; 1 OFM; 1 Asumpționist; 1 Misionari de Yarumal)

Călugărițe: 9 (4 Misionare ale Carității; 1 Surori ale Carității de la Nazaret (SCN), Surori Școlare ale Sfântului Francisc (SSSF), Călugărițe ale lui Isus-Maria (RJM), Surori Misionare ale Duhului Sfânt, Surori Franciscane Școlare ale lui Cristos Rege)

Seminariști: 1

Laici: 4

Țări de origine

Africa: 10 (5 RD Congo, 2 Rwanda, 2 Nigeria, 1 Kenya)

America: 11 (3 Brazilia, 3 Mexic, 3 Statele Unite, 1 Venezuela, 1 Columbia)

Asia: 4 (1 Siria, 1 India, 1 Indonezia, 1 Filipine)

Europa: 3 (1 Spania, 1 Franța, 1 Slovacia)

Locuri ale morții

Africa: 8 5 RD Congo, 2 Nigeria, 1 Sud Sudan)

America: 12 (3 Statele Unite, 3 Brazilia, 3 Mexic, 1 Venezuela, 1 Haiti, 1 Columbia)

Asia: 7 (4 Yemen, 1 Siria, 1 Indonezia, 1 Filipine)

Europa: 1 (Franța).

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2015

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși, tot conform informațiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, totuși trebuie să fie analizați și următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea știrilor și din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care și-au sacrificat viața conștienți de riscul pe care și-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredințate.

În anii 2001-2015 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 365.

ANUL

TOT

VES

SAC

DIAC

FRAT

REL

SEM

IVC

CAT

LAI

VOL

1990

17

 

10

 

 

7

 

 

 

 

 

1991

19

1

14

 

1

3

 

 

 

 

 

1992

21

 

6

 

2

13

 

 

 

 

 

1993

21

1C+1

13

 

 

4

1

1

 

 

 

1994

26

 

20

 

1

4

1

 

 

 

 

1994*

248

3

103

 

47

65

 

30

 

 

 

1995

33

 

18

1

3

9

 

 

 

2

 

1996

48

3

19

 

8

13

1

2

1

1(ct)

 

1997

68

1

19

 

1

7

40

 

 

 

 

1998

40

1

13

 

5

17

4

 

 

 

 

1999

32

 

17

 

 

9

4

 

2

 

 

2000

31

 

19

 

 

7

3

1

 

 

1

2001

33

 

25

 

 

5

1

1

 

1

 

2002

25

1

18

 

1

2

2

1

 

 

 

2003

29

1

20

 

1

 

3

 

 

2

2

2004

16

 

12

 

 

1

 

 

 

3

 

2005

25

1

18

 

2

3

 

 

 

1

 

2006

24

 

17

 

1

3

 

 

 

2

1

2007

21

 

15

3

1

1

1

 

 

 

 

2008

20

1

16

 

1

 

 

 

 

2

 

2009

37

 

30

 

 

2

2

 

 

3

 

2010

25

1

17

 

1

1

2

 

 

3

 

2011

26

 

18

 

 

4

 

 

 

4

 

2012

13

 

11

 

 

1

 

 

 

1

 

2013

23

 

20

 

 

1

 

 

 

2

 

2014

26

 

17

 

1

6

1

 

 

1

 

2015

22

 

13

 

 

4

 

 

 

5

 

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI ÎN ULTIMII ANI SE POT GĂSI PE SITUL NOSTRU: www.fides.org

________

Special Fides îngrijit de S.L. - Agenția Fides 30/12/2016

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat