Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Va continua să producă roadele speranței

În amintirea părintelui Kolvenbach

De Arturo Sosa

Publicăm omilia rostită vineri seara, 2 decembrie 2016, de prepozitul general al iezuiților, părintele Arturo Sosa, în "Chiesa del Ges?", la Roma, în amintirea părintelui Peter-Hans Kolvenbach. Sosa a amintit figura călugărului și în cursul unui interviu dat lui Matt Malone, director al săptămânalului catolic "America". Kolvenbach, a spus Sosa, trebuie amintit pentru deschiderea sa la dialog și sensibilitatea sa "în perioade dificile". Părintele Sosa a vorbit desigur și despre papa Francisc, "fiu al Bisericii și al unei Biserici vii". Pontiful "practică foarte bine spiritualitatea ignațiană", se vede asta când vorbește despre "discernământ, mângâiere, dezolare și reconciliere". Este "o persoană angajată să realizeze viziunea Bisericii proprie Conciliului al II-lea din Vatican: sinodalitatea și coresponsabilitatea".

Timpul Adventului este o invitație de a reînnoi speranța și încrederea în promisiunea din partea lui Dumnezeu. Părintele Kolvenbach, om care și-a pus toată speranța în Domnul, ne-a reunit din nou în această Biserică a lui Isus (Chiesa del Ges?). Noi vrem să-i mulțumim împreună Domnului pentru darul persoanei lui Peter-Hans Kolvenbach oferit lumii, Bisericii și Societății lui Isus. Deja am făcut asta în inimile noastre și în comunitățile noastre, dar vrem s-o facem și împreună în locul unde se odihnesc sfântul Ignațiu, Pedro Arrupe și alți oameni care și-au pus, și ei, speranța lor numai în mâinile Domnului.

Părintele Kolvenbach ne-a reunit deja pe mulți și la Beirut. În jurul sicriului său am trăit o veghe de rugăciune în noaptea de 29 noiembrie. Inima noastră s-a umplut de lumina despre care vorbește textul din Evanghelia lui Ioan pe care tocmai l-am ascultat. Acea lumină a credinței care l-a caracterizat pe Kolvenbach și prin care devenim fii ai luminii, nu ne lăsăm surprinși de întuneric și înțelegem unde să mergem fără frică pentru că în Domnul este pusă întocmai toată speranța noastră.

Tot la Beirut, la liturghia înmormântării (30 noiembrie), eram foarte mulți ca să mărturisim admirație, afect și recunoștință față de el. Reprezentanți ai diferitor Biserici, ai statului libanez, rude, călugări și mulți iezuiți am umplut biserica "Notre Dame" a colegiului nostru din Jhamour. Euharistia emoționantă celebrată acolo ne-a permis, încă o dată, să ne rugăm împreună, să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu și să comemorăm recunoscători viața și opera părintelui Kolvenbach. Apoi, în cimitirul apropiat al iezuiților a fost înmormântat trupul său care, "căzut în pământ", va continua să producă din belșug roadele speranței, dar al lui Dumnezeu care ne aruncă în mâinile sale și ne încurajează în urmarea Domnului Isus.

În timpul vizitei pe care a făcut-o la a treizeci și șasea congregație generală (24 octombrie 2016), a fost întrebat Papa Francisc când se va schimba Libanul într-o livadă, când va fi lumea locul de pace un popoarele să poată trăi omenește, stabilind relații juste între ei. Întrebarea făcea referință la Africa. În aceste zile, am putut să ating cu mâna cum popoarele din Liban și din tot Orientul apropiat sunt așa de doritoare să vadă propriile țări devenind o livadă de dreptate și de pace. Atâtea alte popoare în Europa, Asia și America, rănite de războaie și de tot soiul de exploatare, caută căile reconcilierii. Papa Francisc a răspuns: "Nu știu dacă (pacea) va veni înainte de venirea Fiului Omului, dar știu, în schimb, că trebuie să lucrăm cât mai mult posibil pentru pace, fie prin intermediul politicii, fie prin intermediul conviețuirii. Cred că a lucra pentru pace în aceste circumstanțe, în afară de a fi una dintre fericiri, este ceva prioritar. Când va veni pacea? Se poate. Se poate. Cu atitudinile creștine pe care Domnul ni le indică în Evanghelie se poate face mult și se face mult și se merge înainte. Uneori se plătește cu preț foarte mare, personal. Ei bine, oricum se merge înainte. Martiriul face parte din vocația noastră".

De ce om al speranței. Părintele Kolvenbach a avut marea îndrăzneală apostolică în a aprofunda angajarea Societății lui Isus în căutarea păcii în lume. Pus în fruntea trupului Societății lui Isus în 1983, într-un moment foarte complex al istoriei sale, a avut o grijă atentă, discretă și milostivă față de viața ei și misiunea ei până când, după 25 de ani, în 2008 a lăsat funcția sa. El a întrupat profilul voit de sfântul Ignațiu pentru superiorul general al Societății: unire și familiaritate cu Dumnezeu în rugăciune, pentru a face părtaș tot trupul de darurile Duhului Sfânt; caritabil cu toți; liber interior pentru a discerne mai bine alegerile de făcut într-o lume care se schimbă rapid, cu fidelitate creativă față de Biserică. Înzestrat, fără îndoială, de mare inteligență și de judecată, a fost capabil să ajute Societatea să discearnă acel magis al misiunii sale în aceste timpuri.

În 1995 a convocat a treizeci și patra congregație generală. Trecuseră douăzeci de ani de la stimulentul dat Societății de cea de-a treizeci și doua congregație generală, prin mandatul de a sluji credința și a promova dreptatea, mișcată de convertirea inimii care a experimentat milostivirea lui Dumnezeu și a ascultat chemarea sa ca trup universal. Sub conducerea părintelui Kolvenbach Societatea a pregătit cea de-a treizeci și treia congregație generală. În ea s-a confirmat misiunea de a sluji credința și de a promova dreptatea, și am devenit mai hotărât conștienți și de necesitatea de a ne deschide la dialogul cu culturile și de a participa activ la dialogul interreligios.

O altă convingere foarte puternică a venit de la conducerea părintelui Kolvenbach și de la discernământul făcut la a treizeci și treia congregație generală: misiunea Societății lui Isus este împărtășită de mulți alții în Biserică și ne unește cu multe persoane angajate în construirea păcii ca rod al dreptății. Deci înțelegem Societatea lui Isus ca un trup care colaborează cu alții în construirea unei lumi în pace și în a anunța vestea bună a mântuirii. Colaborarea constituie o dimensiune a identității noastre care ne deschide orizonturi foarte ample pentru viața noastră apostolică și provoacă coerența vieții noastre spirituale și religioase.

Părintele Kolvenbach a iubit profund Societatea lui Isus și ne-a învățat s-o iubim ca drum spre Dumnezeu, în slujirea Bisericii lui Isus Cristos, sub Pontiful Roman. Părintele Kolvenbach a cunoscut în profunzime Societatea lui Isus cu punctele sale de putere și slăbiciunile sale. Cunoașterea sa l-a făcut să mărească încrederea sa în acel Dumnezeu care a inspirat-o și care este unicul care o va putea susține cu milostivirea și harul său.

Noi toți avem atâtea amintiri de la părintele Kolvenbach. Imaginea sa ne este așa de familiară încât am putea petrece toată noaptea să ne amintim momente trăite alături de el. A-l comemora pe părintele Kolvenbach înseamnă a comemora un însoțitor al lui Isus, un confrate vecin, un părinte care a generat viață în noi, un credincios plin de speranță angajat în vestirea Evangheliei și în construirea păcii, un om drept. De aceea, așa cum am făcut la începutul euharistiei, putem spune cu psalmistul: "Cel drept va înflori ca un palmier, va crește ca un cedru din Liban. Cei plantați în casa Domnului vor înflori în curțile Dumnezeului nostru" (Ps 92,13-14).

(După L'Osservatore Romano, 4 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat