Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Pruncii nevinovați" din evanghelie și cei de astăzi

De Gianni Valente

Astăzi liturgia Bisericii Catolice îi comemorează pe sfinții prunci nevinovați. Sunt victimele măcelului pruncilor nevinovați, copiii sub doi ani care, conform evangheliei, au fost uciși din porunca lui Irod în regiunea din Betleem, pentru a fi sigur că-l elimină printre ei și pe Isus, abia născut. Biserica îi celebrează la trei zile după Crăciun pentru a sublinia că evenimentul lor tragic are o legătură misterioasă cu promisiunea de mântuire intrată în lume cu nașterea lui Cristos.

Există atâția sfinți prunci nevinovați și astăzi. Fotografiile și filmările de la scenariile de război îi arată în timp ce eventual se joacă printre dărâmăturile caselor lor sau când reușesc să se distreze chiar plonjând în craterele create de bombe care s-au umplut cu apă, pe care ei le folosesc ca și cum ar fi mici piscine.

Nu există nimic mai insuportabil din punct de vedere uman decât durerea copiilor. Și nu există nimic mai diabolic decât durerea provocată copiilor. Au amintit de asta, în cuvintele lor pentru Crăciun, fie papa Francisc fie Bartolomeu, patriarhul ecumenic de Constantinopol, cu o sincronie elocventă. Succesorul lui Petru, în omilia din noaptea de Crăciun, privind la misterul nașterii lui Isus, a invitat să ne lăsăm interpelați "și de pruncii care, astăzi, nu sunt culcați într-un leagă și mângâiați de afectul unei mame și al unui tată, ci zac în deprimantele «iesle de demnitate»: în adăpostul subteran pentru a scăpa de bombardamente, pe trotuarul dintr-un mare oraș, pe fundul unei bărci supraîncărcate de migranți". Pruncii "care nu sunt lăsați să se nască", cei "care plâng pentru că nimeni nu satură foamea lor", cei "care nu țin în mână jucării, ci arme".

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, în scrisoarea sa enciclică pentru Crăciunul 2016, a cerut să se proclame anul 2017 ca An al sacralității copilăriei. "Copiii și copilele de astăzi - a remarcat succesorul lui Andrei în apelul său de Crăciun - nu sunt numai victime ale războaielor și ale migrațiilor forțate", ci sunt amenințați și în țările dezvoltate economic și stabile politic, unde sunt manipulați de televiziune și de internet, și de o economie care tinde doar să-i transforme "încă de la vârstă tânără în consumatori". În scrisoarea sa de Crăciun, primus inter pares dintre primații Bisericilor ortodoxe a repropus frazele din Evanghelie în care se condensează predilecția lui Isus față de copii: "Dacă nu vă veți converti și nu veți deveni ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor"; și "cine nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea". Dumnezeu - scrie Bartolomeu în ultima sa scrisoare enciclică - se revelează lumii cu "inima curată și simplitatea unui prunc", și pruncii "înțeleg adevăruri care scapă persoanelor înțelepte". În mesajul său, patriarhul ecumenic îl citează și pe poetul grec Odisseas Elytis: "Se poate construi Ierusalimul numai cu pruncii!".

Sfinții prunci nevinovați din Evanghelie sunt primii care sunt uciși din cauza lui Cristos, ba chiar în locul lui Cristos, fără măcar să știe asta. Sunt floarea martirilor, cum scrie poetul francez Charles Péguy în Misterul sfinților prunci nevinovați. Suferința pruncilor nevinovați, pe care alți scriitori - începând de la Albert Camus - o văd ca emblema răului invincibil și dovada inexistenței lui Dumnezeu, pentru Péguy poate să fie îmbrățișată numai în misterul unei mântuiri dăruite și primite gratuit. Astfel, sfinții prunci nevinovați merg în paradis fără să fi avut nici măcar timpul de a face binele. Și Péguy și-i imaginează că se joacă și acolo, folosind coroanele martiriului pentru jocul cu cercuri, surprinzând și înveselind astfel însăși inima lui Dumnezeu.

(După Vatican Insider, 28 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat