Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (4 decembrie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia din această a doua duminică din Advent răsună invitația lui Ioan Botezătorul: "Convertiți-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor!" (Mt 3,2). Tot cu aceste cuvinte va începe Isus misiunea sa în Galileea (cf. Mt 4,17); și tot așa va fi și vestirea pe care discipolii vor trebui s-o ducă în prima lor experiență misionară (cf. Mt 10,7). Astfel evanghelistul Matei vrea să-l prezinte pe Ioan ca acela care pregătește drumul pentru Cristos care vine și pe discipoli drept continuatorii predicii lui Isus. Este vorba despre aceeași vestire bucuroasă: vine împărăția lui Dumnezeu, ba chiar, este aproape, este în mijlocul nostru! Acest cuvânt este foarte important: "Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru", spune Isus. Și Ioan vestește ceea ce va spune Isus după aceea: "Împărăția lui Dumnezeu a venit, a sosit, este în mijlocul vostru". Acesta este mesajul central al oricărei misiuni creștine. Când un misionar pleacă, când un creștin merge să-l vestească pe Isus, nu merge să facă prozelitism, ca și cum ar fi un suporter care caută pentru echipa sa mai mulți adepți. Nu, merge pur și simplu să vestească: "Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!". Și astfel misionarul pregătește drumul pentru Isus, care întâlnește poporul său.

Dar ce este această împărăție a lui Dumnezeu, această împărăție a cerurilor? Sunt sinonime. Noi ne gândim imediat la ceva ce se referă la lumea de dincolo: viața veșnică. Desigur, acest lucru este adevărat, împărăția lui Dumnezeu se va extinde fără sfârșit dincolo de viața pământească, dar vestea frumoasă pe care Isus ne-o aduce - și pe care Ioan o anticipă - este că împărăția lui Dumnezeu nu trebuie s-o așteptăm în viitor: s-a apropiat, într-un fel este deja prezent și putem să-i experimentăm încă de acum puterea spirituală. "Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!", va spune Isus. Dumnezeu vine să stabilească domnia sa în istoria noastră, în ziua de zi de fiecărei zi, în viața noastră; este acolo unde ea este primită cu credință și umilință încolțesc iubirea, bucuria și pacea.

Condiția pentru a face parte din această împărăție este de a face o schimbare în viața noastră, adică să ne convertim, să ne convertim în fiecare zi, un pas înainte în fiecare zi... Este vorba de a părăsi drumurile, comode dar derutante, ale idolilor din această lume: succesul cu orice preț, puterea în dauna celor mai săraci, setea de bogății, plăcerea cu orice preț. Și, în schimb, să deschidem drumul pentru Domnul care vine: El nu ia libertatea noastră, ci ne dăruiește adevărata fericire. Cu nașterea lui Isus la Betleem, însuși Dumnezeu e cel care își ia locuință în mijlocul nostru pentru a ne elibera de egoism, de păcat și de corupție, de aceste atitudini care sunt ale diavolului: a căuta succesul cu orice preț; a căuta puterea în dauna celor mai slabi; a-ți fi sete de bogății și a căuta plăcerea cu orice preț.

Crăciunul este o zi de mare bucurie și exterioară, dar este mai ales un eveniment religios pentru care este necesară o pregătire spirituală. În acest timp al Adventului, să ne lăsăm conduși de îndemnul Botezătorului: "Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui!", ne spune el (v. 3). Noi pregătim calea Domnului și îndreptăm cărările sale atunci când examinăm conștiința noastră, când scrutăm atitudinile noastre, pentru a alunga aceste atitudini păcătoase pe care le-am menționat, care nu sunt de la Dumnezeu: succesul cu orice preț; puterea în dauna celor mai slabi; setea de bogății; plăcerea cu orice preț.

Să ne ajute Fecioara Maria ca să ne pregătim la întâlnirea cu această Iubire-tot-mai-mare, care este aceea pe care ne-o aduce Isus și care în noaptea de Crăciun s-a făcut mic-mic, ca o sămânță căzută în pământ. Și Isus este această sămânță: sămânța Împărăției lui Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini!

Salut îndeosebi credincioșii veniți din Córdoba, Jaén și Valencia, din Spania; din Split și Makarska, din Croația; din parohiile "Sfânta Maria a Rugăciunii" și "Preasfântul Trup și Sânge al lui Cristos" din Roma.

Urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun de Advent, această pregătire a drumului pentru Domnul, această convertire în fiecare zi.

La revedere pe joi pentru sărbătoarea Mariei Neprihănite. În aceste zile ne rugăm uniți cerând mijlocirea sa maternă pentru convertirea inimilor și pentru darul păcii.

Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună. Pe joi!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat