Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Începe la Riga întâlnirea europeană Taizé

Drumuri de speranță

"Tineri creștini ortodocși, protestanți și catolici, cu aceste zile trăite într-o fraternitate reală, voi exprimați dorința de a fi protagoniști ai istoriei, de a nu lăsa ca alții să decidă viitorul vostru". Aceste zile "să vă ajute să nu vă fie frică de limitele voastre, ci să creșteți în încrederea în Isus, Cristos și Domn, care crede și speră în voi. Fie ca în simplitatea pe care fratele Roger a știut s-o mărturisească, voi să puteți construi punți de fraternitate și să faceți vizibilă iubirea cu care Dumnezeu ne iubește".

Este și cel al papei Francisc printre mesajele trimise comunității din Taizé cu ocazia celei de-a treizeci și noua întâlniri europene care la Riga, în Letonia, va aduna de la 28 decembrie 2016 la 1 ianuarie 2017 mii de tineri care provin din țările de pe bătrânul continent. "A manifesta în cuvinte și cu acțiuni că răul nu are ultimul cuvânt din istoria noastră" este invitația pontifului adresată participanților, într-un moment istoric în care "multe persoane sunt răscolite, descurajate de violență, de nedreptăți, de suferință și de diviziuni" și "au impresia că răul este mai puternic decât totul".

Sfântul Părinte citează scrisoarea apostolică Misericordia et misera, scrisă la încheierea jubileului: "Este timpul milostivirii pentru toți și pentru fiecare, pentru ca nimeni să nu poată crede că este străin de apropierea lui Dumnezeu și de puterea duioșiei sale". Și făcând aluzie la tema întâlnirii de la Riga, "Împreună pentru a deschide drumuri de speranță", îi îndeamnă pe tineri să "nu lăsați să vi se fure speranța" și le mulțumește pentru că "au făcut alegerea de a lăsa divanurile pentru a trăi acest pelerinaj de încredere ca răspuns la apelul Duhului lui Dumnezeu".

Sosirea participanților în capitala letonă este prevăzută pentru mâine dimineață, când vor primi toate informațiile și vor avea prima întâlnire cu comunitatea eclezială și familiile găzduitoare. După cină va fi rugăciunea de seară în centrul expozițional ??psala și în Riga Arena. Joi 29, vineri 30 și sâmbătă 31, după rugăciunea de dimineață în parohia mai apropiată, tinerii se vor aduna în grupuri mici pentru a reflecta asupra meditațiilor oferite de priorul de la Taizé, fratele Alois, și pentru a participa în centrul orașului la workschop despre temele angajării sociale, a credinței, a vieții interioare. În seara de 31 decembrie va avea loc veghea de rugăciune pentru pacea în lume, urmată de sărbătoarea națiunilor în parohia gazdă. Întâlnirea de la Riga va avea și un aspect ecologic: "Ar putea să fie - scria fratele Alois în «Propuneri 2016» prezentate la Valencia (sediul adunării precedente) - o ocazie bună pentru a acorda atenție respectării creației, de exemplu punând accentul pe utilizarea transporturilor publice sau pe reciclarea gunoaielor".

O temă deosebit de îndrăgită de patriarhul ecumenic Bartolomeu care, în mesajul său, propune câteva cuvinte-cheie: dialog (este "în centrul vieții noastre creștine", "instrumentul cel mai util al acestei civilizații pe care o construim împreună"), simplitate și fraternitate. Și patriarhul de Moscova, Kiril, a trimis un mesaj în care îndeamnă să se schimbe radical stilul de viață pentru a reuși să se "înfrângă forțele lumii care ne înconjoară", o lume caracterizată de "provocări fără precedent, în mărimea lor, pe planul politic, economic și social", unde "milioane de persoane au trebuit să părăsească propria țară fugind de amenințarea teroristă" și unde "instabilitatea politică în societate îi împarte pe indivizi în terenuri dușmane". Fie ca "ideile și energiile pe care le veți folosi în aceste zile la Riga să devină izvor de reînnoire în Bisericile noastre din Europa", dorește arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primat al Comuniunii anglicane, în timp ce secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, vorbește despre un "drept la speranță", drept consecință a respectării și a protejării drepturilor omului.

(După L'Osservatore Romano, 27-28 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat