Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 decembrie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Bucuria Crăciunului umple și astăzi inimile noastre, în timp ce liturgia ne face să celebrăm martiriului sfântului Ștefan, primul martir, invitându-ne să primim mărturia pe care cu jertfa sa el ne-a lăsat-o. Este mărturia proprie a martiriului creștin, îndurat din iubire față de Isus Cristos; martiriu care continuă să fie prezent în istoria Bisericii, de la Ștefan până în zilele noastre.

Despre această mărturie ne-a vorbit Evanghelia de astăzi (cf. Mt 10,17-22). Isus le prevestește discipolilor refuzul și persecuția pe care le vor întâlni: "Veți fi urâți de toți din cauza numelui meu" (v. 22). Dar pentru ce îi persecută lumea pe creștini? Lumea îi urăște pe creștini pentru același motiv pentru care l-a urât pe Isus, pentru că El a adus lumina lui Dumnezeu și lumea preferă întunericul pentru a ascunde faptele sale rele. Ne amintim că Isus însuși, la Ultima Cină, l-a rugat pe Tatăl pentru ca să ne apere de spiritul lumesc rău. Există opoziție între mentalitatea Evangheliei și cea lumească. A-l urma pe Isus înseamnă a urma lumina sa, care s-a aprins în noaptea din Betleem, și a abandona întunericul lumii.

Protomartirul Ștefan, plin de Duh Sfânt, a fost ucis cu pietre pentru că a mărturisit credința sa în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Unicul Născut care vine în lume invită pe fiecare credincios să aleagă calea luminii și a vieții. Aceasta este semnificația venirii sale printre noi. Iubindu-l pe Domnul și ascultând de glasul său, diaconul Ștefan l-a ales pe Cristos, Viață și Lumină pentru orice om. Alegând adevărul, el a devenit în același timp victimă a misterului fărădelegii prezent în lume. Dar în Cristos, Ștefan a învins!

Și astăzi Biserica, pentru a da mărturie despre lumină și despre adevăr, experimentează în diferite locuri persecuții dure, până la dovada supremă a martiriului. Câți frați ai noștri și surori ale noastre în credință îndură samavolnicii, violențe și sunt urâți din cauza lui Isus! Eu vă spun un lucru, martirii de astăzi sunt în număr mai mare față de cei din primele secole. Când noi citim istoria primelor secole, aici, la Roma, citim atâta cruzime față de creștini; eu vă spun: aceeași cruzime există astăzi, și în număr mai mare, față de creștini. Astăzi vrem să ne gândim la ei care îndură persecuție, și să fim aproape de ei cu afectul nostru, rugăciunea noastră și chiar cu plânsul nostru. Ieri, în ziua de Crăciun, creștinii persecutați în Irak au celebrat Crăciunul în catedrala lor distrusă: este un exemplu de fidelitate față de Evanghelie. În pofida încercărilor și a pericolelor, ei mărturisesc cu curaj apartenența lor la Cristos și trăiesc Evanghelia angajându-se în favoarea celor din urmă, a celor mai neglijați, făcând bine tuturor fără deosebire; astfel mărturisesc caritatea în adevăr.

Făcând spațiu înăuntrul inimii noastre Fiului lui Dumnezeu care ni se dăruiește la Crăciun, reînnoim voința bucuroasă și curajoasă de a-l urma cu fidelitate ca singură călăuză, perseverând în trăirea conform mentalității evanghelice și refuzând mentalitatea dominatorilor din această lume.

Fecioarei Maria, Mama lui Dumnezeu și Regina martirilor, înălțăm rugăciunea noastră, pentru ca să ne conducă și să ne susțină mereu pe drumul nostru în urmarea lui Isus Cristos, pe care-l contemplăm în grota ieslei și care este Martorul fidel al lui Dumnezeu Tatăl.

_______________

După Angelus

Exprim vii condoleanțe pentru vestea tristă a avionului rus prăbușit în Marea Neagră. Domnul să mângâie iubitul popor rus și rudele pasagerilor care erau la bord: jurnaliști, echipaj și excelentul cor și orchestra Forțelor Armate. Sfânta Fecioară Maria să susțină operațiunile de căutare aflate actualmente în desfășurare. În 2004, corul a cântat în Vatican pentru a 26-a aniversare a pontificatului sfântului Ioan Paul al II-lea.

Iubiți frați și surori,

În climatul de bucurie creștină care provine din Nașterea lui Isus, vă salut și vă mulțumesc pentru prezența voastră. Vouă tuturor, veniți din Italia și din diferite națiuni, reînnoiesc urarea de pace și de seninătate: aceste zile să fie, pentru voi și pentru rudele voastre, zile de bucurie și de fraternitate. Salut și trimit urări tuturor persoanelor care se numesc Ștefan sau Ștefania!

În aceste săptămâni am primit atâtea mesaje de felicitare din toată lumea. Nefiindu-mi posibil să răspund la fiecare, exprim astăzi tuturor mulțumirea mea sinceră, în special pentru darul rugăciunii. Mulțumesc din inimă! Domnul să vă recompenseze cu generozitatea sa!

Sărbătoare frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat