Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul la Betleem, cu arhiep. Pizzaballa: "Să fie învinsă psihologia dușmanului"

De Giorgio Bernardelli

"Nu se poate trăi un Crăciun închiși în siguranță în spatele unei porți. Dacă lui Dumnezeu nu i-a fost frică nici n-a avut dispreț față de om, putem învăța și noi încrederea curajoasă care deschide celuilalt porțile dialogului și întâlnirii".

Este noaptea în care lumea întreagă privește la Betleem, locul unde s-a născut Isus, îmbrăcat în sărbătoare ca în fiecare noapte de Crăciun. În biserica "Sfânta Ecaterina" pentru Liturghia de la miezul nopții sunt ca în fiecare an mii de credincioși din Țara Sfântă, autoritățile palestiniene cu președintele Abu Mazen, ambasadorii, în sfârșit și câțiva pelerini mai mulți după un an 2016 de criză și din acest punct de vedere. Și în fața lor administratorul apostolic al patriarhiei latine de Ierusalim, arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, a lansat o invitație puternică întregii lumi să nu se lase paralizată de nesiguranță și de indiferența la acest Crăciun așa de marcat de violență.

Arhiepiscopul Pizzaballa pornește încă o dată de la semnul porții, care a însoțit Biserica întregul An Sfânt. "După Jubileul milostivirii - explică el - putem citi Crăciunul ca poarta pe care Dumnezeu o menține deschisă pentru a ieși spre om și a-l invita să intre în comuniune cu el". Dar este o invitație care astăzi ne provoacă. Pentru că la Betleem ca în toată lumea tentația unei sărbători trăite cu porțile închise, îndepărtând măcar pentru o zi problemele lumii de astăzi, este mai puternică decât oricând. Și în schimb Crăciunul creștinilor - avertizează administratorul apostolic al Patriarhiei latine de Ierusalim - nu poate să fie "sărbătoarea magică sau sentimentală care trebuie trăită închiși în propriile case, siguri de propriile țarcuri personale, familiale sau sociale. Nu este bucuria, pe atât de privată pe cât de autonomă și indiferentă, a unei evadări din realitatea obositoare a cotidianului, o paranteză colorantă și scânteietoare într-o viață prea cenușie. Crăciunul este vestirea unei mântuiri care așteaptă să fie primită pentru a se realiza".

Un pas care cere curaj. De la Betleem, Pizzaballa nu poate să nu amintească multele suferințe și deziluzii care brăzdează lumea. "Speranțe de pace prea adesea dezamăgite - amintește el - violențe și atentate, cu vânt pe atât de retorice pe cât de ineficace". Toate sunt fenomene care "ne determină să intrăm în tranșee, să blindăm porțile, să punem sisteme de supraveghere, mai degrabă să fugim departe decât să rămânem rezistând în încredere și în speranță". Să constatăm că și aici, printre noi, astăzi "nu este loc pentru ei". "Suntem înfricoșați de ceea ce se întâmplă - continuă prelatul -, cu speranțele noastre care aici ca în prea mult țări din lume naufragiază în mijlocul corupției, al imperiului banului, al violenței sectare, al fricii: în Siria, Irak, Egipt, Iordania. Dar și în Țara Sfântă a noastră continuă să urce setea de dreptate și demnitate, de adevăr și iubire adevărată. De fapt, continuă să ne refuzăm și să ne negăm reciproc, trăind și gândind ca și cum am exista numai noi și n-ar fi loc pentru celălalt".

Este un sentiment de închidere care merge cu mult dincolo de o contingență istorică deosebită sau de vreo coordonată geografică. Este ceva mai profund: "Nu e vorba numai despre o realitate sociologică - subliniază arhiepiscopul Pizzaballa chiar din locul unde s-a născut Isus -. Este mai degrabă un fenomen existențial, o «psihologie a dușmanului» care în mod fatal se transformă în ideologie, generând un stil de viață agresiv, un mod conflictual de a se pune în fața celorlalți, fără speranță pentru viitor. De la porțile casei până la granițele statelor totul este o închidere, în frică și în neîncredere, în excludere și în război. Ne simțim toți excluși, blocați, separați. În schimb Crăciunul relatează despre o bucurie și despre o pace care vin dacă vom avea bunăvoința de a deschide porțile; dacă vom împărtăși bunăvoința lui Dumnezeu care deschide în loc să închidă, dăruiește în loc să ia, iartă în loc să se răzbune".

Iată, așadar, răspunsul puternic al Crăciunului; alegerea la care "Poarta lui Dumnezeu, din care iese Fiul, Emanuel, Dumnezeu-cu-noi" ne cheamă, punând în joc libertatea noastră. "Vom trece acest prag? - s-a întrebat administratorul apostolic -. Nu este un slogan așa de efect. Este o invitație adresată omului și societății, politicii și economiei, săracilor și puternicilor din această lume: vom ieși din închiderile noastre? Vom merge până la Betleem pentru a începe un drum nou sau vom rămâne închiși în palatele noastre ca să păstrăm puterea noastră, ca să apărăm interesele noastre, gata și să-l excludem pe celălalt numai să menținem pozițiile noastre? Vom ști să dăm, privind la acel Prunc, un răspuns la setea de dreptate și de demnitate, la dorința de iubire și fraternitate, la nevoia de întâlnire sau ne vom încredința iar strategiilor noastre politice sau militare de scurtă respirație?".

"Răspunsul - a conchis Pizzaballa - nu este scris în stele ci în alegerile noastre libere și responsabile. Și în timp ce privim la Cristos prunc, Poartă deschisă a Tatălui pe care niciun refuz n-o poate închide, se reaprinde încrederea și se reanimă speranța și iar cântăm: Tu ești speranța noastră: nu vom fi dezamăgiți!".

(După Vatican Insider, 25 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat