Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida: Lumina Păcii de la Betleem

Joi, 22 decembrie 2016, Lumina Păcii de la Betleem a ajuns și la Lleida, iar în comitetul de bun-venit am participat și noi, comunitatea catolicilor români din oraș, preluând lumina pentru a o purta în comunitatea noastră și oferind un mic recital de colinde românești, desfășurat în piața Primăriei orașului.

Purtată de un mic grup de cercetași lleidatani, lumina a ajuns la Primărie și a rămas în ieslea din incinta acesteia, unde va rămâne pentru a lumina scena nașterii lui Isus pe toată perioada Crăciunului.

"Lumină pentru pace" se numește aici răspândirea luminii de la Betleem, acest an având ca motto "Pentru o mare de pace", cu scopul de a atrage atenția asupra dramei pe care o trăiește în ultima perioadă Marea Mediterană, în care mii de persoane își pierd viața an de an, în căutarea unei schimbări în mai bine.

Povestioara care a însoțit predarea Luminii, o adaptare a unei istorioare de Gabriel García Márquez ne-a impresionat, de aceea o redăm în continuare, pentru a înțelege schimbarea reală necesară pentru a putea descoperi adevărata valoare a vieții.

Putem aranja lumea!

Era odată un savant care încerca să orânduiască lumea în laboratorul lui, să găsească răspuns la toate problemele lumii. Petrecea multe zile în laborator, până când într-o zi intră fiul lui și îi spuse: "Tată, lasă-mă să te ajut!". Tatăl, disperat și deranjat, îi răspunse: "Fiule, du-te și te joacă!". La insistențele copilului, tatăl căută o soluție pentru a-l ține ocupat câteva zile, pentru a nu-l mai deranja din munca asiduă. Luă o hartă a lumii dintr-o revistă, o rupse în bucăți mici și îi spuse: " Uite, cum îți place așa de mult puzzle-ul, încearcă acum să aranjezi lumea!" Iar savantul își văzu de ecuațiile lui. După două ore, copilul îi spuse: "Uite, tată, am terminat!"

Tatăl se gândi în sinea lui: "Cine știe ce o fi făcut, astea nu-s lucruri pentru copii!" Se uită și, efectiv, lumea era aranjată. Atunci îl întrebă pe copil: "Fiule, cum ai reușit, din moment ce tu nu cunoști lumea?" Copilul răspunse: "Tată, este adevărat, eu nu am văzut lumea niciodată, dar atunci când ai tăiat foaia, pe verso era un om. Cum eu cunosc omul, am întors toate bucățelele de hârtie și am reconstruit omul. Iar atunci când l-am terminat, am întors foaia, iar lumea era aranjată!"

Această povestioară ne invită pe toți să ne gândim la toate marile probleme și frământări ale lumii în care trăim: de la defrișările masive la contaminare, de la încălzirea planetei la violență, războaie, foamete, și atâtea, atâtea altele... Cine a provocat oare toate aceste probleme? Oare nu este lucrarea omului? Deci, dacă vrem să schimbăm lumea, primul pas e să schimbăm ființa umană.

Acest lucru este posibil, căci, acum mai bine de două mii de ani, într-un grajd sărac, în Betleem, s-a născut cel care ne-a învățat drumul către adevărata schimbare: Isus, un rege diferit de ceilalți regi ai pământului, venit între noi pentru a ne arăta drumul către viață.

Să-l lăsăm pe acest Prunc să intre în sufletul nostru, pentru a contribui cu bunătatea, răbdarea, bucuria și generozitatea noastră la adevărata schimbare a lumii.

Crăciun plin de lumină și de pace tuturor!

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 decembrie: Lleida: Lumina Păcii de la Betleem


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat