Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Întâlnire cu toți angajații Sfântului Scaun și ai statului Cetatea Vaticanului, însoțiți de rude (22 decembrie 2016)

Iubiți frați și surori,

Ne întâlnim pentru acest moment frumos de familie, pentru a schimba urările de Crăciun. Este un moment foarte plăcut pentru mine, deoarece este ocazia de a ne întâlni toți împreună, și cu rudele voastre, soțiile și soții, copiii, părinții, care adesea sunt bunici...

Înainte de toate, vreau să mulțumesc împreună cu voi Domnului pentru toate darurile sale. Pentru că este adevărat că în aceste zile ne gândim la cadourile de Crăciun, dar în realitate cel care oferă adevăratul cadou este El, Tatăl nostru, care ni-l dăruiește pe Isus. Și cadourile noastre, această frumoasă tradiție de a schimba daruri, ar trebui să exprime tocmai asta: o reflexie a unicului dar care este Fiul său făcut om și născut din Fecioara Maria.

Și astăzi noi vrem să-i mulțumim lui Dumnezeu înainte de toate pentru darul muncii. Munca este foarte importantă fie pentru persoana însăși care lucrează, fie pentru familia sa. Și în timp ce mulțumim, ne rugăm pentru persoane și familii, în Italia și în toată lumea, care nu au loc de muncă, sau, de atâtea ori, fac munci nedemne, plătite rău, dăunătoare pentru sănătate... Trebuie să-i mulțumim mereu lui Dumnezeu pentru locul de muncă. Și trebuie să ne angajăm, fiecare cu propria responsabilitate, să facem în așa fel încât munca să fie demnă, să respecte persoana și familia, să fie justă. Și aici în Vatican avem un motiv în plus să facem asta, avem Evanghelia, și trebuie să urmăm directivele doctrinei sociale a Bisericii. Aici în Vatican eu nu vreau locuri de muncă ce nu sunt în această linie: fără muncă la negru, fără subterfugii.

Așadar, să-i mulțumim cu toții Domnului. Dar, din partea mea, astăzi vrea să vă mulțumesc vouă pentru munca voastră. Mulțumesc fiecăruia dintre voi, fiecăruia, pentru angajarea pe care o desfășoară în fiecare zi în a-și face munca sa și a încerca s-o facă bine, și atunci când eventual nu se simte atât de bine, sau există preocupări în familie... Un lucru frumos din Vatican este că, fiind o realitate foarte mică, se reușește să fie percepută în ansamblul său, cu diferitele funcții care formează totul și fiecare este importantă. Diferitele sectoare de muncă sunt apropiate și legate între ele, se cunosc cam toți; și se simte satisfacția de a vedea o anumită ordine, că lucrurile funcționează, cu toate limitele, desigur, se poate îmbunătăți mereu și trebuie să se îmbunătățească, dar face bine a simți că fiecare sector își face partea sa și ansamblul funcționează bine în folosul tuturor. Aici, acest lucru este mai ușor, pentru că suntem o realitate mică, dar asta nu ia nimic angajării și meritului personal; și de aceea simt dorința de a vă mulțumi.

Anul acesta pe care l-am trăit a fost un an special: a fost Anul sfânt al Milostivirii. Am făcut și noi, împreună, Jubileul nostru, vă amintiți? Prima parte aici, în această aulă, și apoi am mers împreună în procesiune la Poarta Sfânt. În acest an Domnul a făcut să se reverse asupra noastră milostivirea sa. Și tot acest har s-a terminat cu sfârșitul Jubileului? Nu! Acest har este înlăuntrul nostru, pentru ca noi să-l facem să rodească în viața de fiecare zi, fie în familie fie la locul de muncă peste tot. Crăciunul ne amintește asta: "De fapt, harul lui Dumnezeu s-a arătat ca mântuitor pentru toți oamenii, învățându-ne [...] să trăim în veacul de acum cu înțelepciune, cu dreptate și cu evlavie" (Tit 2,11-12), spune apostolul Paul. "Harul lui Dumnezeu" "s-a arătat" în Isus, El este Iubirea, Iubirea lui Dumnezeu întrupat, prin lucrarea Duhului Sfânt. Și tot acest Duh l-am primit noi toți, la Botez și la Mir; dar trebuie să-l invocăm în fiecare zi, să trezim acțiunea Duhului în noi, pentru "ca să trăim în această lume" - și în această mică lume a Vaticanului - "cu înțelepciune, cu dreptate și cu evlavie".

Iubiți frați și surori, în timp ce vă mulțumesc, vă cer să duceți un salut special al meu copiilor și bătrânilor din familiile voastre. Sunt atât de importanți și unii și alții. Și un salut însoțit de rugăciune bolnavilor.

Tuturor le adresez această urare: ca inimile voastre să fie pline de milostivire, pline de harul Jubileului pe care Isus vine să-l reaprindă în noi.

Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească.

Și, în fața ieslei, amintiți-vă să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat