Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kolping: Acțiunea caritabilă "România pentru Republica Moldova"

Cel mai înălțător lucru care poate fi făcut în perioada Crăciunului este să fii solidar și să le oferi un motiv de bucurie celor care suferă de neajunsuri materiale. Acest exercițiu uman și creștinesc i-a motivat pe membrii Asociației Kolping România să organizeze, pentru al doilea an consecutiv, o acțiune caritabilă de ajutorare a unor familii nevoiașe din Republica Moldova.

Timișoara Millennium, Cenad, Otelec, Liebling, Chișineu Criș, Sfânta Maria Timișoara, Dumbrăvița, Sânandrei, Uivar și Pecica sunt asociațiile din Banat care s-au implicat în strângerea de pachete. De asemenea, Kolping Banat a pus la dispoziție suma de 3.000 lei pentru transportul pachetelor în Republica Moldova. Din regiunea Moldova au participat FK Bacău, Bârlad, Ploscuțeni și Oituz. Dorim să le mulțumim persoanelor din Valea Mare, Satu Nou (județul Bacău) și Ferăstrău care au răspuns cu bucurie invitației de a se alătura acestei acțiuni.

De la bun început voluntarii i-au încurajat pe cei din localitățile unde există Familii Kolping să se implice și să ia câte o cutie pe care să o umple cu alimente neperisabile și cadouri de Crăciun. Dacă la prima ediție s-au strâns 300 de cutii, anul acesta numărul lor a ajuns la 782. A fost o adevărată demonstrație de mobilizare și solidaritate. Firma SC Vrancart SA din Adjud ne-a pus gratuit la dispoziție cutiile; ele au ajuns în regiunile Banat și Moldova, iar apoi membrii Kolping au promovat acțiunea și le-au distribuit. Transportul spre Moldova s-a organizat după ce cutiile cu alimente au fost predate. Centralizarea s-a realizat la Bacău, unde s-a făcut pe urmă și vama. În acest timp, partenerii noștri de peste Prut puneau la punct etapele pentru distribuire și listele cu familiile beneficiare.

O delegație din România a însoțit transportul și s-a deplasat în capitala Republicii Moldova în zilele de 13 și 14 decembrie 2016. Acolo au avut loc discuții cu episcopul Anton Coșa, care le-a mulțumit pentru acest gest caritabil tuturor celor care s-au implicat. Ulterior a avut loc întâlnirea cu echipa Caritas Moldova și conducerea Asociației Kolping din Chișinău.

Perioada Crăciunului este un timp de sărbătoare pentru lumea întreagă, iar noi, membrii Kolping, dorim să arătăm cât de mult prețuim această sărbătoare prin organizarea unor astfel de acțiuni de solidaritate, venite în sprijinul celor care suferă de multe neajunsuri. În definitiv, doar ajutându-i pe cei din jurul nostru putem spune că sărbătorim cu adevărat Crăciunul.

Din delegația care a însoțit transportul către Chișinău a făcut parte și părintele Ștefan Ciubotaru, paroh în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Bârlad. Vă prezentăm o mărturie personală a părintelui ca participant activ și direct la această acțiune caritabilă:

"Această a doua misiune de întrajutorare la care am participat, pe lângă faptul că a fost o provocare și mai mare ca partenerii implicați să-și unească forțele și să pregătească, în cel mai mic detaliu, bunul mers al lucrurilor, a fost și o ocazie să înțeleg mai bine de ce este necesară o astfel de acțiune și ce urmărește ea de fapt. Am înțeles că acest ajutor este foarte binevenit din punct de vedere material, dar adevăratul său folos și adevărata sa necesitate am observat-o mai ales din punct de vedere spiritual. Am înțeles că este necesar să ajutăm cu lucruri care să vorbească despre ce este în suflet și în inimă. Am înțeles că omul așteaptă, nu atât o motivație materială să-și trăiască credința, ci o motivație din viața spirituală și din tărâmul celor care nu se văd decât cu inima. Am înțeles că tot binele care este făcut nu este doar o chestiune de cifre, de calcule, de adunări sau scăderi, ci este o mărturie despre lucrarea tainică a celui de neprețuit. Am înțeles faptul că actul credinței nu se termină la rostirea lui, ci el este complet doar atunci când devine viață. Am înțeles că în lumea de astăzi, mai mult decât a fi necesară transmiterea unor conținuturi, învățături sau lecții, este foarte mare nevoie de împărtășirea unei stări de spirit, care devine celuloză viscerală și cerneală sanguină pentru celelalte. Am înțeles să încep (re)evanghelizarea mea și a altora cu frumusețea intimității cu dăruitorul darului dragostei și să nu încep cu nimic altceva, pentru că așa, de fapt, nu aș începe nimic. Mulțumesc Kolping!"

Corneliu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-14 decembrie: Kolping: Acțiunea caritabilă "România pentru Republica Moldova"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat