Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu familiile rănite

Cardinalul Stella despre "Amoris laetitia"

A elimina din viața familială descurajări și închideri, pentru a da cale liberă "artei discernământului, angajării de a însoți pe cei care sunt răniți, creativității pastorale pentru a-i integra pe toți în comuniunea cu Dumnezeu și cu Biserica". Iată sugestiile concrete prezentate de cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, în timpul Liturghiei celebrate la Assisi, duminica trecută, 13 noiembrie 2016, în timpul întâlnirii "Vă veți ocupa de pastorația familială", promovată pentru a reflecta asupra exortației apostolice postsinodale.

"În fața varietății realității matrimoniale și a situațiilor complexe ale atâtor familii - a afirmat el - trebuie propus adevărul evanghelic" evitând "ca să fie primit ca o povară insuportabilă, impusă pe umerii oamenilor, o piatră aruncată împotriva conștiinței lor sau chiar o piedică de a trece pragul Bisericii".

Nu a ascuns "războaiele" care ating îndeaproape familia: "Relații slăbite și fragmentate de cultura imediatului și a provizoriului; drepturi nerecunoscute; imposibilitate, în atâtea cazuri, a unei vieți demne și sigure, cu consecința că unii sunt constrânși la renunțări și sacrificii sau să trebuiască să părăsească propria casă și să emigreze în căutare de muncă; un narcisism exasperat și o idee de autonomie personală, care generează uneori ruperea legăturilor". La toate acestea "se adaugă provocările legate de orice relație de cuplu și de cea dintre părinți și copii". Și există fără îndoială riscul de a cădea în ispita descurajării în fața "semnelor de înfrângere, cedare, violență care adesea rănesc familiile noastre și societatea". Așa încât s-ar putea pun e întrebarea dacă "mai putem să ne încredem în promisiunile lui Dumnezeu" și ce anume "poate să facă Biserica în această situație". Sugerând imediat "o metodă pe care am putea s-o declinăm în trei etape", cardinalul Stella a explicat că "primul pas este cel al unei lecturi curajoase și realiste a realității pentru a realiza în ea un discernământ spiritual".

De altfel, Evanghelia "nu este nici un roman, nici o fabulă presărată cu zahăr, ci invită să nu fugim din fața complexității și a fragilității vieții. Scăparea comodă a fugii într-o lume ideală, siguranța legii care privește lucrurile de la distanță și fără a se implica, sau judecata ușoară de condamnare, nu sunt drumul corect".

"În schimb suntem chemați - a explicat cardinalul - la lucrarea discernământului: să observăm realitatea, să ne punem întrebări, să aprofundăm situațiile și să le interpretăm în lumina Evangheliei, învățând să împărtășim în compasiune rănile fraților și ale istoriei". Tocmai aceasta este "calea pe care sinodul a voit s-o traseze pentru pastorația familiei: să meargă dincolo de o vestire pur teoretică și dezlipită de problemele reale ale persoanelor și să găsească noi căi pentru a ajunge la soți și la familii".

"A doua etapă", a indicat cardinalul, se află în "a reînnoi încrederea în Dumnezeul milostivirii, care se îngrijește de viața noastră și de familiile noastre în toate circumstanțele vieții și în orice situație. De fapt, nu e suficient a ști să se citească realitatea și situațiile; este nevoie ca să existe o privire de credință, fără de care ar fi mare pericolul descurajării și nesigură acțiunea noastră". Isus "ne eliberează de interpretările catastrofale, uneori anunțate și astăzi de «vizionarii» de rând sau de «profeții de nenorociri»". Și astfel "când unele legături matrimoniale și familiale se frâng, când iubirea este împovărată de oboseală sau rănită de egoism și de infidelități, când situațiile speciale ale unei relații nu reușesc să se integreze pe deplin cu idealul evanghelic al căsătoriei, trebuie să mărturisim, cu și mai multă pasiune, iubirea milostivă a lui Dumnezeu care nu permite niciunui fir de păr de pe capul nostru să se piardă".

Așadar, cardinalul Stella a invitat "să se persevereze și să se crească în credință, să se creadă în familie chiar și atunci când legăturile sunt rănite, să se promoveze acțiunea pastorală și în misiunea eclezială, chiar și în fața situațiilor mai dificile". De fapt, credința creștină "este viziune a unei promisiuni care rămâne mereu și după aceea și de aceea, și în situațiile personale sau sociale care par mai ostile, ea cere de la viața noastră disponibilitatea de a porni la drum, de a abandona propriile siguranțe și de a ne arunca încrezători în brațele lui Dumnezeu, având speranța fermă că El va veni în întâmpinarea implorării noastre și nu va permite ca să șovăim".

De aceea, a afirmat el, familiile, și atunci când sunt în deplinătatea crizelor "trebuie să meargă în această credință perseverentă: în noaptea fragilității, a durerii și a neînțelegerii, Dumnezeu este aproape, se face păzitor al familiei; nu va permite ca să fie distrus acel loc pe care El însuși l-a consacrat ca sanctuar al prezenței sale și spațiu al iubirii și al iertării".

"Perseverați" este sfatul pe care cardinalul Stella a voit să-l sugereze familiilor: "Nu vă opriți în fața culturii individualismului și a satisfacției ușoare; nu lăsați ca ritmurile, uneori excesiv de frenetice, să vă împiedice să vă îmbrățișați fără grabă, să dialogați, să învățați în fiecare zi să vă dăruiți; să nu se întâmple ca să devină căsătoria voastră apă stătută care se împuțește; dimpotrivă, să știți să vă iubiți curajos cu însăși duioșia Domnului, așa încât să faceți din provocările zilnice o reciprocă ocazie de maturizare".

Și aceeași sugestie - "perseverați" - a fost adresată de prefect și preoților: "În fața situațiilor pastorale mai complexe este puternică tentația de a ne descuraja, de a ne închide în casa parohială sau de a trăi slujirea numai cu grupul restrâns al celor foarte credincioși". Dar "nouă ne este cerut curajul unui semănat generos și îmbelșugat care să ajungă la orice persoană, la orice tip de teren; eliberați de rigorismul legii, de fascinația de a ne simți conducători ai persoanelor, de fixația asupra schemelor noastre și asupra ideilor noastre, trebuie să fim vestitori îndrăzneți ai Evangheliei și, în același timp, păstori milostivi, care ascultă, însoțesc și îngrijesc rănile poporului".

(După L'Osservatore Romano, 17 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat