Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte adresat președintelui celei de-a 22-a sesiuni a Conferinței Statelor Parte la Convenția-Cadru a Națiunilor Unite cu privire la Schimbările Climatice (COP 22) (Marrakech, 7-18 noiembrie 2016)

Excelenței Sale domnul Salaheddine Mezouar, ministru al afacerilor externe și al cooperării din Regatul Marocului și președinte al celei de-a 22-a sesiuni a Conferinței Statelor Parte la Convenția-Cadru a Națiunilor Unite cu privire la Schimbările Climatice (COP22) (Marrakech, 7-18 noiembrie 2016)

Excelență,

Actuala situație de degradare ambientală, puternic legată cu degradarea umană, etică și socială (Enciclica Laudato si', 48.56.122), pe care din păcate o experimentăm zilnic, ne interoghează pe noi toți, fiecare cu propriile roluri și competențe, și ne face să fim reuniți aici cu un reînnoit sentiment de conștiință și de responsabilitate.

De fapt, Regatul Marocului găzduiește COP22 la puține zile după intrarea în vigoare a Acordului de la Paris, adoptată în urmă cu mai puțin de un an. Adoptarea sa reprezintă o puternică conștientizare că, în fața unor tematici așa de complexe cum este schimbarea climatică, acțiunea individuală și/sau națională nu este suficientă, ci este necesar să se realizeze un răspuns colectiv responsabil menit realmente să "colaboreze pentru construirea casei noastre comune" (Ibid., 13). Pe de altă parte, intrarea rapidă în vigoare a Acordului întărește convingerea că putem și trebuie să vehiculăm inteligența noastră pentru a orienta tehnologia, precum și a cultiva și chiar a limita puterea noastră (cf. ibid., 78), și să le punem "în slujba unui alt tip de progres, mai sănătos, mai uman, mai social și mai integral" (ibid., 112), capabil să pună economia în slujba persoanei umane, să construiască pacea și dreptatea, să salvgardeze mediul.

Acordul de la Paris a trasat un drum clar pe care întreaga comunitate internațională este chemată să se angajeze; COP22 reprezintă o etapă centrală a acestui parcurs. El are incidență asupra întregii omeniri, îndeosebi asupra săracilor și asupra generațiilor viitoare, care reprezintă componenta cea mai vulnerabilă de impactul îngrijorător al schimbărilor climatice și ne cheamă la responsabilitatea etică și morală de a acționa fără întârziere, în manieră cât mai liberă posibil de presiuni politice și economice, depășind interesele și comportamentele particulariste.

În această perspectivă transmit salutul meu dumneavoastră, domnule președinte, și tuturor participanților la această Conferință, împreună cu încurajarea mea vie pentru ca lucrările din aceste zile să fie însuflețite de același spirit de colaborare și de propunere manifestat în timpul COP21. După ea a început faza punerii în practică a Acordului de la Paris; moment delicat, în care ne confruntăm, intrând în manieră mai concretă în elaborarea regulilor, a mecanismelor instituționale și a elementelor necesare pentru a corectă și eficace punere în practică a lui. Este vorba despre aspecte complexe care nu pot să fie delegate numai interlocuțiunii tehnice, ci au nevoie de un continuu sprijin și încurajare politică, bazată pe conștiința că "suntem o singură familie umană. Nu există frontiere și bariere politice sau sociale care să ne permită să ne izolăm, și tocmai pentru asta nu există nici spațiu pentru globalizarea indiferenței" (ibid., 52).

Una dintre principalele contribuții ale acestui Acord este aceea de a stimula la promovarea de strategii de dezvoltare naționale și internaționale bazate pe o calitate a mediului pe care am putea s-o definim solidară; de fapt, el încurajează la solidaritate față de populațiile mai vulnerabile și se bazează pe legăturile puternice existente între lupta împotriva schimbării climatice și cea împotriva sărăciei. Deși sunt multiple elementele cu caracter tehnic chemate în cauză în acest domeniu, suntem conștienți și că nu se poate limita totul numai la dimensiunea economică și tehnologică: soluțiile tehnice sunt necesare dar nu sunt suficiente; este esențial și necesar să se țină cu atenți în considerație și aspectele etice și sociale ale noii paradigme de dezvoltare și de progres.

Aici se intră în domeniile fundamentale ale educației și promovării de stiluri de viață menite să favorizeze modele de producție și consum sustenabile (cf. ibid., 180); și se face referință la necesitatea de a face să crească o conștiință responsabilă față de casa noastră comună (cf. ibid., 202.231). La această misiune sunt chemate să-și dea contribuția toate Statele Parte precum și non-Party stakeholders: societatea civilă, sectorul privat, lumea științifică, instituțiile financiare, autoritățile subnaționale, comunitățile locale, populațiile indigene.

În concluzie, domnule președinte și domnilor participanți la COP22, adresez cele mai bune urări ale mele pentru ca lucrările Conferinței de la Marrakech să fie călăuzite de acea conștiință a responsabilității noastre care trebuie să stimuleze pe fiecare dintre noi să promoveze cu seriozitate o "cultură a îngrijirii care să impregneze toată societatea" (ibid., 231), îngrijire față de creație, dar și față de aproapele, de aproape sau de departe în spațiu și în timp. Stilul de viață bazat pe cultura rebutului este nesustenabilă și nu trebuie să aibă spațiu în modelele noastre de dezvoltare și de educație. Aceasta este o provocare educativă și culturală la care, pentru ca să fie realmente eficace în a obține obiectivele sale angajante, nu poate lipsi să răspundă și procesul de implementare a Acordului de la Paris. În timp ce mă rog pentru o utilă și rodnică lucrare a Conferinței, invoc asupra dumneavoastră și asupra tuturor participanților Binecuvântarea Atotputernicului, pe care vă cer s-o duceți tuturor cetățenilor din țările pe care voi le reprezentați.

Primiți, domnule președinte, salutul meu cel mai sincer și cordial.

Din Vatican, 10 noiembrie 2016

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat