Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi: Preoția și Căsătoria, vocații la iubire

În perioada 11-13 noiembrie 2016, la Casa "Domus Pacis", din Assisi, a avut loc un congres dedicat familiei, inspirat de exortația apostolică Amoris laetitia. Evenimentul a fost organizat de către Conferința Episcopilor din Italia, prin Oficiul Național pentru Pastorația Familiei. Au participat circa 650 de persoane din întreaga Italie, responsabili diecezani cu pastorația familiei. La eveniment a fost reprezentat și Oficiul pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

Există de ceva timp o strânsă legătură de colaborare între Oficiul Național pentru Pastorația Familiei din Italia, Institutul "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie, din cadrul Universității Pontificale din Lateran, Roma-Italia și Oficiul pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

În virtutea acestei strânse legături, pr. Paolo Gentili, directorul Oficiului Național pentru Pastorația Familiei din Italia, a fost invitat pentru a ține cateheza principală a zilei, cu ocazia Întâlnirii Diecezane a Familiilor, de la Pildești, din ziua de 6 august 2016. Ca răspuns, în perioada 11-13 noiembrie 2016, la Assisi, a dorit să fie reprezentat și Oficiul pentru Pastorația Familiei, din Dieceza de Iași.

La Assisi, totul a început printr-o piesă de teatru, jucată impecabil de către câțiva adolescenți și tineri, fii ai familiilor prezente, care au subliniat fragilitatea familiei de astăzi și în același timp, chemarea fiecărui membru la mântuire.

"Amoris laetitia, a spus pr. Paolo Gentili, este locul în care familia se întâlnește cu milostivirea lui Dumnezeu, scrisoarea prin care papa Francisc arată că prețuiește și iubește familia, o oferă grijii pastorale a episcopilor și preoților și în același timp o încurajează pentru ca dincolo de greutățile zilei de astăzi, să găsească în Isus bunul păstor, motivația pentru a purta mai departe tezaurul încredințat ei încă de la creație".

"Familia de astăzi are nevoie să experimenteze milostivirea lui Dumnezeu, să trăiască din cuvântul lui, să fie activă în Biserică și să ofere lui Isus Cristos acel loc unde el să se simtă mereu acasă", au subliniat la unison soții Tommaso și Giulia Cioncolini.

După o adevărată pledoarie pentru familie, susținută cu mult entuziasm de către Mons. Vincenzo Paglia, președintele Academiei Pontificale pentru Viață, a urmat o întâlnire specială cu preoții și persoanele consacrate, implicate în pastorația familiei, întâlnire coordonată de către Mons. Mario Meini, episcop de Fiesole și vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din Italia, în urma căreia a reieșit necesitatea unei schimbări urgente a modului în care sunt privite mai ales acele persoane care trăiesc în situații iregulare. "Modelul, spunea episcopul Mario, trebuie să fie Cristos, nu asprimea, nu rigorismul, nu formalismul, nu duritatea, pe care de multe ori aceste persoane o găsesc la anumiți preoți și la anumite persoane consacrate".

Ziua de sâmbătă, 12 noiembrie, a fost deschisă prin rugăciunea de dimineață și mărturia unor soți divorțați, care conviețuiesc și sunt implicați în mod profund în viața Bisericii locale din care provin, deși sunt conștienți că nu se pot spovedi și împărtăși. "Nu vrem să fim judecați, spuneau ei, ci îmbrățișați. Știm că am greșit și greșim mult, doar cine este în pielea noastră poate să înțeleagă câtă nevoie avem de mângâierea și înțelegerea celor din jur".

A fost apoi rândul Mons. Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna care, în aproximativ o oră, ne-a "plimbat" prin tot ceea ce înseamnă realism în pastorația familiei de astăzi. "Amoris laetitia" a spus înaltul prelat, nu este un document ca multe altele care au fost citite și puse în bibliotecă, ci este o carte de citit și recitit, de subliniat și de rumegat, este provocarea pe care papa Francisc împreună cu episcopii adunați în sinod, o oferă Bisericii de astăzi". El ne învață pe toți să fim mamă și tată sau cum să fim mamă și tată.

Pr. Roberto Malpelo, președintele tribunalului bisericesc din zona Toscana, ne-a introdus în ceea ce înseamnă începerea unui proces de nulitate. "Biserica, spunea el, nu desface căsătorii, nu aprobă divorțul, ci doar confirmă sau infirmă că acea căsătorie, atunci când a fost încheiată a întrunit sau nu toate condițiile recerute pentru a fi validă".

În după amiaza zilei de sâmbătă, am avut ocazia să vedem ce înseamnă cu adevărat slujirea în cadrul unui Oficiu pentru Familii. Protagoniștii acestei mărturii au fost: pr. Simone Gatto, alături de familia Giancarlo și MariaGiovanna Benedetto, directori ai Oficiului pentru Familii în Dieceza de Reggio Calabria. "Dacă nu se dorește binele familiei, spuneau ei, nu se justifică existența unui oficiu. Acolo, la oficiu, cu toții simt ca în familie. Dacă nu este atmosferă de familie, mai bine se închide oficiul".

Seara de sâmbătă a fost una cu totul și cu totul deosebită. Un grup de deținuți condamnați pentru uz de substanțe narcotice, de la Eboli, au pus în scenă piesa de teatru: "Afară ninge", o piesă jucată impecabil, cu un puternic impact emoțional și cu nenumărate mesaje profunde pentru familiile prezente.

Ziua de duminică a debutat cu rugăciunea de dimineață și cu o conferință ținută de pr. Pino Piva SJ, care a vorbit despre dificultatea de a avea în familie o persoană cu înclinații homosexuale. "Nu e simplu, spunea părintele, din afară poate condamnăm prea ușor, dar din interior nu putem anticipa efortul pe care îl fac atât persoana în cauză cât și părinții săi. Nu-i judecăm noi, ci doar îi însoțim cu iubirea pe care ne-a învățat-o Isus".

Apogeul congresului l-a constituit Liturghia celebrată duminică de către cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler.

În cadrul omiliei, Eminența Sa a amintit de mai multe ori rolul pe care îl are familia în planul lui Dumnezeu și cum exortația papei Francisc "Amoris laetitia" îi pune alături pe preoți și pe familii. "Preoții, spunea cardinalul, trebuie să învețe să stea alături de familie, iar familia trebuie să-l susțină pe preot în misiunea sa de vestire a evangheliei. Isus nu a vrut cele două instituții în opoziție, ci le-a vrut complementare. Un preot nu trebuie să se teamă să se apropie de familie, susținând-o mai ales prin rugăciune și prin atitudinea sa plină de milostivirea lui Dumnezeu".

La sfârșit, în cadrul prânzului, cardinalul a dorit să-i salute personal pe participanți. Ajuns și la noi, prima întrebare pe care ne-a pus-o a fost: "Ce mai face Preasfințitul Petru Gherghel? Dar episcopul său auxiliar? Să-i salutați din partea mea! Îi cunosc bine pe pr. Mihăiță Blaj, pe pr. Paul Butnaru. Buni preoți! Dieceza de Iași are preoți foarte buni. Se vede că seminarul pe care îl aveți la Iași este cu adevărat o pepinieră pentru Biserică".

La rândul nostru i-am transmis salutări din partea episcopului Petru Gherghel și a episcopului auxiliar Aurel Percă și l-am rugat să ducă Sfântului Părinte salutul familiilor din Dieceza de Iași, împreună cu dificultățile de zi cu zi, asigurându-l că îi suntem alături prin rugăciunea și sacrificiile noastre.

În finalul discuției, ne-a încurajat în munca de slujire a familiei, îndemnându-ne să continuăm să ne rugăm pentru vocații, pentru preoți, ca și pentru familii bune și sfinte.

A fost un moment de har, o școală în care am reînvățat să iubim familia și unde am înțeles că fără familie, nici Biserica și nici societatea nu pot să meargă înainte. Am învățat că nu trebuie să ne descurajăm în fața celor care nu încurajează sau și mai mult, blochează o pastorație a familiei, atât de mult dorită de papa Francisc și de la Conciliul Vatican II din încoace.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă o astfel de participare.

Pr. Felician Tiba și fam. Eugenia și Iosif Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 noiembrie: Assisi: Preoția și Căsătoria, vocații la iubire


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat