Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Închiderea porții sfinte

În prezența unui număr impresionant de credincioși veniți din toate comunitățile catolice din Bacău și din împrejurimi, duminică, 13 noiembrie 2016, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.00, printr-o celebrare solemnă prezidată de PS Petru Gherghel, s-a închis poarta sfântă din biserica "Sfinții Petru și Paul".

Amintim că Anul jubiliar al Milostivirii a fost deschis de Sfântul Părinte papa Francisc la 8 decembrie 2015 și urmează să fie închis duminica viitoare, 20 noiembrie 2016 în Solemnitatea Cristos, Regele Universului. Privilegiul acordat de papa Francisc, și anume acela ca fiecare dieceză să aibă o poartă a milostivirii a fost acordat și Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bacău, una dintre cele trei porți sfinte deschise în Dieceza de Iași.

Liturghia de seară a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel în prezența părintelui paroh și decan de Bacău, pr. Isidor Dâscă, și a 44 de preoți veniți din comunitățile, seminariile sau congregațiile din Bacău și cele vecine.

Dorința credincioșilor de a mai trece încă o dată prin poarta milostivirii a fost mare deoarece ei au venit într-un număr impresionat alăturându-se păstorului diecezei și preoților.

Preasfințitul Petru a amintit în predica sa de tot ceea ce a însemnat acest an jubiliar dorit de papa Francisc, precum și de ocaziile pe care le-am avut de a descoperi Chipul milostivirii, pe Isus Cristos.

Liturghia a fost animată de corul parohial dirijat de părintele vicar Iulian Petrea.

Poarta sfântă a fost semnul apropierii noastre de Isus. Sfântul papă Ioan Paul al II-lea, cu ocazia Jubileului din anul 2000, spunea că "gestul trecerii prin poarta sfântă îi amintește fiecărui creștin calea pe care este chemat să o facă de la păcat la har". Ne exprimăm recunoștința pentru că mulți credincioși au răspuns la această chemare și au făcut pelerinajul la poarta sfântă din Bacău. Fie în mod individual, fie în mod comunitar sau chiar la nivel de decanat alături de păstorii lor, credincioșii și-au exprimat dorința de reînnoire spirituală, de convertire prin acest pelerinaj. Îi suntem recunoscători bunului Dumnezeu pentru că și-a revărsat milostivirea sa, iar fiecare a experimentat-o în funcție de deschiderea sufletească.

Această sfântă Liturghie a fost una de mulțumire pentru belșugul de haruri pe care Domnul le-a revărsat în inimile noastre. La sfârșitul Liturghiei recunoștința a fost exprimată prin cântarea "Magnificat", timp în care Preasfințitul a închis poarta milostivirii.

Așa cum ne îndeamnă și Păstorul diecezei noastre în scrisoarea de încheiere a Anului jubiliar, "chiar dacă acest An sfânt se încheie, milostivirea divină continuă". Să nu pierdem niciodată curajul de a apela la milostivirea lui Dumnezeu care dăinuie!

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Bacău: Închiderea porții sfinte


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat