Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Toate drumurile duc... la Roma. Impresii de pelerin

Cum am fi putut încheia mai plenar Anul Milostivirii decât printr-un pelerinaj național la Cetatea Vatican și celebre sanctuare din Italia centro-nordică, ocazie pentru pelerinii din Dieceza de Iași să treacă prin multe porți ale milostivirii, înălțând rugi, inițiate de Sfinția Sa Petru Gherghel, care ne-a însoțit în acest reușit tur bimensual.

Trei zile în Roma, împreună cu 500 catolici din toată Romania, însoțiți de trei episcopi, reprezentând provinciile istorice. Am avut rezervate locurile din față în înțesata piață "Sfântul Petru" cu grupuri de pe câteva continente, ocazie cu care papa Francisc s-a adresat și românilor prezenți, mesajul său, de altfel, universal, fiind centrat pe valori precum iertare, dragoste, bucurie, contrastând egoismul, autosuficiența și falsa libertate. În bazilica "Sfântul Petru" - biserica papilor succesori lui Petru, pe locul martiriului său, s-a oficiat Liturghia episcopală, la altarul principal (sub cupolă). Concepută de Michelangelo și Bernini, și desăvârșită în alți 120 de ani, bazilica adăpostește fresce, picturi, sculpturi, fundamentale ale umanității (precum Pieta) și, mai ales, mormântul lui Simon Petru și al papei Ioan Paul al II-lea. A doua zi - la celelalte trei bazilici patriarhale: "Sfântul Ioan din Laterano", "Santa Maria Magiore", iar, ceva mai departe, pe lângă hotelul nostru, impresionanta catedrală "Sfântul Paul". Altă zi dedicată altor locuri turistice memorabile precum Colosseum (ruinele marelui amfiteatru antic), Forumul Roman, columna lui Traian și Pantheonul, ca și alte impresionante monumente și fântâni din Piazza Navona, Piazza di Spagna, și cea cu Fontana di Trevi. Având autobuz "la scară" și ghid profesionist, nu s-a irosit nici un ceas din planul turistico-religios propus și am putut traversa Roma în câteva zile, refăcând, mental, epoci întregi redate posterității prin monumente și opere realizate desăvârșit în stil clasic, renascentist și baroc.

Aflându-ne, de fapt, într-un pelerinaj, am purces pentru o săptămână spre nord, pe la sanctuare bătute de pelerini de secole: la "Sfântul Anton" din Padova, cu un relicvar impresionant, la mormântul sfântului Francisc, la Assisi, cu complexul monastic franciscan nepereche, la Loreto cu bazilica dedicată casei sfintei Fecioare adusă, parțial, din Nazaret, la Cascia, unde sfânta Rita parcă doarme în raclă, la Collevalenza, cu modernul complex monahal ridicat de Maica Speranța, la Fuori Le Mura, biserica papilor. Deoarece sanctuarele sunt, majoritatea, cocoțate pe colinele muntoase ale Apeninilor, ne-am bucurat savurând peisaje de neuitat din Umbria profundă până în Alpii din nord.

Trecând în pitoreasca Austrie, am poposit în satul fericitului Anton Durcovici, lângă Viena, la Bad Deutsch-Altenburg (după ce în Italia vizitasem comuna natală, pe vârf de munte, a primului episcop de Iași, N. I. Camilli, 1894...). Ultima zi am lăsat-o în Budapesta, pe la monumente și biserici celebre.

Acum, după ce s-au sedimentat impresiile și sentimentele, trăiesc cu mulțumirea unei binecuvântări de a fi fost parte la un regal turistic și religios, ce dă mărturie despre o civilizație reperială a umanității, și, mai ales, o istorie a creștinismului - trecând de la stadiul primar prin momentele ei ulterioare, împrăștiitoare de sămânță roditoare pe acest pământ - piedică eternă a perisabilității.

Cecilia Moldovan

* * *

Pelerini la Roma (articol cu album foto)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat