Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunitatea catolică din Londra: "10" (zece ani) cu felicitări

Ziua în care s-a scris o filă de istorie, pe meleaguri străine, mai exact Londra, a fost ziua de 23 octombrie 2016, atunci când comunitatea creștinilor catolici stabiliți aici a împlinit zece ani de când, în mod oficial, a început să-și desfășoare activitatea ecleziastică pe teritoriul Marii Britanii.

Cu multă surprindere și emoție am primit vestea în luna ianuarie, din partea părintelui nostru paroh Marcelin Blaj, că vom avea parte de o sărbătoare nemaiîntâlnită: celebrarea împlinirii a 10 ani de prezență catolică românească la Londra, în ziua de 23 octombrie 2016. "Deja zece ani de când primul nostru păstor, părintele Robert Mățău, ne-a adunat la prima sfânta Liturghie în limba engleză pe teritoriul Marii Britanii?" - ne șopteam nedumeriți cu toții la aflarea acestei vești. Când au trecut 10 ani? Iată că au trecut și acest lucru ne-a provocat să facem o analiză a celor 10 ani petrecuți aici în Londra.

O analiză care ne-a oferit curaj să nu lăsăm ca împlinirea celor 10 ani să fie doar amintire, ci să fie marcată de o sărbătoare adevărată, care să implice toată comunitatea, care să exprime ce am trăit în tot acest timp și care să ne ajute să ne unim și mai mult inimile în acest buchet de suflete, comunitatea catolică din Londra.

Motorul care ne-a pus în mișcare a fost părintele Marcelin, care duminică de duminică ne provoca amintindu-ne că nu mai e mult până la momentul sărbătorii și că trebuie să ne pregătim ca niște gospodari adevărați pentru această celebrare.

Entuziasmul și bucuria așteptării ne-au fost aripile care ne-au înălțat spiritele pentru a ne oferi timpul, capacitățile și resursele noastre spirituale și materiale în slujba momentului festiv al comunității noastre de suflet. Seara, târziu, după programul de lucru, trudiți, dar plini de motivația credinței, am alergat la biserică din toate colțurile Londrei sau chiar din afara urbei londoneze, pentru a organiza cea mai solemnă sărbătoare a noastră de până acum. Fiecare, cu ideile, sugestiile și propunerile sale, a pus o piesă în mozaicul celebrării celor 10 ani de prezență la Londra.

Încununarea muncii noastre a fost ziua de duminică, 23 octombrie 2016, când am celebrat sărbătoarea comunității împreună cu doi episcopi, 11 preoți și cu toată suflarea creștinilor adunați la sărbătoare.

Această zi binecuvântată a fost pregătită și anticipată prin două sfinte Liturghii, prezidate de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, cu predici tematice prezentate de către părintele Petru Sescu, Vineri, 21 octombrie, și sâmbătă, 22 octombrie. Aceste două zile cu Liturghii speciale în cadrul cărora au fost predici speciale și ocazii de spovezi, au constituit pentru comunitatea noastră două zile de misiuni populare, pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să retrăim bucuria de acasă. Părintele Petru ne-a ținut cu sufletul la gură prin bogăția și lumina cu care ne-a explicat Cuvântul lui Dumnezeu, făcând referință la milostivirea lui Dumnezeu, în acest an al milostivirii încă în curs de desfășurare. Vineri, la sfânta Liturghie, ne-am rugat în mod special pentru sufletul sorei noastre +Marinela, care a trecut la Domnul cu câteva zile înainte de sărbătoarea noastră și al cărei trup neînsuflețit a fost prezent la celebrare. La acest moment de mare durere a comunității - durere pentru că răposata Marinela a fost trup și suflet implicată în toate activitățile noastre de la biserică, Părintele predicator ne-a ajutat să înțelegem că trecerea sorei noastre la Domnul este o victorie; o victorie care ne ajută să trăim cu această convingere că toți putem fi victorioși.

Marea sărbătoare de duminică a început încă de dimineață, când centrul parohial era deja asediat de sufletele generoase și disponibile care aveau să ocupe baricadele organizării unei zile de neuitat.

La ora 13.30, din centrul parohial a pornit procesiunea spre biserică, având în frunte crucea procesională, flancată de lumânări, apoi steagurile cu însemnele noastre spirituale: chipul sfintei Fecioare de la Cacica și chipul fericitului Ieremia, ministranții, preoții veniți din România sau din Londra, parohul nostru, Marcelin Blaj, și parohul englez din Kingsbury unde suntem găzduiți, părintele David Williamson, și cei doi episcopi: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Patrick Lynch, episcop auxiliar de Southwark UK. O lipsă mare s-a simțit când procesiunea a ajuns în Biserică..., lipsea păstorul, lipsea păstorul care a adunat această comunitate, părintele Robert Mățău și care din cauza noii misiuni sacerdotale, n-a putut fi prezent fizic, dar știm și am simțit cu toții prezența sa spirituală.

Biserica, plină de aproximativ 1.000 suflete, a fost transformată într-un colț de rai românesc prin culorile minunate ale costumelor populare tradiționale îmbrăcate de copiii, tinerii și adulții comunității noastre și prin vocile profund atinse de credință ale corului comunității noastre.

Preasfințitul Aurel a prezidat sfânta Liturghie cu emoție și cu bucurie în mijlocul unei comunități plină de credință, care a organizat această sărbătoare pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul de avea un preot în mijlocul lor, pentru darul de a fi păstoriți de a distanță de episcopii lor și a găsi în această familie lărgită un popas spiritual care să aline dorul de Dumnezeu și de casă.

Pe parcursul sfintei Liturghii au continuat să apară și mai mulți credincioși români, dar și englezi, dornici să participe la bucuria acestei familii spirituale a catolicilor români din Londra.

În învățătura sa, episcopul nostru a schițat în câteva cuvinte caracteristicile unei comunități de credință, pe care le-a întâlnit și în comunitatea noastră în mare parte și apoi a ilustrat, cu gingășia unui părinte, mulțumirea sa sufletească pentru faptul că fiii săi plecați la Londra au făcut cinste casei, Bisericii de unde au plecat.

După sfânta Împărtășanie trei membri ai comunității au rostit un cuvânt prin care au descris începuturile și prezentul celor care se adună la biserica din Kingsbury.

La finalul celebrării, păstorul nostru actual, părintele Marcelin, a mulțumit pentru prezență episcopilor PS Aurel Percă, PS Patrick Lynch, părintelui David, care cu drag ne-a primit în biserica și în casa sa și care mereu sprijină comunitatea noastră, preoților care, de-a lungul anilor, au venit special din România pentru a-i ajuta pe păstorii lor mai ales de sărbători: pr. Petru Sescu, pr. Vicențiu Burlacu, pr. Ștefan Acatrinei, pr. Serafim Romila, pr. Cătălin Farcaș, pr. Felix Măriuț și celorlalți preoți aflați la celebrare. De asemenea, a salutat prezența ambasadorului la Londra, Dan Mihalache, care la rându-i a felicitat inițiativa și sărbătoarea noastră. Părintele Marcelin a mulțumit în mod special, în absența sa, părintelui Robert care a dat nașterii comunității și ne-a lăsat un tezaur pe care să-l purtăm mai departe cu cinste. Mulțumirile finale au fost adresate întregii comunități pentru frumoasa sărbătoare.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul Aurel a felicitat munca noastră și ne-a oferit curaj să rămânem adunați în jurul păstorului nostru, pentru că numai așa vom rămâne comunitatea care l-a impresionat cu adevărat.

După sfânta Liturghie până la ora 23.00 în centrul parohial "Fr. O'Callaghan", membrii comunității și oficialitățile au fost invitați la celebrarea acestui jubileu cu folclor românesc, bucate tradiționale și surprize pregătite de organizatori.

"Regina cântecului popular românesc", Sofia Vicoveanca a susținut un spectacol de muzică folclorică și poezie, urmat de un moment tradițional românesc cunoscut și sub numele de "Șezătoarea", pregătit cu mult drag de adulții din comunitate. O altă surpriză plăcută a fost un grup de tineri talentați, cu vârste cuprinse între 18 și 29, din comunitatea noastră, care au dansat și au cântat în spiritul popular românesc.

Spre deliciul tuturor participanților, seara s-a încheiat prin servirea unui tort aniversar.

* * *

Totul a început undeva prin anul 2006, atunci când un grup de enoriași au strâns câteva semnături și au trimis o cerere scrisă către Episcopia de Iași, în care solicitau nevoia/prezența unui preot catolic pentru românii catolici din Londra.

Răspunsul din partea păstorilor Diecezei de Iași nu întârzie să apară și iată că astfel părintele Robert Mățău răspunde la chemare și cu mare drag începe să adune cât mai multe suflete în cadrul bisericii "Sfinții Sebastian și Pancras" din nord-vestul Londrei.

Astfel ia naștere comunitatea românilor catolici din Londra.

Din acel moment și până în primăvara anului 2015 în fruntea comunității stă părintele Robert, care cu multă dăruire, pricepere, har și răbdare răspunde tuturor nevoilor celor care îl solicita. În cei nouă ani de păstorire, parohul acestei comunități a dat curaj și sens vieții celor care au venit aici la muncă. El va rămâne în istoria Capelanatului nostru român de la Londra ca părintele care ne-a dat viață: ne-a oferit Liturghia în limba română, ne-a spovedit, ne-a oferit Botezul, ne-a asistat la căsătorii, ne-a fost alături în momentele triste ale noastre, s-a rugat cu noi și ne-a dat o identitate, pentru care avem toată prețuirea și recunoștința noastră.

În luna august a aceluiași an este trimis un alt preot în comunitate, care să-l înlocuiască pe preotul care a dat viață acestei comunități. Cu nerăbdare și teamă toată lumea aștepta momentul acesta și iată că un nou preot ajunge în mijlocul comunității. Un alt suflet de aur și un om minunat pe nume Marcelin Blaj, care sperăm că va rămâne în mijlocul nostru mult timp pentru a ne însoți sufletește.

Iulian Cozma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 octombrie: Londra: Celebrarea celor 10 ani de prezență a comunității catolice române

* * *

Un montaj video cu momente din cadrul Liturghiei:

Un montaj video cu momente din cadrul programului artistic:


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat