Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Simoni: "Semănați cu încredere, el a învins lumea"

De Cristina Uguccioni

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, papa Francisc va ține un consistoriu pentru numirea a treisprezece noi cardinali. Între ei va fi părintele Ernest Simoni, bătrân preot albanez (are 88 de ani) care a supraviețuit persecuției foarte dure a regimului comunist al lui Enver Hoxha; pontiful a ascultat mărturia lui emoționantă la 21 septembrie 2014, la Tirana, și s-a înduioșat profund, până la lacrimi.

Părintele Simoni (căruia jurnalistul Mimmo Muolo i-a dedicat volumul "De la munca silnică la întâlnirea cu Francisc") s-a născut la 18 octombrie 1928 la Troshani, o localitate la puțini kilometri de Scutari. De copil a intrat în colegiul franciscanilor la Troshani începând parcursul de studii pentru formarea la preoție. În 1948, regimul - care începuse să persecute Biserica - s-a năpustit împotriva conventului: toți frații au fost împușcați în timp ce tânărul Ernest (avea 20 de ani) a fost trimis să predea în câteva sate pierdute prin munți: aici munca sa de învățător a devenit ocazie pentru a desfășura o operă misionară și evanghelizatoare. Apoi a fost trimis să facă serviciul militar: au fost doi ani teribili; părintele Ernest i-a povestit papei: "M-au luat în armată pentru a mă face să dispar". A reușit apoi în mod clandestin să termine studiile de teologie și la 7 aprilie 1956 a fost hirotonit preot la Scutari. În noaptea de Crăciun din 1963 a fost arestat și dus în închisoarea din Scutari, în celula de izolare: trei luni de interogatorii brutale, bătăi, foame și frig. După un proces fals, a fost condamnat la moarte, însă după aceea pedeapsa a fost schimbată în 25 de ani de muncă silnică: a făcut 18 ani, lucrând în condiții inumane într-o carieră de piatră și în mine. În 1981 a fost eliberat pentru că s-a dovedit disciplinat, însă calvarul său a continuat: considerat "dușman al poporului", a fost obligat să lucreze în canalele din Scutari și a exercitat slujirea sa clandestin până la sfârșitul regimului, în 1990. De atunci până astăzi a continuat să slujească poporul său în multe sate, dedicându-se și pentru reconcilierea persoanelor și familiilor dezbinate de răzbunare.

Cu ocazia consistoriului iminent i-am adresat câteva întrebări.

Ce v-ați gândit când ați aflat despre numirea de cardinal?

"Tocmai terminasem să celebrez liturghia și urmăream recitarea rugăciunii Angelus la televizor: când l-am auzit pe papa Francisc rostind numele meu, mai întâi m-am gândit că n-am înțeles bine. Nu m-aș fi așteptat să devin cardinal. Sunt foarte bucuros, nu pentru mine, ci pentru mulțimea mea: de fapt această numire aduce omagiu poporului albanez și martirilor săi, care au suferit mult pentru alipirea și fidelitatea lor față de Isus. Aș vrea să ajut generațiile tinere - în care credința a slăbit - să-l urmeze cu elan și convingere pe Isus, să respecte cele zece porunci, fără de care niciun om și nicio societate nu poate înainta și progresa".

Ce vă uimește mai mult la papa Francisc?

"Sfântul Părinte este un om care-l privește pe Isus cu iubire și reușește să transmită iubirea Lui tuturor oamenilor, în special celor care suferă mai mult în trup și în spirit; reușește să reverse mângâiere în cei care au nevoie de asta și arată o grijă mare și iubitoare față de cei săraci. Papa Francisc se roagă pentru mizeriile din lume, vrea să transmită milostivirea lui Dumnezeu întregii familii umane, urmându-l pe Isus care a venit să mântuiască lumea și să-i caute pe cei păcătoși (și toți suntem păcătoși). Cu fața sa angelică, ne amintește constant promisiunea lui Isus, singura care suntem singur că va fi ascultată. Promisiunile din această lume sunt zadarnice".

În timpul anilor de închisoare cum ați depășit momentele de frică, de descurajare, de angoasă?

"N-am ajuns niciodată la disperare pentru că aveam încredere în Isus care este viața, adevărul, mântuirea pentru fiecare dintre noi: nimeni nu este abandonat de el. Am simțit mereu, în anii mei lungi de închisoare, că Domnul era alături de mine. Mă rugam mult, îndeosebi Sfântul Rozariu, și îi asistam spiritual pe colegii mei aflați în suferință. Am depășit momentele dure (și am trăit multe momente dure) nu grație forțelor mele ci Duhului Sfânt: de fapt, el era cel care mă susținea, mă făcea să nu mă simt singur, genera în mine încrederea în Domnul".

Ce rol a avut rugăciunea în viața dumneavoastră?

"A fost fundamentală: am ascultat de Isus care a spus «Rugați-vă fără încetare», adică rugați-vă întotdeauna. Rugăciunea este ciocanul care strivește cursele satanei. Cu rugăciunea noi cultivăm și menținem iubirea față de Isus, fără de care nu este posibil să înaintăm în viață pentru că numai el este viața și învierea. Cum spunea sfântul Paul, fără învierea lui Isus zadarnică ar fi credința noastră: desigur, învățăturile sale ar rămâne oricum importante pentru a trăi o viață bună, însă învierea este decisivă: Fiul a înfrânt moartea și ne va duce cu el în viața veșnică: a spus asta, deci se va întâmpla. Trebuie să ne rugăm fără încetare și să-l urmăm pe Isus care ne va conduce la bucuria fără de sfârșit".

Există vreun text din Evanghelie pe care-l îndrăgiți în mod deosebit?

"N-aș ști să aleg unul în mod deosebit pentru că toate cuvintele lui Isus, pentru mine, sunt foarte frumoase și foarte puternice. Însă aș vrea să indic unul care îi poate ajuta pe cei care se află în încercare, în suferință, în boală: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă. Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi alinare pentru sufletele voastre. Căci jugul meu este lesne de purtat, iar povara mea este ușoară" (Mt 11,28-30). Tuturor acestora el le va da medicamentul de care au nevoie: iubirea sa care mângâie, întărește, susține și conduce la fericirea veșnică".

Care este amintirea dumneavoastră de la liturghia din 4 noiembrie 1990, prima celebrată după sfârșitul regimului?

"Eram fericit: îmi amintesc că în ziua aceea au venit multe persoane; nu-și pierduseră speranța, nu-și pierduseră credința: nicio dictatură nu-l poate opri pe Isus. Eram fericit că pot să vorbesc despre El credincioșilor și să-i ajut să-l urmeze pentru că nu cel care spune "Doamne, Doamne" va intra în Împărăția cerurilor, ci acela care împlinește voința Tatălui. În timpul anilor de închisoare n-am renunțat niciodată la misiunea mea: spuneam liturghia pe de rost, în latină, și distribuiam împărtășania pe ascuns: coceam ostia pe lămpi mici de petrol care se foloseau pentru muncă sau aprindeam un foc cu lemnele pe care reușeam să le pun deoparte. Vinul îl înlocuiam cu sucul din bobițele de struguri pe care le storceam. Și iarna foloseam sticluțe cu vinul pe care mi-l aduceau rudele mele".

Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi păstor?

"Înseamnă a încerca să-l imit pe Isus și să-l duc la toate creaturile, nu cu mari proclamații, ci din casă în casă, din sat în sat, așa cum făcea el. Înseamnă a fi aproape de popor în toate suferințele sale, în toate încercările pe care trebuie să le înfrunte, mărturisind cu exemplu, cu faptele, iubirea față de El, care păzește, ridică, încurajează, dă viața: asta se poate face numai cu harul său".

În epoca noastră - care stimulează la optimizarea energiilor și resurselor și premiază eficiența și rezultatele - ce ați vrea să le spuneți acelor creștini care pot să fie tentați să se lase copleșiți de neliniștea și de nerăbdarea recoltei?

"Acestora le spun: învățați să așteptați, semănați cu încredere. Isus ne asigură că firele de păr de pe cap sunt numărate, suntem prețioși în ochii lui; El cunoaște totul din noi, ne iubește: să-l urmăm cu credința vie a femeii bolnave de hemoragie, cu dedicarea pentru frați, mai ales cei mai vulnerabili. Venirea lui Isus în preasfântul sacrament, în Euharistie, este cea mai mare minune care are loc în fiecare zi în lume: trebuie să îngenunchem și să ne rugăm. El ne va asculta și ne va conduce: întunericul nu va învinge, Isus a învins lumea".

(După Vatican Insider, 13 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat