Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (13 noiembrie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic de astăzi (Lc 21,5-19) conține prima parte a discursului lui Isus despre timpurile din urmă, în redactarea sfântului Luca. Isus îl rostește în timp ce se află în fața templului din Ierusalim și pornește de la exprimările de admirație ale mulțimii față de frumusețea sanctuarului și a ornamentelor sale (cf. v. 5). Atunci Isus spune: "vor veni zile în care nu va rămâne piatră peste piatră care să nu fie dărâmată" (v. 6). Putem să ne imaginăm efectul acestor cuvinte asupra discipolilor lui Isus! Însă El nu vrea să ofenseze templul, ci să dea de înțeles, lor precum și nouă astăzi, că edificiile umane, chiar și cele mai sacre, sunt trecătoare și nu trebuie să ne punem siguranța noastră în ele. În viața noastră câte certitudini presupuse am crezut că sunt definitive și apoi s-au dovedit efemere! Pe de altă parte, câte probleme ni se păreau fără rezolvare și apoi au fost depășite!

Isus știe că există mereu cineva care speculează cu privire la nevoia umană de siguranțe. De aceea spune: "vedeți să nu fiți înșelați" (v. 8) și avertizează cu privire la mulții mesia falși care se vor prezenta (v. 9). Și astăzi există! Și adaugă să nu ne terorizăm și să nu ne dezorientăm din cauza războaielor, revoluțiilor și calamităților, pentru că și ele fac parte din realitatea acestei lumi (cf. v. 10-11). Istoria Bisericii este plină de exemple de persoane care au îndurat chinuri și suferințe teribile cu seninătate, pentru că aveau conștiința că sunt trainic în mâinile lui Dumnezeu. El este un Tată fidel, este un Tată și grijuliu, care nu-i părăsește pe fiii săi. Dumnezeu nu ne abandonează niciodată! Această certitudine trebuie s-o avem în inimă: Dumnezeu nu ne abandonează niciodată!

A rămâne tari în Domnul, în această certitudine că El nu ne abandonează, a merge în speranță, a lucra pentru construirea unei lumi mai bune, în pofida dificultăților și evenimentelor triste care marchează existența personală și colectivă, este ceea ce contează cu adevărat; este ceea ce este chemată să facă comunitatea creștină pentru a merge în întâmpinarea "zilei Domnului". Tocmai în această perspectivă vrem să situăm angajarea care provine din aceste luni în care am trăit cu credință Jubileul Extraordinar al Milostivirii, care astăzi se încheie în diecezele din toată lumea cu închiderea Porților Sfinte în bisericile catedrale. Anul Sfânt ne-a solicitat, pe de o parte, să ținem privirea îndreptată spre împlinirea Împărăției lui Dumnezeu și, pe de altă parte, să construim viitorul pe acest pământ, lucrând pentru a evangheliza prezentul, așa încât să facem din el un timp de mântuire pentru toți.

Isus în Evanghelie ne îndeamnă să ținem trainic în minte și în inimă certitudinea că Dumnezeu conduce istoria noastră și cunoaște scopul ultim al lucrurilor și al evenimentelor. Sub privirea milostivă a Domnului se deapănă istoria în scurgerea sa incertă și în împletirea sa de bine și de rău. Însă tot ceea ce se întâmplă este păstrat în El; viața noastră nu se poate pierde pentru că este în mâinile sale.

S-o rugăm pe Fecioara Maria pentru ca să ne ajute, prin evenimentele fericite și triste din această lume, să menținem trainică speranța veșniciei și a Împărăției lui Dumnezeu. S-o rugăm pe Fecioara Maria pentru ca să ne ajute să înțelegem în profunzime acest adevăr: Dumnezeu nu-i abandonează niciodată pe fiii săi!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În această săptămână a fost restituit evlaviei credincioșilor cel mai vechi crucifix din lemn din Bazilica "Sfântul Petru", care provine din secolul al XIV-lea. După o restaurare laborioasă a fost readus la strălucirea antică și va fi pus în capela Preasfântului Sacrament, în amintirea Jubileului Milostivirii.

Se celebrează astăzi în Italia tradiționala Zi a Mulțumirii pentru roadele pământului și ale muncii omului. Mă asociez cu episcopii în dorința ca mama pământ să fie mereu cultivat în mod sustenabil. Biserica este alături cu simpatie și recunoștință de lumea agricolă și îndeamnă să nu fie uitați cei care, în diferite părți ale lumii, sunt lipsiți de bunurile esențiale precum hrana și apa.

Vă salut pe voi toți, familii, parohii, asociații și credincioși, care ați venit din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi salut și mulțumesc asociațiilor care în aceste zile au animat Jubileul persoanelor marginalizate. Multe mulțumiri pentru muncă și ajutor! Salut pelerinii care provin din Rio de Janeiro, Salerno, Piacenza, Veroli și Acri, precum și consultanța "Familia" din Milano și Fraternitățile italiene din Ordinul secular Trinitar.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat