Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dobrogea: Impresii de călătorie (XII)

Balcic

În dimineața zilei de 7 iulie am pornit spre Balcic, un loc legat de regina Maria de România (29 octombrie 1875 - 18 iulie 1938), soția regelui Ferdinand I. Pr. Ieronim Iacob ne-a spus că dacă tot vizităm diferite obiective, e important să vedem și acest loc.

Am trecut granița pe la Vama Veche, apoi în Bulgaria după Kavarna, la un sens giratoriu, am luat-o spre Balcic. De la vamă am făcut aproape o oră până la Balcic. Este un orășel pitoresc pe malul Mării Negre cu aproximativ 11.600 de locuitori, conform recensământul din 2011. Urmând indicatoarele spre castel și grădina botanică, am ajuns la intrarea din partea de sus. Din parcare am luat-o pe jos la vale pe o străduță cu magazine de suveniruri și cu restaurante. Pr. Ieronim, care mai fusese acolo, a cumpărat bilete pentru grădină și castel.

Numele Balcic provine de la un conducător al acestui loc pe nume Balik din secolul al XIV-lea, când al doilea Țarat Bulgar era stăpân aici.

Timp de 27 ani (10 august 1913 - 7 septembrie 1940) regiunea a aparținut României, și apoi din nou Bulgariei. Regina Maria, la insistențele pictorului Alexandru Satmari, a vizitat la 3 august 1915 și la 9 octombrie 1924 Balcic-ul; s-a atașat atât de mult de acest loc încât a dorit să facă o reședință de vară. Construirea castelului, anexelor și amenajarea parcului au durat 11 ani (1925-1936), arhitecți fiind Augustino și Amerigo din Italia, iar decoratorul de grădini Jules Jannin din Elveția. O parte din bani erau proveniți din vânzarea cărților sale. În grădina principesei Ileana se află o placă pusă de regina Maria dedicată grădinarului decedat în 1937: "Lui Jules Jannin care a făcut ca visul meu să devină realitate în această grădină".

Grădina și clădirile sunt bine întreținute, la tot pasul întâlnind oameni care făceau curățenie și țineau ordinea. Sunt indicatoare, iar pe pancartele din fața diferitelor obiective textul de prezentare este și în limba română, având reproduse harta și imagini de epocă. De altfel printre cei mai bine de un sfert de milion de vizitatori anual, foarte mulți sunt români.

Întinsă pe 16 hectare, grădina este dispusă de sus până la malul mării pe șase terase după numărul copiilor reginei (Carol, Elisabeta, Mărioara, Nicolae, Ileana, Mircea). Fântâna dorințelor sau fântâna de argint, din marmură, este sub un foișor de piatră, în stânga intrării principale. Deasupra se află imaginea Fecioarei cu pruncul și un crin alb. În grădină (Grădina lui Allah) am admirat florile de diferite culori, cactușii (peste 250 de specii, foarte mulți la un loc în aer liber și în seră), crizantemele, trandafirii, magnoliile, salvia, lavanda, nuferii... Se spune că sunt peste 3.000 de specii de plante. Pe alei sunt o varietate de arbuști ornamentali, garduri vii, plante agățătoare și arbuști.

Sunt apoi diferite vile (cel puțin nouă), unele dintre ele purtând numele copiilor reginei (vila prințului Nicolae).

Există și un traseu, un fel de circuit, cu 45 de obiective, dar ca să vizitezi fiecare obiectiv îți trebuie o zi. Așa că noi nu ne-am ținut de traseu. O hartă se găsește și la poarta de acces în grădină, se poate cumpăra și de la intrare sau se poate vedea pe diferite pancarte în interior.

Am poposit pe puntea suspinelor care separă casele de locuit, bucătăria, sala de mese, morile de odinioară, castelul reginei, aflate în vest, de grădini și paraclis, aflate în est. "Silueta micului pod de piatră desparte și leagă două lumi - una, cea care dă liniște trupului, iar cealaltă care încarcă sufletul și inima. Cele două lumi se regăsesc destul de des în viață, dar trecerea de la una la alta nu este așa de ușoară. Poate și de aceea podul este numit puntea suspinelor". Pe sub acest pot curge apa de la cascadă, un pârâu care cade vreo 10 m. În apropierea cascadei se află statuia sfântului Martin. Unii treceau această punte cu ochii închiși crezând că li se va împlini dorința pe care o aveau.

Printr-o poartă de fier am ajuns în grădina englezească, "o amintire caldă a casei natale" a reginei, cu un aranjament floral deosebit, în special cu trandafiri. În mijlocul grădinii se află o oglindă cruciformă de apă, cu formă tipică a crucii bizantine. În apropiere este un basorelief din piatră cu Fecioara Maria cu pruncul în brațe. Am văzut grădina Valul Albastru care se termină cu un vas mare grecesc de provizii, și apoi Grădina Ghetsemani (unul dintre cele mai liniștite colțuri, aici sunt soiuri rare de copaci și tufe), grădina cu oglinda de apă cruciformă.

Paraclisul "Stella Maris" a fost construit din piatră de Gaetan Denize în 1929 la cererea reginei, pentru momentele sale de rugăciune. Regina, născută anglicană, a fost primită oficial în ortodoxie la 26 martie 1926. În 1930, interiorul paraclisului a fost pictat de pictorii Anastase Demian și Tache Papatriandafil. În partea stângă este o cișmea cu apă curgătoare; în partea dreaptă a intrării, deasupra zidului înspre mare, se află clopotul. Deasupra intrării este pictată Maica Domnului care se roagă. Tronul, iconostasul și picturile din capelă sunt de admirat. Potrivit dorinței sale, la moartea reginei la 63 de ani, trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeș, alături de regele Ferdinand, decedat în 1927. Inima a fost depusă în paraclis, în partea dreaptă, într-un sipet octogonal de aur, argint și pietre prețioase primit cadou de nuntă în 1893. În testament regina notase: "Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeș lângă iubitul meu soț, regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie așezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o. În decursul unei lungi vieți atâția au venit la inima mea încât moartă chiar, aș dori să mai poată veni la ea de-a lungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria și bucuria. Vreau să odihnesc acolo în mijlocul frumuseților făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Și cum acolo se găsește inima mea eu nu vreau să fie un loc de jale, ci, dimpotrivă, de pace și de farmec cum a fost când eram în viață". După pierderea teritoriilor sud-dunărene la 8 septembrie 1940, caseta cu inima reginei a fost dusă de principesa Ileana la Bran într-o capelă asemănătoare cu cea de la Balcic. În 1968, regimul comunist a mutat caseta într-un seif al muzeului Bran, pentru ca în martie 1971 să fie dusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României din București. La 3 noiembrie 2015 a fost mutată la Castelul Pelișor din Sinaia, în Salonul de Aur, unde inima reginei a încetat să mai bată la 18 iulie 1938, ora 17:38.

Izvorul sfânt, aleea cu crini regali, o construcție pe coloane, pictată în interior cu albastru și cărămiziu, numită templul apei, cu bazine în care se strângea apa izvoarelor (care imită Casa Milosteniei sau Betezda din Ierusalim) se află în apropierea paraclisului.

Castelul din Balcic, cunoscut și sub denumirea de "cuibul liniștit", este mic, cu încăperi puține și combină elemente ale stilului maur (cu minaret), stilului mediteranean cu cel al caselor bulgărești. Este construit pe înălțimea a trei terase. Acoperișul are țiglă roșie, iar tâmplăria este din lemn de brad. Are un aer auster și impresionează prin simplitate. Se pot vedea pereții văruiți în alb, ușile masive din lemn, oglinzi, scaune, șemineu. La parter sunt trei încăperi destinate pentru Ferdinand I. La etaj, trei camere: dormitorul, cabinetul și salonul de recreere. Se găsesc, de asemenea, o baie turcească, un șemineu, tablouri, icoane și terasa castelului de unde se poate admira marea. De altfel, etajul este ieșit în afară față de nivelul de jos. Au fost păstrate o parte dintre obiectele și amenajările care au aparținut reginei. Pe zidul de piatră al clădirii este fixată o statuie a Maicii Domnului, steaua călăuzitoare a mărilor și protectoarea drumurilor marine. Astăzi în încăperile castelului se află muzeul expoziției. Se spune că vântul face ca harpa eoliană din vârful minaretului să zornăie ca un râset, dar noi nu am avut ocazia să-l auzim.

După ce am trecut prin aleea secolelor din apropierea castelului, am urcat spre ieșire pe niște scări. În fața noastră s-a deschis o panoramă de invidiat. Marea Neagră și Balcicul creșteau în fundal pe măsură ce urcam. Am mai admirat vila Gutman (grădinarul care a continuat opera lui Jules Jannin), vila Ciuperca, grădina pomilor plângători, copacii de foioase și confiere, grădina Jules Jannin (principesa Ileana), câteva broaște țestoase dintr-un lac și, ușor-ușor, am ajuns la ieșire, îndreptându-ne în cele din urmă spre cetatea Kaliakra.

Am plecat cu gândul la cele vizitate. Mi-am amintit că o grădină asemănătoare am văzut la Haifa, centrul baha'ilor, o religie mondială care are ca scop unirea tuturor popoarelor într-o credință comună (astăzi 6 milioane de adepți în 236 de țări, dintre care 7.000 în România). Apartenența (sau cel puțin simpatia) reginei Maria la această religie încă din 1926 luminează și explică toate cele văzute: amestecul de simboluri creștine, musulmane, arabe, prezența crucilor de piatră cu inscripții și simboluri slavone, pietrele tombale vechi, amforele, diferitele forme de cruci, paraclisul, forma grădinii și a castelului, depunerea inimii în paraclis etc. "Zilele noastre preapline par să nu ne îngăduie timp și pentru religie. Sau cineva poate fi mulțumit cu religia sa. Dar învățăturile acestor oameni blânzi, înțelepți și buni sunt compatibile cu orice religie și cu niciuna", scria regina, într-un ziar din Canada, în anul 1926, după ce intrase în contact cu misionarii acestei religii și citise cărți de-ale lor.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 iulie: Dobrogea: Impresii de călătorie (XI). Balcic

* * *

Dobrogea: Impresii de călătorie (XI)

Dobrogea: Impresii de călătorie (X)

Dobrogea: Impresii de călătorie (IX)

Dobrogea: Impresii de călătorie (VIII)

Dobrogea: Impresii de călătorie (VII)

Dobrogea: Impresii de călătorie (VI)

Dobrogea: Impresii de călătorie (V)

Dobrogea: Impresii de călătorie (IV)

Dobrogea: Impresii de călătorie (III)

Dobrogea: Impresii de călătorie (II)

Dobrogea: Impresii de călătorie (I)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat