Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea papei Francisc cu preoții care au părăsit slujirea, în cadrul "Vinerilor Milostivirii" (11 noiembrie 2016)

Vineri, 11 noiembrie 2016, la ora 15.30, papa Francisc a lăsat Casa "Sfânta Marta" pentru a merge la Ponte di Nona, cartier la periferia extremă din Roma est. Într-un apartament, Papa a întâlnit 7 familii, toate formate din tineri care, în cursul acestor ultimi ani, au părăsit preoția. Sfântul Părinte a voit să ofere un semn de apropiere și de afect acestor tineri care au făcut o alegere adesea neîmpărtășită de confrații lor preoți și de rude. După diferiți ani dedicați slujirii sacerdotale desfășurată în parohii, s-a întâmplat că singurătatea, neînțelegerea, oboseala datorită marii angajări de responsabilitate pastorală au pus în criză alegerea inițială a preoției. Apoi au venit luni și ani de incertitudine și îndoieli care i-au dus adesea să considere că au făcut, cu preoția, alegerea greșită. De aici, decizia de a părăsi preoția și de a forma o familie.

Așadar, papa Francisc i-a întâlnit pe acești tineri: patru sunt din Dieceza de Roma, unde au fost parohi în diferite parohii din oraș; unul din Madrid și un altul din America Latină, care locuiesc la Roma, în timp ce ultimul din Sicilia.

Intrarea papei în apartament a fost marcată de mare entuziasm: copiii s-au adunat în jurul pontifului pentru a-l îmbrățișa, în timp ce părinții nu și-au stăpânit emoția. Vizita Sfântului Părinte a fost puternic apreciată de toți cei prezenți care au simțit nu judecata papei cu privire la alegerea lor, ci apropierea sa și afectul prezenței sale. Timpul a trecut rapid; pontiful a ascultat istoriile lor și a urmărit cu atenție considerațiile care erau făcute cu privire la dezvoltările procedurilor juridice ale fiecărui caz. Cuvântul patern i-a asigurat pe toți cu privire la prietenia sa și cu privire la certitudinea interesării sale personale.

În acest mod, încă o dată, papa Francisc a voit să dea un semn de milostivire celui care trăiește o situație de suferință spirituală și materială, evidențiind exigența ca nimeni să nu se simtă privat de iubirea și de solidaritatea păstorilor.

Vizita s-a încheiat la ora 17.20 circa; apoi Sfântul Părinte s-a întors în Vatican.

Vizita de astăzi încheie "Vinerile Milostivirii" deja trăite de papa în cursul Jubileului: în ianuarie a vizitat o casă de odihnă pentru bătrâni și una pentru bolnavi în stare vegetativă la Torre Spaccata; în februarie, o comunitate pentru dependenți de droguri la Castelgandolfo; în martie (Joia Sfântă) Centrul de primire pentru refugiați (CARA) din Castelnuovo di Porto; în aprilie vizitarea refugiaților și migranților în insula Lesbo; în mai, comunitatea "Chicco" pentru persoane cu gravă neputință mentală la Ciampino; în iunie, două comunități romane pentru preoți bătrâni și suferinzi.

În iulie, în cursul călătoriei în Polonia, papa a făcut "Vinerea Milostivirii" cu rugăciunea tăcută la Auschwitz-Birkenau, vizitarea copiilor bolnavi la spitalul pediatric din Cracovia și Via Crucis cu participanții la ZMT, fiind prezenți tinerii irakieni, sirieni și care proveneau din alte zone de război și suferință.

În august, Sfântul Părinte a mers într-o structură romană a "Comunității Papa Ioan al XXIII-lea" care primește femei eliberate din sclavia racket-ului prostituției, în timp ce în septembrie a vizitat o secție de neonatologie și un Hospice pentru bolnavi terminali la Roma. În sfârșit, în octombrie, Sfântul Părinte a mers la "Satul SOS", o casă familie din Roma care primește copii în condiții de suferință personală, familială și socială.

(După comunicatul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, 11 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat