Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Cer iertare săracilor pentru creștinii care i-au ignorat"

De Iacopo Scaramuzzi

Papa a cerut "iertare săracilor în numele creștinilor care nu citesc evanghelia, care are în centru sărăcia pentru toate acele dăți când creștinii, în fața unei persoane sărace sau a unei situații de sărăcie, ne-am uitat în altă parte", în cursul audienței acordate persoanelor care trăiesc sau au trăit pe stradă, cu ocazia "Jubileului celor fără locuință fixă", ultima întâlnire înainte de încheierea Anului sfânt al milostivirii, duminică 20 noiembrie.

Francisc a cerut celor 6.000 de săraci prezenți în aula "Nervi" să învețe omenirea capacitatea de a visa, demnitatea, solidaritatea și pacea, și a încheiat audiența rugându-se înconjurat de un grup de persoane fără locuință fixă care îi țineau mâna pe umeri.

Francisc a vorbit liber (fără text) după mărturia a doi săraci, Christian, francez, și Robert, polonez. "Un lucru pe care-l spunea Robert - a spus papa - este: noi nu suntem diferiți de cei mari ai lumii, avem pasiuni și vise, chiar mii de pasiuni, vrem să urcăm din nou panta. Pasiunea uneori ne face să suferim, ne creează bariere, externe și interne, uneori pasiunea este patologică, dar există și pasiunea bună, o pasiune pozitivă care ne face să visăm. Pentru mine un bărbat, o femeie foarte sărac poate să aibă o sărăcie diferită de a voastră, când pierde capacitatea de a visa, când pierde capacitatea de a duce înainte o pasiune proprie. Nu încetați să visați. Visul unui sărac, al unei persoane fără acoperiș, cum va fi? Eu nu știu, dar voi visați. Visați că într-o zi eventual veți putea veni la Roma, și în acesta caz visul s-a realizat, visați că lumea poate să fie schimbată, este o sămânță care se naște din inima voastră. Vă amintiți de un cuvânt al meu pe care-l folosesc des: că sărăcia este în inima Evangheliei. Numai cel care simte că îi lipsește ceva privește în sus și visează. Cel care are totul nu poate să viseze. Oamenii, persoanele simple, cei care îl urmau pe Isus îl urmau pentru că visau, visau că îi va vindeca, îi va elibera, și el îi elibera. Bărbați și femei cu pasiuni și vise, acesta este primul lucru pe care voiam să vi-l spun: învățați-ne pe noi toți, noi care avem un acoperiș deasupra capului, nu ne lipsesc hrana și medicamentele, învățați-ne să nu rămânem satisfăcuți cu visele voastre și învățați-ne să visăm pornind de la Evanghelie, pornind de la inima Evangheliei".

"Al doilea cuvânt care ne-a fost spus... sau mai bine zis n-a fost spus dar era prezent în atitudinea celor care au vorbit", a continuat Papa, care a rostit discursul său în spaniolă, "este când Robert a spus în limba sa, la vie devient si belle, viața devine frumoasă, și cum reușim s-o vedem frumoasă și în cele mai rele situații pe care voi le trăiți. Asta înseamnă demnitate, acesta este cuvântul care mi-a venit. Capacitatea de a întâlni, de a găsi frumusețea și în lucrurile cele mai triste și mai atinse de suferință, asta poate s-o facă numai o persoană care are demnitate. Sărac da, dar nu care se târăște, aceasta este demnitatea!", a spus Francisc în mijlocul aplauzelor.

"Aceea demnitate pe care a avut-o Isus, care s-a născut sărac și a trăit sărac, este demnitatea Evangheliei, demnitatea pe care o au un bărbat și o femeie care trăiesc munca lor, săraci da, dar nu dominați, nu exploatați. Eu știu că de multe ori ați întâlnit persoane care au voit să vă exploateze, să exploateze sărăcia voastră, dar știu și că acest sentiment de a vedea că viața este frumoasă. Această demnitate v-a salvat ca să nu fiți sclavi. Săraci da, sclavi nu. Sărăcia este în inima Evangheliei pentru a fi trăită, sclavia nu este acolo pentru a fi trăită în Evanghelie, ci pentru a fi eliberată".

"Știu că pentru fiecare dintre voi, cum spunea Robert, uneori este dificil, viața voastră a fost mult mai dificilă decât a mea, și Robert a spus că pentru alții a fost și mai dificilă decât pentru el: vom găsi mereu pe cineva mai sărac decât noi. Demnitate este și asta: a ști să fim solidari, a ști să dăm mâna celui care suferă mai mult decât mine. Capacitatea de a fi solidar este unul din roadele pe care ni le dă sărăcia, când există multă bogăție unul uită se fie solidar, este obișnuit cu faptul că nu-i lipsește nimic, când sărăcia te face să suferi devii solidar și întinzi mâna celui care trăiește o situație mai dificilă decât a ta. Mulțumesc pentru acest exemplu: învățați lumea despre solidaritate".

Papa, preluând tot cuvintele din cele două mărturii inițiale, a atins apoi tema păcii. "Cea mai mare sărăcie este războiul", a spus papa, "sărăcia care distruge: a asculta asta de pe buzele unui om care a îndurat sărăcia materială, sărăcia sănătății, este un apel de a lucra pentru pace. Pacea pentru noi creștinii a început într-un grajd, într-o iesle, dintr-o familie marginalizată, pacea pe care Dumnezeu o vrea pentru fiecare dintre fiii săi. Războiul se face între cei bogați, pentru a avea mai mult, apoi teritoriu, putere, bani, este foarte trist când războiul apare între cei săraci, pentru că este un lucru rar. Săracii din cauza sărăciei lor sunt mai înclinați să fie făcători de pace, artizani ai păcii, cred în pace. Dați un exemplu de pace. Avem nevoie de pace în lume. Avem nevoie de pace în Biserică. Toate Bisericile au nevoie de pace, toate religiile au nevoie să crească în pace pentru că toate religiile trebuie să crească în pace. Fiecare dintre voi, în religia voastră, poate să ajute pacea care se naște în inimă, căutând armonia care dă demnitatea. Eu vă mulțumesc că ați venit aici ca să mă vizitați, mulțumesc celor care au dat mărturia lor".

"Vă cer iertare - a încheiat papa - dacă uneori v-am ofensat cu cuvintele mele sau pentru că n-am spus lucrurile pe care ar fi trebuit să le spun. Vă cer iertare în numele creștinilor care nu citesc Evanghelia, care are în centru sărăcia, iertare pentru toate acele dăți în care creștinii, în fața unei persoane sărace sau a unei situații de sărăcie, ne-am uitat în altă parte. Iertarea voastră este apă binecuvântată pentru noi, este limpezime pentru a înțelege din nou că în inima Evangheliei este sărăcia și că noi creștinii trebuie să construim o Biserică săracă pentru săraci, și fiecare bărbat și femeie de orice religie trebuie să vadă în fiecare sărac un mesaj al lui Dumnezeu care se face sărac pentru a ne însoți în viață".

Papa a încheiat audiența cu o rugăciune: "Dumnezeule, Tată al fiecăruia dintre noi, îți cer ca Tu să ne dai forță, bucurie, ca să ne înveți să visăm, pentru a privi înainte, să ne înveți să fim solidari pentru că suntem frați și să ne ajuți să apărăm demnitatea: tu ești Tatăl fiecăruia dintre noi, binecuvântează-ne Tată".

Jubileul celor fără locuință fixă este promovat de asociația "Fratele". Astăzi cei 6 mii de participanți care provin din diferite țări europene (Franța, Germania, Portugalia, Anglia, Spania, Polonia, Italia) au fost primiți în audiență de papa, în aula "Paul al VI-lea", duminică vor asista la Liturghia prezidată de același Francisc la "Sfântul Petru". Între aceste două momente importante, va avea loc o mare veghe de rugăciune prezidată de cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, care a introdus întâlnirea. Etienne Villemain, fondator al asociației "Lazar" care a promovat călătoria la Roma, a propus, introducând audiența, ca, în afară de Ziua Mondială a Tineretului, să se organizeze o "Zi Mondială a Săracilor".

(După Vatican Insider, 11 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat