Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A dărâma zidurile

Interviul papei Francisc acordat ziarului "La Repubblica"

Publicăm răspunsurile papei Francisc intervievat de Eugenio Scalfari la 7 noiembrie 2016. Relatarea colocviului a apărut în "La Repubblica" din 11 noiembrie 2016.

Ne-am îmbrățișat după atâta timp. "Văd că sunteți bine", mi-a spus el.

Și dumneavoastră arătați foarte bine în pofida oboselilor continue din viața dumneavoastră.

"Domnul e cel care decide".

Și "sora noastră moartea trupească".

"Da, trupească".

Era conversația care începea pentru a intra imediat în profunzime.

Sanctitate - l-am întrebat eu - ce părere aveți despre Donald Trump?

"Eu nu dau evaluări despre persoane și despre oamenii politici, vreau numai să înțeleg care sunt suferințele pe care modul lor de a proceda le provoacă săracilor și celor excluși".

Care este deci în acest moment așa de agitat preocuparea dumneavoastră principală?

"Cea a refugiaților și a imigraților. În mică parte creștini, dar asta nu schimbă situația în ceea ce ne privește, suferința lor și necazul lor; cauzele sunt multe și noi facem posibilul pentru a le înlătura. Din păcate de multe ori sunt numai măsuri contracarate de populații care se tem să nu li se ia locul de muncă și să li se reducă salariile. Banul este împotriva săracilor, în afară de a fi împotriva imigraților și refugiaților, dar există și săracii din țările bogate care se tem de primirea semenilor lor care provin din țări sărace. Este un cerc pervers și trebuie să fie întrerupt. Trebuie să dărâmăm zidurile care despart: a încerca să crește bunăstarea și a o face mai răspândită, dar pentru a ajunge la acest rezultat trebuie să dărâmăm acele ziduri și să construim punți care permit să se diminueze inegalitățile și măresc libertatea și drepturile. Drepturi mai mari și libertate mai mare".

L-am întrebat pe papa Francisc dacă motivele care îi constrâng pe oameni să emigreze se vor epuiza mai devreme sau mai târziu. Este greu de înțeles pentru ce omul, o familie și întregi comunități și popoare vor să părăsească propria țară, locurile unde s-au născut, limbajul lor.

Dumneavoastră, Sanctitate, prin acele punți care trebuie construite veți favoriza reagregarea acelor disperați însă inegalitățile s-au născut în țări bogate. Există legi care tind să diminueze importanța lor, dar nu au mult efect. Oare nu se va termina niciodată acest fenomen?

"Dumneavoastră ați vorbit și ați scris despre această problemă. Unul dintre fenomenele pe care inegalitățile îl încurajează este mișcarea multor popoare de la o țară la alta, de la un continent la altul. După două, trei, patru generații, acele popoare se integrează și diversitatea lor tinde să dispară complet".

Eu îl numesc un metisaj universal în sensul pozitiv al termenului.

"Bravo. Este cuvântul corect. Nu știu dacă va fi universal, dar oricum va fi mai răspândit decât astăzi. Ceea ce noi vrem este lupta împotriva inegalităților, acesta este răul cel mai mare care există în lume. Banul este cel care le creează și este împotriva acelor măsuri care tind să niveleze bunăstarea și să favorizeze deci egalitatea".

Dumneavoastră mi-ați spun în urmă cu ceva timp că preceptul "Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" trebuie să se schimbe, date fiind timpurile întunecate prin care trecem, și să devină "mai mult decât pe tine însuți". Așadar dumneavoastră vă închipuiți o societate dominată de egalitate. Acesta, așa cum știți, este programul socialismului marxist și apoi al comunismului. Așadar dumneavoastră vă gândiți la o societate de tip marxist?

"De mai mult ori a fost spus și răspunsul meu a fost mereu că, dacă nu cumva, comuniștii sunt cei care gândesc precum creștinii. Cristos a vorbit despre o societate în care săracii, cei slabi, cei excluși, să fie ei cei care decid. Nu demagogii, nu răufăcătorii, ci poporul, săracii, care fie că au sau nu credință în Dumnezeul transcendent, ei sunt cei pe care trebuie să-i ajutăm pentru a obține egalitatea și libertatea".

Sanctitate, eu mereu am gândit și am scris că dumneavoastră sunteți un revoluționar precum și un profet. Dar mi se pare că înțeleg astăzi că dumneavoastră doriți ca mișcarea popularilor și mai ales poporul săracilor să intre direct în politica adevărată.

"Da, așa este. Nu în așa-numita politichie, disputele pentru putere, egoismul, demagogia, banul, ci politica înaltă, creativă, marile viziuni. Ceea ce în opera sa a scris Aristotel".

Am văzut că în discursul adresat "mișcărilor populare" de sâmbăta trecută dumneavoastră ați citat Ku Klux Klan ca mișcare rușinoasă și tot așa pe cea de semn opus dar analog a Panterelor Negre. Dar l-ați citat ca admirabil pe Martin Luther King. Este un profet și el, care dă sens prin ceea ce spunea în America liberă?

"Da, l-am citat pentru că-l admir".

Am citit acel citat; cred că este oportun de amintit și celui care citește această întâlnire a noastră.

"Când te ridici la nivelul iubirii, al marii sale frumuseți și puteri, singurul lucru pe care încerci să-l înfrângi sunt sistemele rele. Persoanele care sunt închise de acel sistem le iubești, însă încerci să înfrângi acel sistem [...] Ura pentru ură intensifică numai existența urii și a răului în univers. Dacă eu te lovesc și tu mă lovești și îți dau înapoi lovitura și tu îmi dai înapoi lovitura, și tot așa mai departe, este clar că se continuă la infinit. Pur și simplu nu se termină niciodată. Undeva, cineva trebuie să aibă un pic de bun simț, și aceea este persoana puternică. Persoana puternică este persoana care este capabilă să rupă lanțul urii, lanțul răului".

Și acum să ne întoarcem la politică și la dorința dumneavoastră ca săracii și cei excluși să fie cei care transformă acea politică într-o voință democratică de a realiza idealurile și voința mișcărilor populare. Dumneavoastră ați recomandat cu căldură acel interes pentru politică deoarece Cristos e cel care o vrea. "Bogații vor trebui să treacă prin urechea acului". Cristos o vrea nu pentru că este și fiu al lui Dumnezeu ci mai ales pentru că este fiu al omului. Dar, oricum, o ciocnire va fi, este în joc puterea și puterea, dumneavoastră însuși ați spus asta, comportă război. Așadar mișcările populare vor trebui să ducă un război, fie el și politic, fără arme și fără vărsare de sânge?

"Nu m-am gândit niciodată la război și arme. Sângele da, poate să fie vărsat, dar eventual vor fi creștinii cei care sunt martirizați așa cum se întâmplă aproape în toată lumea de către fundamentaliști și teroriști din ISIS călăi. Acelea sunt oribile și creștinii sunt victimele".

Dar dumneavoastră, Sfinte Părinte, știți bine că multe țări reacționează și cu armele pentru a înfrânge ISIS. De altfel armele le-au folosit și evreii împotriva arabilor, dar chiar între ei.

"Ei bine, nu acest tip de conflicte îl duc înainte mișcările populare creștine. Noi creștinii mereu am fost martiri, și totuși credința noastră în decursul secolelor a cucerit mare parte a lumii. Desigur au fost războaie înlăuntrul religiei noastre. Cel mai crud a fost măcelul de la Sfântul Bartolomeu și din păcate multe altele asemănătoare. Dar se întâmplau atunci când diferitele religii și a noastră, asemenea și uneori mai mult decât altele, puneau înaintea credinței și a milostivirii puterea temporală".

Însă dumneavoastră, Sanctitate, incitați acum mișcările populare să intre în politică. Cine intră în politică se ciocnește în mod inevitabil cu adversarii. Război pașnic, dar oricum e vorba de conflict și istoria ne spune că în conflicte este în joc cucerirea puterii. Fără putere nu se învinge.

"Acum dumneavoastră uitați că există și iubirea. Adesea iubirea convinge, deci învinge și pe cei care suntem acum. Catolicii sunt un miliard și jumătate, protestanții din diferitele confesiuni sunt opt sute de milioane; ortodocșii sunt trei sute de milioane, apoi sunt celelalte confesiuni ca anglicanii, valdezii, copții. Toți împreună, creștinii ajung la două miliarde și jumătate de credincioși și poate mai mulți. A fost nevoie de arme și războaie? Nu. Martiri? Da, și mulți".

Și așa ați cucerit puterea.

"Am răspândit credința luând exemplu de la Isus Cristos. El a fost martirul martirilor și a aruncat omenirii sămânța credinței. Dar eu mă feresc mult să cer martiriul celui care se va cimenta într-o politică orientată spre cei săraci, pentru egalitate și libertate. Această politică este lucru diferit de credință și sunt mulți săracii care nu au credință. Însă au nevoi urgente și vitale și noi trebuie să-i susținem așa cum i-am susține pe toți ceilalți. Cum vom putea și cum vom ști".

În timp vă ascult, tot mai mult se confirmă ceea ce simt față de dumneavoastră: un pontificat ca al dumneavoastră au fost puține. De altfel dumneavoastră aveți mulți adversari înăuntrul Bisericii.

"Adversari n-aș spun. Credința ne unifică pe toți. Desigur fiecare dintre noi indivizii vede aceleași lucruri în mod diferit; cadrul este obiectiv același, dar subiectiv este diferit. Ne-am spus asta de mai multe ori, dumneavoastră și eu".

Sanctitate v-am reținut probabil prea mult timp și acum vă las. În acel moment ne-am salutat cu o îmbrățișare plină de afect. Eu i-am spus să se odihnească din când în când și el mi-a răspuns: și dumneavoastră trebuie să vă odihniți pentru că un necredincios ca dumneavoastră trebuie să fie cât mai departe posibil de "moartea trupească". Era ziua de 7 noiembrie.

(După L'Osservatore Romano, 12 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat