Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Prin poarta sfântă la Tatăl milostiv

Joi, 10 octombrie 2016, în biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău, aproximativ 100 de tineri liceeni din Bacău au participat, împreună cu profesorii lor de religie, la activitatea: "Prin poarta sfântă la Tatăl milostiv". Au fost prezenți elevi de la C.E. "Ion Ghica", C.N. "Gh. Vrânceanu", C.N. "V. Alecsandri"; C.T. "N.V. Karpen"; C.T. "D. Mangeron" și C.T. "H. Coandă". Activitatea a fost coordonată de pr. Lucian Adam, inspector zonal de religie, și de pr. Paul Căliman, vicar la parohia gazdă.

Tinerii liceeni au fost întâmpinați de pr. Paul, reprezentant al părintelui decan, care le-a vorbit de semnificația porții sfinte și a rostit împreună cu participanții rugăciunile prevăzute pentru dobândirea indulgenței, precum și rugăciunea papei Francisc pentru Anul Jubiliar. Fiecare elev a trecut cu evlavie, umilință și încredere prin poarta sfântă.

Deoarece ne aflăm în luna noiembrie dedicată răposaților, s-a recitat un mister din rozariu pentru cei din purgator.

A urmat lectura din Evanghelia după Luca: "Învierea lui Lazăr". Pr. Lucian a susținut cuvântul de învățătură prin care a evidențiat milostivirea lui Isus, dar și posibilitatea de a fi milostivi cu cei răposați prin rugăciune, fapte bune și mai ales prin oferirea indulgenței plenare, la trecerea prin poarta sfântă.

  • Cei mai mulți elevi s-au spovedit și s-au împărtășit cu această ocazie, în timp ce alții au participat la sfânta Liturghie și l-au primit pe Isus în sfânta Euharistie, la biserica de care aparțin.

    Impresii ale unor elevi participanți:

    • "Această activitate a fost o oportunitate pentru că am avut, din nou, ocazia să trec prin poarta sfântă, să-mi cer iertare de la Dumnezeu și să mă rog. Mi s-a părut frumos faptul că a fost un număr mare de tineri doritori să-l laude pe Isus Cristos. M-am simțit eliberată de piatra păcatelor ca un porumbel eliberat din cușcă. Ne-am rugat din nou, însă pentru răposați, am ascultat cuvântul Domnului plin de înțelepciune, l-am primit pe Isus Cristos sub chipul pâinii și l-am depus în tabernacolul sufletului nostru. La sfârșitul activității am primit binecuvântarea din partea părintelui Lucian Adam și am plecat acasă cu inima plină de bucurie și cu sufletul curat. A fost o experiență frumoasă, plină de emoție și de liniște . Este greu să ai momente de răgaz când ești tânăr. Astfel de activități ne ajută să facem liniște, să ne regăsim și să ascultăm glasul plin de iubire a lui Dumnezeu". (Diana Maria Pamfile, cls. a XII-a J, C.E. "Ion Ghica")

    • "Cu ocazia activității de astăzi, am trecut prin poarta sfântă, l-am primit pe Isus în suflet, ne-am rugat și am ascultat predica despre milostivirea lui Dumnezeu față de noi și față de cei răposați. Rugăciunea ne ajută să comunicăm cu Dumnezeu și, prin rugăciune, îi putem ajuta pe cei plecați de lângă noi. Această activitate ne-a apropiat mai mult de Dumnezeu cel milostiv". (Petronela Polcovnicu, cls. a XI-a M, C.E. "Ion Ghica")

    • "Astăzi am participat împreună cu mai mulți tineri liceeni la o celebrare a milostivirii lui Dumnezeu. Este o mare bucurie să avem poarta sfântă aici, la noi, și că am reușit, la 16 ani, să intru prin ea. Am sacrificat puțin din timpul nostru, dar ne-am îmbogățit cu multe haruri". (Andreea Bejan, cls. a X-a C, C.E. "Ion Ghica")

    • "Împreună cu mai mulți elevi din diferite colegii ale orașului Bacău, ne-am adunat la biserica «Sfinții Petru și Paul» unde ne-am rugat și am trecut împreună prin poarta sfântă, pentru a dobândi indulgență plenară. Pentru mine, personal, a fost o activitate deosebită, deoarece m-am putut spovedi și împărtăși, primind astfel bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu". (Emanuela Balan, cls. a X-a C, C.E. "Ion Ghica")


     

    lecturi: 8.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat