Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Pietro Parolin: "Acum să folosească importanța SUA pentru a aduce pacea în lume"

De Andrea Tornielli

Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a adresat urările sale noului președinte al Statelor Unite Donald Trump, exprimând respect față de procesul democratic care a dus la alegerea sa împreună cu urarea ca noul chiriaș de la Casa Albă să lucreze în slujba patriei sale, dar și a bunăstării și a păcii în lume.

Eminență, cum comentați alegerea lui Trump?

"Înainte de toate trebuie luat act cu mare respect de voința exprimată de poporul american cu acest exercițiu de democrație, care a fost caracterizat și de o mare afluență la urne, așadar de o mare participare populară. Și apoi îi adresăm urări noului președinte al Statelor Unite, pentru ca guvernul său să poată fi într-adevăr rodnic. Îl asigurăm și de rugăciunea noastră, pentru ca Domnul să-l lumineze și să-l susțină în slujba patriei sale. Dar ne rugăm pentru ca să-l susțină și în angajarea în slujba binelui și a păcii în lume. Cred că astăzi este nevoie să lucrăm cu toții pentru a schimba situația mondială, care este o situație de gravă sfâșiere, de grav conflict".

Ce își dorește Sfântul Scaun pentru politica externă a Statelor Unite?

"Urarea este ca acea mare țară să poată exercita un rol de pace, de capacitate diplomatică, de intervenție pentru a facilita soluționări împărtășite ale conflictelor. Urarea este ca Statele Unite să poată folosi toate importanța lor pentru a construi acele punți pe care Papa Francisc nu încetează niciodată să le ceară, și cu ajutorul Națiunilor Unite și al Europei să poată fi decisive pentru a rezolva crizele care chinuiesc Orientul Mijlociu. Ne gândim de exemplu la drama Siriei: Sfântul Scaun continuă să insiste pentru ca să se găsească o cale de negociere pentru a alina suferințele de nedescris ale populației. Există milioane de persoane victime ale unei violențe nesocotite. Crizele, din păcate am avut atâtea confirmări, nu se rezolvă cu războaiele, ci cu alegeri curajoase de pace. Dorim ca să nu dispară niciodată, în raporturile internaționale, cultura dialogului, a întâlnirii, a negocierii".

În lunile trecute au exista polemici cu privire la cuvintele papei despre imigrați la sfârșitul călătoriei în Mexic. Ce se va întâmpla?

"Vom vedea cum se mișcă noul președinte. În mod normal se spune: una este a fi candidat, alta este a fi președinte, a avea o responsabilitate așa de importantă... Și mi se pare că în acest sens, și din ceea ce am putut să aud din primele sale cuvinte, Trump a subliniat deja că vrea să fie președintele tuturor americanilor, liderul întregii țări. Apoi cu privire la temele specifice vom vedea care vor fi alegerile noii administrații și pe baza acelora se vor putea face și evaluări. De aceea mi se pare absolut prematur să formulez judecăți".

Ce anume vă preocupă mai mult astăzi în lume?

"Milioanele de copii constrânși să-și părăsească propriile case, miile de minori neînsoțiți care devin pradă a abuzurilor și exploatării. Soarta populațiilor lipsite de apărare, victime ale războaielor. Este nevoie de eforturi politice și multilaterale pentru a dezrădăcina cauzele profunde ale marilor mișcări și ale mutării forțate a populațiilor, care sunt conflictele și violența, încălcările drepturilor umane, degradarea mediului, sărăcia extremă, comerțul și traficul de arme, corupția și planurile comerciale și financiare obscure".

(După Vatican Insider, 10 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat