Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Când predic trebuie să privesc în ochi"

De Andrea Tornielli

În seminar, când încă nu era preot, Jorge Mario Bergoglio era contrar omiliilor scrise în întregime, iar profesorului care, un pic uimit, îi cerea cont de asta, i-a răspuns: "Dacă se citește, nu se poate privi lumea în ochi". Este una dintre anecdotele povestite de papa Francisc în conversația cu părintele Antonio Spadaro care introduce cartea "În ochii tăi este cuvântul meu" (Rizzoli), un volum de o mie de pagini, în librărie din 9 noiembrie 2016, care adună omilii și discursuri ținute la Buenos Aires între 1999 și 2013.

"Când în seminar ne predau omiletica - povestește pontiful - eu deja simțeam o puternică aversiune față de foile scrise în care este totul. Și asta îmi amintesc bine. Eram și sunt convins că între predicator și poporul lui Dumnezeu nu trebuie să fie în mijloc nimic. Nu poate să fie o hârtie. O schemă scrisă da, dar nu totul". Și astăzi, continuă Bergoglio, continui să "caut ochii oamenilor. Și aici, în Piața «Sfântul Petru». Când eu salut este masa. Dar eu n-o văd ca masă: încerc să privesc măcar o persoană, o față precisă. Uneori este chiar imposibil datorită distanței. Este urât când sunt prea distant. Uneori încerc fără să reușesc, dar încerc. Dacă încerc văd că este ceva, că sare ceva. Dacă privesc pe unul, apoi probabil și alții se simt priviți. Nu ca «masă», ci ca indivizi, ca persoane. Eu privesc indivizii și toți se simt priviți".

Desigur, admite Francisc, acum "bineînțeles aici trebuie să citesc adesea omiliile. Și atunci îmi amintesc ce anume spuneam ca student. Pentru aceasta de atâtea ori ies din textul scris pregătit, adaug cuvinte, expresii care nu sunt scrise. În acest mod privesc oamenii. Când vorbesc trebuie să vorbesc cuiva. Fac asta cum pot, dar am această nevoie profundă... Am acest impuls de a ieși din text, de a privi în ochi".

În conversația care deschide volumul papa Bergoglio relatează pentru prima dată cum se nasc omiliile de la Liturghia de dimineață de la "Sfânta Marta", întâlnirea care caracterizează mai mult pontificatul său, magisteriul day-by-day cu comentariul la Scriptură urmărit de foarte multe persoane în toată lumea. "Încep în ziua dinainte - destăinuiește el intervievatorului - la amiaza din ziua precedentă. Citesc textele zilei următoare și, în general, aleg una dintre cele două lecturi. Apoi citesc cu voce tare textul pe care l-am ales. Am nevoie să aud sunetul, să ascult cuvintele. Și apoi subliniez în broșura pe care o folosesc cuvintele care mă lovesc mai mult. Fac niște cerculețe pe cuvintele care mă lovesc. Apoi în timpul restului zilei cuvintele și gândurile pleacă și vin în timp ce fac ceea ce trebuie să fac: meditez, reflectez, gust lucrurile... Însă sunt zile în care ajung până seara și nu-mi vine nimic în minte, în care nu am idee ce voi spune ziua următoare. Atunci fac ceea ce spune sfântul Ignațiu: dorm deasupra. Și atunci imediat, când mă trezesc, vine inspirația. Vin lucruri juste, uneori puternice, uneori mai slabe. Dar este așa: mă simt pregătit".

Așadar pentru scurtele omilii de dimineață de la "Sfânta Marta" Francisc nu se folosește de texte scrise și nici de scheme. Dar pentru a ajunge să spună ceea ce spune este nevoie de multe ore de pregătire spirituală. "Mereu - afirmă el într-un alt pasaj din conversație - mereu mi-a făcut bine să predic. M-a făcut fericit".

Papa povestește despre întâlniri și experiențe trăite cu persoanele, în confesional, în dialogurile personale și despre modul în care toate acestea l-au ajutat mereu în predică. "Cu cât ești mai aproape de oameni cu atât predici mai bine și cu atât apropii mai mult Cuvântul de viața lor. Așa se leagă Cuvântul lui Dumnezeu cu o experiență umană care are nevoie de Cuvântul acela. Cu cât te îndepărtezi de oameni și de problemele oamenilor, cu atât te refugiezi mai mult într-o teologie încadrată a acelui «trebuie și nu trebuie», care nu comunică nimic, care este goală, abstractă, pierdută în nimic, în gânduri... Uneori cu cuvintele noastre răspundem la întrebări pe care nimeni nu le pune".

(După Vatican Insider, 9 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat