Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Apostolica vivendi forma. Meditații pentru preoți și persoane consacrate

La Editura Serafica a apărut, de curând, în colecția Biblioteca de istorie, cartea Apostolica vivendi forma. Meditații pentru preoți și persoane consacrate, de sfântul Ioan Calabria și în traducerea, din limba italiană, realizată de către pr. dr. Sebastian Diacu.

Cartea de față este o meditație profundă asupra Faptelor Apostolilor, unde citim Istoria Bisericii din primul secol creștin și răspunsurile - cu exemple din toate perioadele istorice creștine -, care l-au determinat pe sfântul Ioan Calabria să nu cedeze sub presiunea evenimentelor istorice, ci, să se încreadă în Cristos ca în prima zi a vocației sale.

Opera răspunde, astfel, îndoielilor, crizelor spirituale sau vocaționale ale preoților și ale persoanelor consacrate, din zilele noastre, oferind deopotrivă șansa reînnoirii sufletești și a regăsirii interioare în propria chemare.

Cartea se adresează în primul rând preoților și persoanelor consacrate, neexcluzând cititorii de bună-credință interesați de desăvârșirea vocației lor creștine. Autorul ne ilustrează o serie de inițiative profunde, bazate pe rugăciune și încredere în Dumnezeu, inițiative ce depășesc capacitatea celor încrezuți în rațiunea sau orgoliul lor mărunt.

Această operă ne întâmpină cu o prefață a traducătorului, una a editorului, apoi o prefață a autorului și o alta la a 4-a ediție din partea editurii congregației din Verona, o prefață a episcopului de Verona și o apreciere a card. Montini (Secretariatul de Stat al Vaticanului).

Opera este structurată în 12 capitole.

În primul capitol autorul ne invită să reflectăm asupra vocației preotului, vocație văzută și înțeleasă ca o mărturie plină de iubire față de Cristos. Criza religioasă a lumii contemporane ne cere să revenim asupra conștientizării vocației și a misiunii preotului, amintindu-ne că Duhul Sfânt este primul făptuitor al sfințeniei preoțești, iar sfânta Fecioară Maria ne arată cum trebuie să fim și să ne dedicăm, cu toată ființa, lui Isus.

În capitolul II, plecând de la convertirea sfântului apostol Paul și a abandonării sale complete în mâinile lui Cristos, autorul ne invită să reflectăm cu sinceritate asupra încrederii și a demnității noastre de preoți, diecezani ori persoane consacrate. Autorul ne spune că lumea ne incită la mândrie și la subestimarea propriei noastre vocații; însă, preotul dornic de desăvârșire, se va regăsi în iubirea lui Cristos, pe care îl reprezintă și de care trebuie să fie de nedespărțit.

În capitolul III, plecând de la motivațiile interioare ale sfântului apostol Paul și ale celorlalți apostoli, autorul, ne arată că adevăratul ideal al preotului trebuie să fie Cristos. Lecțiile istoriei ne vorbesc despre consecințele îndepărtării de Cristos și ale subestimării vieții interioare, care duc la orbirea sufletului. Datoria preoților este reînnoirea sufletească personală și nu numai, întrucât sfânta Evanghelie și iubirea lui Cristos nu admite jumătăți de măsură.

În capitolul IV, autorul vorbește cu mult entuziasm de biruința credinței asupra îndoielilor și a oricăror dificultăți, arătând că încrederea totală în Isus face diferența dintre a învinge ori a fi învins sufletește.

În capitolul V, autorul ne vorbește despre importanța stăruinței în rugăciune și în slujirea Cuvântului divin. Astfel, prețuirea rugăciunii, pregătirea conștientă a predicii, evitarea împrăștierii sufletești și a căutării însetate de aprecieri lumești și de acțiuni ori de activități contrare vieții spirituale (lipsa rugăciunii, liturghii distrate, adâncirea în tot soiul de îndoieli) sunt doar câteva dintre aspectele la care ne invită să reflectăm serios, pentru a reveni la frumusețea preoției la care ne-a chemat Cristos și nicidecum lumea cu ademenirile sale, și, la sfințenia apostolică de care suntem capabili, dacă punem suflet în ceea ce suntem și ne încredem Cristos înviat.

În capitolul VI, ni se ilustrează puterea făcătoare de minuni a credinței neîndoielnice în Cristos. Lumea are nevoie de preoți care să iubească sfințenia și să creadă în ea; preotul poate ajunge aici, numai dacă nu-l pune la îndoială pe Cristos, de care totul depinde și fără de care nimic nu subzistă.

În capitolul VII, admirând mărturia apostolilor Petru și Ioan în fața sinedriului și a Bisericii de-a lungul istoriei, autorul ne invită la o atitudine morală coerentă cu aceasta și la o fidelitate totală față de Cristos, în fața oricui așteaptă un răspuns din partea unui preot al Său.

În capitolul VIII, autorul ne prezintă încrederea apostolilor în rugăciunea către Duhul Sfânt și consecințele dezastruoase ale vieții sacerdotale în absența acesteia. Respectul lumesc, conflictele (personale sau belicoase), dialogul ecumenic și inter-religios (evrei), pot fi depășite prin căutarea desăvârșirii noastre vocaționale în Cristos, de Care nimic nu trebuie să ne despartă pentru nici o rațiune.

În capitolul IX, plecând de la reacția sfântului apostol Petru față de Simon Magul, autorul ia atitudine împotriva iubirii de bani și de comodități, arătând că dorința de îmburghezire, căutarea unei funcții anume, erezia banului etc. sunt tot atâtea aspecte care ne îndepărtează de Cristos; suntem invitați să ne încredem în divina providență, pentru că tot se construiește fără Dumnezeu duce la neglijarea propriei vocații și la descurajarea sufletelor de orice nivel social; preotul trebuie să fie un exemplu de trăire sfântă, în simplitate și modestie.

În capitolul X, autorul, entuziasmat de mulțimea celor care credeau - din Faptele Apostolilor, ne invită la contemplarea iubirii și a fraternității lor euharistice, plecând de la paliditatea evlaviei noastre. Iubirea este principiul vital al creștinismului. Tensiunile dintre preoți și laici, ori între aceiași preoți, diecezani și persoane consacrate, sunt contrare mărturiei sacerdotale. Preotul, oricine ar fi el, trebuie să dea mărturie lui Cristos oricui, oricând și oriunde.

În capitolul XI, ni se spune că sfințenia preotului și a poporului credincios depinde de îndrăgostirea personală, a fiecăruia, de Cristos. Exemplul sfântului apostol Paul care a ales să piardă toate numai să rămână cu Cristos, devoțiunile sfintei Maria Margareta Alacoque și ale altor sfinți (exemplificați în această carte), ne oferă tot atâtea îndemnuri la prețuirea cultului preasfintei inimi a lui Isus și la adâncirea noastră interioară la prezența sa, pentru a ne simți însetați și a ne îndrăgosti de Isus, prin adorarea sa euharistică.

În capitolul XII, autorul ne spune că preotul, asemenea sfântului Ștefan - primul martir, trebuie să știe ce vrea: să fie însetat de suflete, să fie dispus pentru o nouă misiune, aceea de a nu mai trăi pentru sine, ci pentru Cristos. Preotul, prin exemplul vieții sale sacerdotale (castitate, sărăcie și iubire), luate în serios, poate face minuni de evanghelizare zdrobind orice rezistență contrară credinței.

Rugăciunea cardinalului Newman, de la finalul cărții, ne arată că și el a trecut prin ceea ce trecem noi azi; depășirea acestei situații depinde de motivația interioară și de sfințenia preotului.

Un Glosar - adăugat la sfârșitul celor 12 capitole ale cărții - , prezintă și definește o serie de cuvinte și concepte, oferindu-i cititorului un ajutor deosebit în parcurgerea cursivă a acestor pagini minunate.

Preotul lui Cristos și persoana consacrată nu se tem, și nici nu se feresc, să dea mărturie omenirii contemporane despre vocația și încrederea lor în Cristos răstignit, mort și înviat, pentru fiecare dintre noi. Lumea de azi, instabilă și confuză religios, flămândă și însetată de Cristos, a pierdut calea, adevărul și viața, privind neîncetat la Isus - motivul pentru care te implici și răsplata pe care o cauți -, ajut-o să se mântuiască și te vei mântui pe tine însuți!

Fr. Sebastian Diacu

***

Apostolica vivendi forma. Meditații pentru preoți și persoane consacrate,
Sfântul Ioan Calabria, Editura "Serafica", 2016, Colecția Biblioteca de istorie, ISBN 978-606-770-035-0, 14x20 cm, 324 p., 20 lei

* * *

În limita stocului disponibil, cărțile pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Editura Serafica, str. Teiului, 20; 611047 - Roman (NT);

  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;

  • prin telefon: 0741.120.321 (Orange); 0785.222.017 (Telekom mobil); 0233.744.611 (Telekom fix);

  • prin website (online): www.edituraserafica.ro


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat