Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: O lacrimă în suflet și o rugă din inimă pentru tinerii răposați

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 6 noiembrie 2016, la ora 16.00, PS Aurel Percă a celebrat o sfântă Liturghie cu requiem pentru tinerii răposați.

Au mai concelebrat: pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tineretului, pr. Iosif Enășoae, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, pr. Lucian Farcaș, profesor la aceeași facultate și la Institutul Teologic din Iași, și pr. Cristian Bîrnat, vicar la catedrală.

Cântările pline de speranță în învierea celor adormiți întru Domnul au fost susținute de corul de tineri al catedralei din Iași, "Juvenes Ecclesiae".

Au participat tineri localnici, dar și tineri din mai multe parohii ale diecezei care studiază sau lucrează în Iași, precum și mulți credincioși dornici să intre în sintonie cu intenția de rugăciune a întregii Biserici.

Printre tinerii răposați pomeniți în rugăciune a fost și Monica Baciu, membru al corului "Juvenes Ecclesiae", care a trecut la Domnul în această vară, fiind răpusă de o boală cruntă. Colegii ei i-au stat alături prin cântul, rugăciunea și sacramentele primite, aplicând indulgența pentru veșnica-i odihnă în Domnul.

Uitarea este un chin prea greu pentru oricine. Nimeni nu vrea să fie singur și părăsit. Nimeni nu vrea să fie fără prieteni, fără un sprijin în nevoie.

Nici răposații noștri. Ei au nevoie de rugăciunea noastră. Ei au nevoie de neuitarea noastră. Ei vor rămâne cu noi atâta timp cât noi ne amintim de ei cu drag.

Și iubirea nu uită niciodată...

Concret, ce trebuie să facă un creștin? În fața rămășițelor pământești, în fața unui mormânt, privirea celui care crede poate să foreze placa de marmură, beton sau pământ și să ajungă până la spirit. Prin credința în Dumnezeu, cel care a părăsit această lume rămâne încă viu. Cu siguranță, nu viu în sensul că se poate atinge, vedea, respira exact ca mine, ci viu prin intrarea sa în dimensiunea veșnică a vieții de dincolo.

Oare nu fiecare dintre noi are pe cineva de care se simte legat într-o altă dimensiune?

Biserica ne oferă posibilitatea să fim în legătură directă cu răposații care au fost cândva și ei "terrieni" ca și noi. Cum? Prin rugăciune, pomană, dar și prin indulgența pe care o putem obține pentru ei. Domnul să primească ofrandele noastre pentru odihna lor veșnică!

Sunt sugestive câteva versuri de Nichifor Crainic:

"Întrebat-am vântul, călătorul
Bidiviul care mână norul
Spre albastre margini de pământ;
Unde sunt cei care nu mai sunt?
Întrebat-am luminata ciocârlie,
Candela ce suie-n tărie
Undelemnul cântecului sfânt:
Unde sunt cei care nu mai sunt?"

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto publicat pe site-ul www.amdis.ro al Parohiei Romano-Catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat