Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Numiri ale episcopilor: marele cadou al papei oferit Bisericii din China?

De Shan Ren Shen Fu

Un preot din Biserica oficială (recunoscută de stat) comentează știrile din aceste zile despre "iminenta" publicare a acordului dintre China și Vatican; despre "iminenta" legitimare a episcopilor excomunicați; despre dreptul de numire a episcopilor care ar trece în mâinile Beijingului (sau ale consiliului episcopilor chinezi, nerecunoscut de Sfântul Scaun). "Unii au spus că tratativele dintre China și Vatican sunt plătite pe pielea Bisericii clandestine. În realitate, dacă papa acordă Beijingului dreptul de numire a episcopilor, atunci se sacrifică întreaga Biserică din China". Autorul - cu pseudonimul de "preot eremit" - este un preot blogger din nordul țării, foarte cunoscut.

Aud în jur știrea conform căreia consacrarea episcopală a monseniorului Petru Ding Lingbin din dieceza de Changzhi (Shanxi) ar putea avea loc pe data de 10 a acestei luni dedicate răposaților. În trecut au existat anulări neprevăzute ale datei de consacrare anunțate în prealabil. În general, cea mai mare parte a acestor anulări este cauzată de probleme legate de persoanele numite pentru hirotonirea episcopală; sau de o acțiune de sabotaj a preoților și credincioșilor împotriva guvernului care încearcă să "arunce cu nisip în ochi" (făcând să intervină episcopi ilegitimi la consacrare); sau de candidat care pe neprevăzute refuză să fie consacrat; sau de opoziția față de citirea publică a pseudo-numirii din partea conferinței episcopale ilegitime în timpul ritului. Un asemenea fapt s-a petrecut în dieceza de Wenzhou în timpul luării în primire din partea răposatului monsenior Zhu Weifang. Un preot prezent acolo, pr. Li Zhenhua a luat foaia din mâinile delegatului conferinței episcopale [ilegitime], spunând: Aici trebuie să se anunțe numirea din partea papei și a Vaticanului.

Deci [certitudinea] hirotonirii monseniorului Ding Lingbin pentru data de 10 noiembrie mai este încă de văzut. În acest moment, diferite știri pline de certitudine (legitimarea episcopilor ilegitimi; încredințarea puterii de numire episcopală Beijingului; ajungerea la acord între cele două părți; semnarea acordului [China - Sfântul Scaun] etc.) folosesc toate pentru a arunca nisip în ochii Vaticanului [îngropând totul și amestecând episcopii legitimi și ilegitimi]. Folosesc numai pentru a face presiune asupra Vaticanului de a pune vreo hârtie în plus în mâna adversarului în tratativele dintre China și Vatican.

De ce spun așa? Monseniorul Ding Lingbin din dieceza de Changzhi, și monseniorul Tang Yuange din Chengdu, sunt deja aprobați de papa, primind numirile de mulți ani. Deci, înainte de hirotonirea din 10 noiembrie, chiar dacă China și Vatican încă nu vor semna acordul, sau nu-i vor legitima încă pe cei ilegitimi, s-ar face ca înainte încurcând lucrurile: îngropând, amestecând episcopi legitimi și ilegitimi, impunând citirea pseudo-numirii. Conform experienței din trecut, în general se citește în prealabil numirea din partea papei în fața preoților diecezani în privat. Apoi, preoții din fiecare dieceză [interesată] în general iau o atitudine pozitivă sau negativă pentru a sabota această "îngropare și amestecare a episcopilor ilegitimi" și citirea "pseudo-numirii". Punând în act aceste rezistențe, se exprimă credința garantând eficacitatea sacramentului și sacralitatea și inviolabilitatea ceremoniei de hirotonire.

Prin credință, legea Bisericii Catolice afirmă că este dreptul papei să numească episcopii. Și cu privire la asta nu este nimic de discutat. Monseniorul Ding Lingbin și monseniorul Tang Yuange au primit amândoi aprobarea și numirea de la Papa pe căi private. Și de aceea sunt candidați cu drept deplin să fie episcopi diecezani (autoritățile interesate de obicei se prefac că nu știu închizând un ochi. Știu de asemenea că în Biserica catolică există puțini care sunt dispuși să fie consacrați în mod ilegitim și să fie excomunicați).

Acum a apărut anunțul public al consacrării episcopale a monseniorului Ding Lingbin, (în realitate această consacrare ar fi trebuit să aibă loc de mult timp și această consacrare nu este deloc împotriva legii Bisericii). Însă China încearcă să folosească această situație pentru a forța Vaticanul să înainteze tratativele.

Dar așa cum am spus mai înainte, ceea ce ea poate să facă este numai să impună amestecarea dintre episcopi legitimi și ilegitimi pentru a citi pseudo-numirea. În Biserica Catolică din China, episcopi, preoți și credincioși au o bogată și lungă experiență de luptă și de aceea vor folosi toate modurile și mijloacele pentru a arăta legitimitatea consacrării.

Papa Francisc a indicat că în tratativele dintre China și Vatican "lucrurile lente merg bine, mereu. Lucruri făcute în grabă nu merg bine". Probabil că putem să facem ipoteza că nu-l vom mai vedea pe Sfântul Părinte arătând o atitudine clară și pozitivă față de negocieri. Chiar dacă el în trecut a exprimat atâtea urări și a spus atâtea cuvinte frumoase despre guvernul chinez.

A rămas numai Vatican Insider ca să arunce afară din când în când și în mod agresiv mesajul conform căruia Biserica din China - deși într-o situație dificilă - este de acum gata să se sacrifice pentru a accepta "acordul dintre China și Vatican" (vezi pentru asta interviul luat episcopului subteran, data-base despre episcopii chinezi, lista dușmanilor papei). Mesajul lor pare adevărat, dar nu este sigur.

Pentru că numirile episcopilor sunt oricum ale autorității pontificale.

Deci, între toate știrile din media chineze care propagă cu forță că "China și Vatican au ajuns la acord cu privire la numirea episcopilor", papa Francisc a rămas lucid. Și deși el a exprimat dorința de a face un lucru mare pentru "Biserica din China" înainte de închiderea Anului Jubileului, nu cred că acest lucru mare este să ofere Beijingului dreptul de numire a episcopilor!

Unii au spus că tratativele din China și Vatican sunt plătite pe pielea Bisericii clandestine. În realitate, dacă papa acordă Beijingului dreptul de numire a episcopilor, atunci se sacrifică întreaga Biserică din China. "Pentru binele Bisericii din China" se sacrifică Biserica din China, încredințând propria autoritate sacră unui guvern ateu: mi se pare că Vaticanul nu poate face acest pas în mod așa de ușor!

Unele media spun că China și Vatican deja au semnat acordul și că papa păstrează numai dreptul de veto [asupra candidaților la episcopat].

Au semnat sau nu acordul? E suficient de văzut dacă se schimbă data hirotonirii monseniorului Ding Lingbin fixată pentru această lună. Să vedem dacă se schimbă, dacă hirotonirea continuă liniștită, dacă există încă îngropări (amestecând episcopi legitimi și ilegitimi); să vedem dacă în timpul citirii pseudo-numirii va fi cineva gata s-o saboteze public, chiar și numai cu o fluierătură (de dezaprobare).

Chinei îi place mereu să facă în modul său calculele. Înainte și după diferitele întâlniri de lucru ale grupului [chinez-vatican], media s-au dezlănțuit să speculeze ducând la nebunie (schizofrenie) Biserica din China. Motiv pentru care sunt unii care insultă, unii care sunt dezamăgiți, unii care aplaudă, unii care complotează. Însă melodia principală pe care ei vor s-o transmită este întotdeauna: credincioșii chinezi sunt gata să primească semnarea "acordului dintre China și Vatican" cu bucurie: solicitându-i papei să încredințeze "autoritatea numirii episcopilor" [Beijingului], aducând astfel omagiu deschiderii celei de-a IX-a Adunări a reprezentanților catolici chinezi!

Dar, atât timp cât nu este publicat acordul dintre China și Vatican; atât timp cât papa Francisc nu se exprimă în mod explicit, în pofida folosirii mass-media (ale aparatului guvernamental), noi răspundem mereu cu cuvintele cardinalului Zen: Nu văd cu ochi buni acest dialog secret dintre China și Vatican.

Nu e nevoie de prea mult timp: la 10 noiembrie adevărul va veni singur...

(După www.asianews.it, 4 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat