Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Metoda Ovulației Billings - o alegere înțeleaptă pentru o familie împlinită

La 26 noiembrie 2016 s-a încheiat cu bine cursul de formare despre Metoda Ovulației Billings - o metodă naturală de reglementare a nașterilor, curs ce a debutat în primăvara anului 2014 și a fost derulat de către Asociația "Familia și Viața" din Roman. La aceste cursuri au participat mai multe studente de la diferite facultăți din Iași, dintre care șase și-au exprimat dorința de a deveni învățătoare M.O.B. Au susținut probele de examen trei persoane (Bianca Antohe Pascaru, Lucia Maria Șfanțar și Viviana Maria Herciu), urmând ca alte trei să obțină acest titlu în anul 2017.

Noi, ca soți, am înțeles că înțelepciunea divină a dăruit omului un dar unic și minunat - fertilitatea. Astfel, metodele naturale de reglementare a nașterilor vin în sprijinul maternității și paternității responsabile, prin cunoașterea ritmului biologic al femeii. Dintre acestea, Metoda Ovulației Billings (M.O.B.) este printre cele mai sigure (97,8%) pentru a planifica nașterile. Aceasta, însă, cere multă cooperare din partea ambilor soți, ducând la o înțelegere mai profundă a sexualității umane și a faptului că noi, soții suntem colaboratori ai lui Dumnezeu în actul creației.

Studiile despre Metoda Ovulației Billings au început în Australia în anul 1953 de către soții John și Evelyn Billings care, timp de jumătate de secol, au călătorit în lume pentru a preda și promova metoda ovulației, în fidelitate față de apelul papei Paul al VI-lea: "Bărbații și femeile din domeniul științelor medicale să asculte chemarea Domnului pentru a acționa în calitate de interpreți credincioși ai planului lui".

Noi doi am pornit pe acest drum al învățării metodei ca un cuplu de logodnici. Ulterior, ne-am căsătorit și am conștientizat faptul că aplicarea Metodei Ovulației Billings în familia noastră reprezintă dovada dragostei sincere și adevărate, iar abstinența periodică este, de fapt, expresia maturității iubirii, ajutându-ne să înțelegem valoarea propriei noastre fertilități. Actul conjugal devine astfel o expresie a dăruirii totale de sine, apogeul cunoașterii. Acesta trebuie trăit în mod profund, doar în cadrul Căsătoriei, devenind astfel o sărbătoare. De aici rezultă sacralitatea acestuia, care, pentru a fi conform cu planul divin, trebuie să împlinească mereu două scopuri: binele soților (unirea) și transmiterea vieții (procrearea). Separarea celor două trăsături ale actului conjugal, în special prin folosirea metodelor contraceptive, este împotriva vieții și, implicit, împotriva voinței lui Dumnezeu, denaturând demnitatea persoanei și banalizând sexualitatea.

Pe parcursul celor doi ani am învățat, pe rând, informații importante cu privire la: fiziologia reproducerii (accentul fiind pus pe necesitatea unei bune cunoașteri a ritmurilor fertilității feminine, pentru o implementare corectă a Metodei naturale Billings); pașii necesari aplicării metodei; regulile ei și avantajele conferite de aceasta; felul în care utilizarea metodei favorizează dialogul dintre soți, ajutându-i să realizeze o relație conjugală mai armonioasă, făcând să crească atenția, iubirea, precum și responsabilitatea de a aduce pe lume o nouă viață. De altfel, și sfântul papă Ioan Paul al II-lea afirma: "Rațiunea ultimă a fiecărei metode naturale nu constă în mod simplist, în eficacitatea sau siguranța biologică, dar în coerența cu viziunea creștină asupra sexualității, ca expresie a dragostei conjugale" (Familiaris consortio,11).

Acum, la final de curs, vrem să mulțumim pe această cale reprezentanților Asociației "Familia și Viața": părintelui Iosif Enășoae, președintele asociației, care ne-a găzduit mereu cu căldură, și, desigur, doamnelor Maria Gherghel, Iuliana Petruț, Maricica Mihăluțe și Delia Pogor, care ne-au ajutat într-un mod cu totul profesionist să înțelegem și să utilizăm Metoda Ovulației Billings (MOB), promovând axiologia moral-creștină a Bisericii Catolice cu privire la reglementarea naturală a nașterilor.

Dorim, de asemenea, să încurajăm cuplurile de logodnici și de soți să apeleze cu încredere la consiliere specializată privind utilizarea Metodei Ovulației Billings, deoarece poate fi de un real folos pentru împlinirea familială, ajutându-i pe aceștia să împărtășească conștientizarea fertilității și responsabilitatea alegerii procreative, crescând astfel în dragoste, în respectul reciproc și în deschiderea la viață".

Bianca și Constantin Antohe-Pascaru


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat