Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru sărbătoarea sfântului Andrei

Viziune împărtășită

În cadrul schimbului tradițional de delegații pentru sărbătorile respective ale sfinților patroni - 29 iunie la Roma pentru celebrarea sfinților Petru și Paul și 30 noiembrie la Istanbul pentru celebrarea sfântul Andrei - cardinalul Kurt Koch conduce delegația Sfântului Scaun pentru sărbătoarea Patriarhiei ecumenice. Cardinalul, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, este însoțit de episcopul secretar Brian Farrell și de subsecretarul monsenior Andrea Palmieri. La Istanbul s-a unit la delegație nunțiul apostolic din Turcia, arhiepiscopul Paul F. Russell. Delegația Sfântului Scaun a luat parte la solemna dumnezeiască Liturghie prezidată de Bartolomeu în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" la Fanar și a avut o întâlnire cu patriarhul și conversații cu comisia sinodală care se ocupă de relațiile cu Biserica Catolică. Cardinalul Koch a încredințat patriarhului ecumenic un mesaj autograf al papei Francisc - pe care l-a citit la încheierea dumnezeieștii Liturghii - însoțit de un dar. Iată o traducere a mesajului pontifical.

Sanctității Sale Bartolomeu
arhiepiscop de Constantinopol
patriarh ecumenic

Sanctitate, pentru mine este o mare bucurie să reînnoiesc tradiția de a trimite o delegație la solemna celebrare a sărbătorii sfântului Andrei apostolul, patron al Patriarhiei Ecumenice, cu scopul de a transmite cele mai bune urări ale mele dumneavoastră, iubit frate în Cristos, precum și membrilor Sfântului Sinod, clerului și tuturor credincioșilor reuniți pentru a-l comemora pe sfântul Andrei. Sunt bucuros să răspund în acest mod obiceiului de a trimite o delegație a Bisericii din Constantinopol pentru solemnitatea sfinților Petru și Paul, sfinți patroni ai Bisericii din Roma.

Schimbul de delegații dintre Roma și Constantinopol cu ocazia respectivelor sărbători în cinstea fraților apostoli Petru și Andrei este un semn vizibil al legăturilor profunde care deja ne unesc. Este și o exprimare a dorinței noastre de comuniune tot mai profundă, până în ziua în care, cu voia lui Dumnezeu, vom putea mărturisi iubirea noastră reciprocă împărtășindu-ne la aceeași masă euharistică. În acest drum spre refacerea comuniunii euharistice dintre noi, suntem susținuți de mijlocirea nu numai a sfinților noștri patroni, ci și a cetei de martiri din orice timp, care "în pofida dramei diviziunii [...], au păstrat în ei înșiși o alipire de Cristos și de Tatăl său atât de radicală și absolută încât să poată ajunge până la vărsarea sângelui" (Papa Ioan Paul al II-lea, Ut unum sint, nr. 83).

Pentru catolici este izvor de încurajare autentică faptul că la Sfântul și Marele Conciliu care s-a ținut în iunie la Creta a fost confirmată angajarea puternică de a reface unitatea creștinilor. Mereu fidel față de tradiție, dumneavoastră, Sanctitate, ați rămas în mod constant conștient de dificultățile existente pentru unitate și niciodată n-ați încetat să susțineți inițiative menite să promoveze întâlnirea și dialogul. Însă istoria raporturilor dintre creștini a fost în mod trist marcată de conflicte care au lăsat o amprentă profundă în amintirea credincioșilor. Pentru acest motiv, unii rămân alipiți de atitudini din trecut. Știm că numai rugăciunea, faptele bune comune și dialogul pot ne pot face capabili să depășim diviziunea și să ne apropiem mai mult unii de alții.

Grație procesului de dialog, în ultimele decenii catolicii și ortodocșii au început să se recunoască reciproc ca frați și surori și să aprecieze darurile unii altora și împreună au proclamat Evanghelia, au slujit omenirea și cauza păcii, au promovat demnitatea ființei umane și valoarea inestimabilă a familiei și s-au îngrijit de cei mai nevoiași, precum și de creație, casa noastră comună. Și dialogul teologic întreprins de Comisia mixtă internațională a dat o contribuție importantă la înțelegerea reciprocă. Recentul document despre Sinodalitate și Primat în primul mileniu. Spre o înțelegere comună în slujba unității Bisericii este rod al unui studiu lung și intens din partea membrilor Comisiei mixte internaționale, la care extind recunoștința mea sinceră. Deși rămân multe chestiuni, reflecția comună asupra raportului dintre sinodalitate și primat în primul mileniu poate să ofere un fundament solid pentru a discerne moduri în care primatul va putea să fie exercitat în Biserică atunci când toți creștinii din Orient și din Occident vor fi în sfârșit reconciliați.

Îmi amintesc cu mare afect de recenta noastră întâlnire la Assisi cu alți creștini și reprezentanți ai tradițiilor religioase, reuniți pentru a oferi un apel comun pentru pacea în toată lumea. Întâlnirea noastră a fost o oportunitate fericită pentru a aprofunda prietenia noastră, care își are exprimare într-o viziune comună cu privire la marile chestiuni care se referă la viața Bisericii și a întregii societăți.

Sanctitate, acestea sunt câteva dintre speranțele mele cele mai profunde pe care am voit să le exprim în spirit de fraternitate autentică. Asigurându-vă de amintirea mea zilnică în rugăciune, reînnoiesc cele mai bune urări ale mele de pace, sănătate și binecuvântări îmbelșugate asupra dumneavoastră și asupra tuturor celor care sunt încredințați grijilor dumneavoastră. Cu sentimente de afect fratern și apropiere spirituală, schimb cu dumneavoastră, Sanctitate, o îmbrățișare de pace în Domnul.

Francisc

(După L'Osservatore Romano, 1 decembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat