Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuba în doliu pentru Fidel Castro. Cenușa în pelerinaj în locurile revoluției

Au început ieri, în Cuba, cele nouă zile de doliu național pentru moartea lui Fidel Castro, fostul președinte cubanez mort vineri seara la 90 de ani. Celebrări și comemorări vor însoți plecarea lui "lider maximo" până la funeralii, programate la 4 decembrie cu toate onorurile de stat, la Santiago de Cuba, de unde tânărul din Sierra Maestra a plecat în 1959 pentru a pune în aplicare revoluția care a schimbat istoria insulei caraibiene și a întregului continent.

În țară principalele activități sunt oprite și drapelele coborâte în bernă; între timp mii de persoane - care provin și din țări limitrofe ca Venezuela, Bolivia, Ecuador, Chile și Uruguay - s-au așezat la rând între ieri și astăzi la Havana în "Plaza de la Revolución", pentru a putea trece prin fața Memorialului José Martí unde există un maxi-poster în alb și negru al liderului care îmbrățișează o pușcă în timpul revoluției la Biblioteca națională. Piața, de unde Castro a rostit cea mai mare parte a discursurilor sale istorice, a fost înconjurată de militari în uniformă de înaltă ținută în gardă de onoare și aglomerată de sute de jurnaliști care au ajuns în Cuba în aceste zile.

Mâine în zori va porni în schimb "pelerinajul" spre Santiago de Cuba cu cenușa lui Fidel adunată într-o amforă care va fi expusă la începutul comemorărilor. Va fi parcursul contrar celui făcut de revoluționarul cubanez în ianuarie 1959, de la Santiago la Havana, cunoscut drept "Caravana libertății" după triumful luptătorilor de gherilă împotriva dictaturii lui Fulgencio Batista. Apoi, duminică 4 decembrie, cenușa lui Castro va fi înhumată în cimitirul "Sfânta Ifigenia" la Santiago, unde se odihnesc rămășițele pământești ale lui José Martí, considerat eroul național al Cubei.

La înmormântare nu vor fi prezenți Barack Obama și nici Joe Biden, așa cum s-a anunțat de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, explicând că un anunț va fi făcut în ipoteza trimiterii unei delegații. Și președintele Vladimir Putin a comunicat că nu va merge în Cuba la 4 decembrie și că delegația rusă va fi condusă de președintele Dumei, Vyacheslav Volodin.

Figura lui Castro, după decenii, continuă să împartă opinia publică. De unii este considerat un erou al socialismului care a adus în țara sa dreptate, instruire, asistență sanitară gratuită, alții îl cataloghează ca un "dictator" care a provocat un număr infinit de morți printre cei contrari regimului, în afară de greutățile economice în rândul cetățenilor săi - care încă resimt consecințe - și un exod de cubanezi spre Florida în căutarea unei vieți mai bune.

De fapt, pe frontul extern se succed polemicile. "Întindem poporului cubanez mâna prieteniei. Istoria va judeca impactul enorm al acestei figuri singulare asupra oamenilor și asupra lumii din jurul lui", a spus președintele Statelor Unite, Barack Obama, la câteva ore după anunțarea morții lui lider. Foarte diferită este reacția președintelui ales, Donald Trump, care într-o notă a asigurat că va face totul pentru a contribui la "libertatea și prosperitatea" poporului cubanez, după moartea "acestui dictator brutal, care a asuprit poporul său".

În schimb, Biserica din Cuba a trimis un mesaj de condoleanțe familiei și autorităților țării. În text, semnat de secretariatul Conferinței Episcopale, se citește: "Din credința noastră îl recomandăm pe Fidel Castro lui Isus Cristos, fața milostivă a lui Dumnezeu Tatăl, Stăpânului vieții și al istoriei și, în același timp, îi cerem Domnului Isus ca nimic să nu tulbure conviețuirea dintre noi, cubanezii. Încredințăm ocrotirii Fecioarei Carității del Cobre, Mama și Patroana noastră, viitorul patriei pentru ca ea să ne ocrotească și să ne însuflețească să lucrăm împreună pentru a realiza visul pentru care José Martí și-a oferit viața: «O patrie cu toți și pentru binele tuturor»".

(După Zenit, 29 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat