Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru ca să nu fie privați de rugăciune

În instrucțiunea "Ad resurgendum cum Christo"

De Antonio Miralles

Ordo exsequiarum, publicat la 15 august 1969 și încă în vigoare, în scurtele indicații referitoare la incinerare face referință la instrucțiunea Piam et constantem, 5 iulie 1963, a Sfântului Oficiu de atunci. Este vorba despre un singur paragraf din premise (praenotanda) (nr. 15), în care se stabilește că înmormântarea să fie celebrată conform tipului folosit în regiune, dar se dă posibilitatea de a săvârși în edificiul crematoriului riturile prevăzute în capela cimitirului sau la mormânt; mai mult, dacă nu există alt loc potrivit, riturile se pot desfășura chiar în sala de incinerare, încercând să se evite cu prudența cuvenită orice pericol de scandal sau de indiferentism religios.

Noua instrucțiune Ad resurgendum cum Christo a Congregației pentru Doctrina Credinței conține o afirmație importantă: "Lipsind motivații contrare învățăturii creștine, Biserica, după celebrarea înmormântării, însoțește alegerea incinerării cu indicații liturgice și pastorale corespunzătoare, având grijă deosebită să evite orice formă de scandal sau de indiferentism religios" (nr. 4). Astfel se evită izolarea dintre înmormântare, care desigur interesează Biserica, și incinerarea, care o interesează și ea.

Unele conferințe episcopale, în ediția ritualului înmormântării în limba poporului, s-au îngrijit să dedice o secțiune pentru rituri speciale la locul incinerării, când a fost celebrată deja înmormântarea. Ordo exsequiarum din 1969 nu conține o asemenea secțiune, ci se limitează la indicațiile amintite mai sus de la nr. 15 din premise. Totuși, de vreme ce permit să se facă în edificiul crematoriului riturile prevăzute în capela cimitirului sau la mormânt, este posibil să se aleagă cele care nu fac referință explicită la înhumarea în mormânt. În acest mod, după ce cenușa a fost depozitată în urnă, se poate urma formularul de la nr. 56 pentru rugăciunea credincioșilor, care se încheie cu Pater noster, sau cu rugăciunea Fac quaesumus, și în sfârșit Requiem aeternam.

Noua instrucțiune a Congregației pentru Doctrina Credinței reafirmă semnificația pozitivă a morții creștine, derivată din învierea lui Isus, la care deja de la botez participăm încă de la început, și această semnificație se află în formularul amintit mai sus de la nr. 56 din Ordo exsequiarum. Se vede asta deja la începutul rugăciunii credincioșilor, în invitația la rugăciune din partea preotului sau a diaconului. De fapt, se amintește acolo promisiunea Domnului: "Eu sunt învierea și viața; cine crede în mine, chiar dacă moare va trăi; și tot cel care trăiește și crede în mine, nu va muri în veci" (In 11,25-26). Apoi primele trei intenții de la rugăciunea credincioșilor amintesc de plânsul lui Isus la moartea lui Lazăr, de minunile sale de înviere a celor morți și de promisiunea paradisului făcută tâlharului căit, care stau la baza cererilor de mângâiere pentru rudele răposatului și a darului vieții veșnice pentru el. A patra și a cincea intenție amintesc de sacramentele botezului, mirului și euharistiei, primite de cel răposat, și stau la baza cererii mântuirii veșnice în împărăția cerurilor. A șasea și ultima intenție este în favoarea celor care plâng pentru moartea celui stins, pentru ca să primească întărirea credinței și a speranței. În rugăciunea Fac quaesumus se cere lui Dumnezeu Tatăl prin Cristos Domnul nostru indulgență în pedepsele meritate de cel regretat și ca, în același mod în care credința l-a menținut unit cu comunitatea credincioșilor, tot așa milostivirea divină să-l unească cu corul îngerilor. În sfârșit se fac rugăciuni pentru odihna sa veșnică.

Unele conferințe episcopale au lărgit ritul la locul incinerării. Astfel, de exemplu, cea italiană în noul Ritual al înmormântării, din 2011, oferă la alegere două scheme specifice de rugăciune la locul incinerării. Față de cea din Ordo din 1969, în prima se adaugă o proclamare a Cuvântului lui Dumnezeu, textul din In11,17-27), și în a doua și o mărturisire de credință baptismală.

Însoțirea Bisericii dată fratelui sau surorii răposați nu trebuie să se termine cu ultimul rit la locul incinerării. De aceea instrucțiunea Ad resurgendum cum Christo amintește: "Încă de la început creștinii au dorit ca răposații lor să fie obiect al rugăciunii și al amintirii comunității creștine" (nr. 5). Prin urmare: "Păstrarea cenușii într-un loc sacru poate să contribuie la reducerea riscului de a-i sustrage pe răposați de la rugăciunea și de la amintirea rudelor și a comunității creștine". Aceste motive explică norma dată de instrucțiune: "Cenușa răposatului trebuie să fie păstrată de regulă într-un loc sacru, adică în cimitir sau, dacă este cazul, într-o biserică sau într-o zonă dedicată tocmai pentru acest scop de autoritatea ecleziastică competentă". De fapt, vizitarea unui cimitir sau a unui mormânt este întotdeauna o invitație la rugăciune pentru odihna veșnică a răposaților și la gândul credincios în comuniunea cu sufletele din purgator, învierea trupului și viața veșnică, așa cum pe bună dreptate exprimă rugăciunea de binecuvântare a cimitirului: "Aici inima noastră să se deschidă la speranța fericită; de aici să se înalțe rugăciune de mijlocire plăcute ție, pentru ca aceia care se odihnesc în Cristos să laude fără sfârșit milostivirea ta" (Ritualul binecuvântărilor 1992, pag. 631).

(După L'Osservatore Romano, 29 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat