Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Seminariștii din anul III admiși în rândul candidaților pentru ordinele sacre

Duminică, 27 noiembrie 2016, în cadrul sfintei Liturghii celebrate de către PS Aurel Percă în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, 14 seminariști din anul III au fost admiși în rândul candidaților pentru ordinele sacre.

La această celebrare au luat parte părinții profesori și formatori din cadrul Seminarului, părinți oaspeți și familiile și prietenii care au dorit să îi însoțească pe acești tineri care și-au manifestat în mod public dorința lor de a-l urma pe Cristos, bunul păstor.

Odată cu această duminică, Biserica începe un nou an liturgic, un nou drum spre "muntele casei Domnului" (cf. Is 2,2), spre împlinirea împărăției lui Dumnezeu. Este un timp al așteptării și al vegherii, de-a lungul căruia, fiecare credincios este chemat să iasă din lâncezeală și să experimenteze acea speranță care caracterizează așteptarea Domnului care vine. Prima zi din Advent are o semnificație specială, deoarece ne face să redescoperim frumusețea de a fi mereu pe cale înspre Dumnezeu care nu dezamăgește niciodată, ci este fidel.

În omilia Excelenței sale, PS Aurel Percă a subliniat tocmai această specificitate a Adventului, a așteptării și a vegherii, lansând o invitație tuturor credincioșilor de a fi responsabili și de a da atenție citirii semnelor timpului, așa cum au făcut acești tineri care au citit în propria lor viață semnul chemării la sfânta Preoție.

Ritul admiterii sau Admissio semnifică actul public pe care tinerii, care doresc să-l urmeze pe Cristos spre a sluji poporului credincios, îl fac înaintea Bisericii, iar aceasta recunoaște în ei germenele vocației la slujirea sacerdotală și îi primește pentru a se pregăti la ordinele sacre. De asemenea, în cadrul acestei celebrări, candidații îmbracă pentru prima oară haina clericală sau reverenda ca semn al slujirii lui Dumnezeu și al Bisericii și al dedicării și disponibilității în continuarea procesului lor de formare în vederea Preoției.

Prin acest moment festiv, acești 14 seminariști au făcut încă un pas în drumul lor spre Preoție, un drum de-a lungul căruia, deși vor întâlni piedici și tentații, totuși vor înainta sub semnul jugului plăcut al Domnului. De aceea, să-ii însoțim pe acești tineri cu rugăciunile noastre și să-i întărim, spunându-le: "Curaj, ridică-te, te cheamă" (Mc 10,49)!

Câteva impresii ale unora dintre tineri care au fost admiși în rândul candidaților pentru Ordinele sacre:

"Momentul admiterii printre candidații pentru sfânta Preoție și îmbrăcarea hainei clericale l-am trăit cu multă emoție, bucurie, dar și cu recunoștință față de Dumnezeu, care mi-a dovedit din nou fidelitatea sa, în ciuda infidelităților mele. Acest eveniment a însemnat o conturare a celor șase ani de formare de până acum și un prim răspuns dat chemării lui Dumnezeu de a-i sluji poporului său". (Ionuț Minac)

"Am trăit o intensă bucurie interioară! În primul rând, admissio reprezintă un important pas spre sfânta Preoție, iar în al doilea rând, cu ocazia acestei sărbători am simțit iubirea și fidelitatea lui Isus, care nu mă dezamăgește niciodată. Doresc să încredințez acest moment din viața mea lui Isus Cristos și Mamei sale Maria și îi rog să fie mereu alături de mine în acest drum al slujirii". (Richard Gundel)

Seminariștii care au fost admiși pentru ordinele sacre:

  1. Antili Liviu Leonard - Tămășeni

  2. Bârlescu Anton - Adjudeni

  3. Bejan Sergiu - Pildești

  4. Budău Narcis - Satu Nou

  5. Căliman Ovidiu - Horgești

  6. David Eduard - Tuta

  7. Doboș Claudiu - Valea Seacă

  8. Fechet Iosif - Barticești

  9. Gundel Richard - Gura Humorului

  10. Lucaci Andrei - Sagna

  11. Minac Ionuț - Piatra Neamț "Sfântul Iosif"

  12. Onode Paul - Somușca

  13. Păuleț Marian - Pildești

  14. Talaz Adrian - Arini

Michail Iulian Echert


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat