Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuba, Vaticanul decisiv pentru dezghețare. Cu pași mici

De Andrea Tornielli

Papa Francisc, diplomația vaticană și Biserica Catolică vor putea juca un rol în viitorul Cubei după moartea lui líder máximo, jucând și pe "țărmul" ecumenic după întâlnirea istorică a pontifului și a patriarhului de Moscova Chiril, care a avut loc la aeroportul din Havana în februarie anul acesta, cu medierea discretă a președintelui Raul Castro.

Vaticanul și Biserica Catolică au însoțit procesul lent de dezghețare cu regimul cubanez după căderea Zidului din Berlin. Timp de un deceniu Ioan Paul al II-lea a trimis reprezentanți oficiali ai săi în insulă. Prima cotitură a venit cu vizita din ianuarie 1998. În anii următori alți pași mici au fost făcuți și astfel și Benedict al XVI-lea, înainte de a debarca în Mexic, a făcut etapă în Cuba în martie 2012, când deja de șase ani Fidel lăsase conducerea țării. Venirea lui Ioan Paul al II-lea a dus la reconfirmarea Crăciunului ca sărbătoare civilă, venirea succesorului său Benedict al XVI-lea a obținut același lucru pentru Vinerea Sfântă.

Bergoglio a vorbit ieri despre o "știre tristă" și a exprimat "durere rudelor demnitarului răposat, precum și guvernului și poporului acestei iubite națiuni". Primul papă latinoamerican, de altfel, a subliniat cu forță mai mare în magisteriul său temele dreptății sociale și a apărării celor mai slabi, iar raporturile au avut o nouă accelerare. Și pentru că sosind timpul pentru un acord între Washington și Havana, atât Obama cât și Castro au cerut lui Francisc să ofere în Vatican un cadru neutru care să favorizeze medierea. Ambii i-au mulțumit public papei, chiar dacă în realitate rolul Sfântului Scaun a fost mai puțin vizibil și discret. După acordul dintre Statele Unite și Cuba, în septembrie 2015, Bergoglio a vizitat cele două țări în cursul călătoriei unice. Și în lunile care au urmat contactele au continuat pentru a ajunge la întâlnirea cu patriarhul de Moscova.

Papa și Secretariatul de Stat vatican vor continua în direcția pașilor mici, pentru a favoriza tranziția lentă în țară, conform perspectivei indicate deja de Wojtyła imediat ce a debarcat la Havana în 1998: "Fie ca să se deschidă Cuba cu toate posibilitățile sale magnifice lumii și ca lumea să se deschidă Cubei". Și este posibil, cel puțin aceasta este senzația care se percepe în Vatican, ca Raul Castro acum să se simtă mai puțin obligat după moartea fratelui. Embargoul, pe care Biserica de mulți ani cere ca să fie ridicat complet, rămâne ca o piatră de moară grea pentru economia insulei caraibice.

O necunoscută pentru viitor este reprezentată de ceea ce va face noua administrație nord-americană a lui Donald Trump. Francisc și Biserica Catolică, dar și Biserica Ortodoxă care este legată de Vladimir Putin, vor încerca să nu blocheze procesul de dezghețare început în urmă cu doi ani.

(După Vatican Insider, 27 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat