Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Video-mesaj al Sfântului Părinte pentru Festivalul Doctrinei Sociale a Bisericii (24 noiembrie 2016)

Un salut drag vouă tuturor care participați la al VI-lea Festival al Doctrinei Sociale a Bisericii. Tema din acest an este: "În mijlocul oamenilor". Ea exprimă un mare adevăr: noi suntem făcuți pentru a sta cu alții - aminteam asta în ziua de după alegerea mea ca episcop de Roma. Umanitatea noastră se îmbogățește mult dacă stăm cu alții și în orice situație se află ei. Izolarea e cea care face rău nu împărtășirea. Izolarea dezvoltă frică și neîncredere și împiedică să se bucure de fraternitate. Chiar trebuie să ne spunem că riscăm mai mult când ne izolăm decât atunci când ne deschidem celuilalt: posibilitatea de a ne face rău nu se află în întâlnire ci în închidere și în refuz. Același lucru este valabil când ne îngrijim de un altul: mă gândesc la un bolnav, la un bătrân, la un imigrat, la un sărac, la un șomer. Când ne îngrijim de celălalt ne complicăm mai puțin viața decât atunci când suntem concentrați numai asupra noastră.

A sta în mijlocul oamenilor nu înseamnă numai a fi deschiși și a-i întâlni pe alții ci și a ne lăsa întâlniți. Noi suntem cei care avem nevoie să fim priviți, chemați, atinși, interpelați, noi suntem cei care avem nevoie de alții pentru a putea fi făcuți părtași de tot ceea ce numai ceilalți ne pot da. Relația cere acest schimb între persoane: experiența ne spune că de obicei de la alții primim mai mult decât dăm. Printre oamenii noștri există o autentică bogăție umană. Sunt nenumărate istoriile de solidaritate, de ajutor, de sprijin care se trăiesc în familiile noastre și în comunitățile noastre. Este impresionant cum unele persoane trăiesc cu demnitatea limitarea economică, durerea, munca dură, încercarea. Întâlnind aceste persoane atingi cu mâna măreția lor și primești aproape o lumină prin care devine clar că se poate cultiva o speranță pentru viitor; se poate crede că binele este mai puternic decât răul pentru că există ei. Stând în mijlocul oamenilor avem acces la învățătura faptelor. Dau un exemplu: mi-au povestit că în urmă cu puțin timp a murit o tânără de 19 ani. Durerea a fost imensă, foarte mulți au participat la înmormântare. Ceea ce i-a uimit pe toți a fost nu numai lipsa de disperare, ci percepția unei anumite seninătăți. Persoanele după înmormântare își comunicau uimirea că au ieșit de la celebrarea eliberate de o povară. Mama tinerei a spus: "Am primit harul seninătății". Viața zilnică este țesută din aceste fapte care marchează existența noastră: ele nu-și pierd niciodată eficacitatea chiar dacă nu fac parte din titlurile cotidienelor. Se întâmplă chiar așa: fără discursuri sau explicații se înțelege ce valorează sau nu valorează în viață.

A sta în mijlocul oamenilor înseamnă și a simți că fiecare dintre noi este parte a unui popor. Viața concretă este posibilă pentru că nu este suma atâtor individualități, ci este articularea atâtor persoane care concură la constituirea binelui comun. A fi împreună ne ajută să vedem ansamblul. Când vedem ansamblul, privirea noastră este îmbogățită este devine evident că rolurile pe care fiecare le desfășoară în cadrul dinamicilor sociale nu pot fi niciodată izolate sau absolutizate. Când poporul este separat de cel care comandă, când se fac alegeri în virtutea puterii și nu a împărtășirii populare, când cel care comandă este mai important decât poporul și deciziile sunt luate de puțini, sau sunt anonime, sau sunt dictate mereu de urgențe adevărate sau presupuse, atunci armonia socială este pusă în pericol cu consecințe grave pentru oameni: crește sărăcia, este pusă în pericol pacea, comandă banii și oamenii se simt rău. A sta în mijlocul oamenilor face bine deci nu numai vieții fiecăruia ci este un bine pentru toți.

A sta în mijlocul oamenilor evidențiază pluralitatea de culori, culturi, rase și religii. Oamenii fac să se atingă cu mâna bogăția și frumusețea diversității. Numai cu o mare violență s-ar putea reduce varietatea la uniformitate, pluralitatea de gândiri și de acțiuni la un unic mod de a face și de a gândi. Când se stă cu oamenii se atinge umanitatea: nu există niciodată numai capul, există mereu și inima, există mai multă concretețe și mai puțină ideologie. Pentru a rezolva problemele oamenilor trebuie pornit de jos, să ne murdărim mâinile, să avem curaj, să-i ascultăm pe cei din urmă. Cred că ne vine în mod spontan să ne întrebăm: cum se poate face așa? Putem găsi răspunsul privind la Maria. Ea este slujitoare, este umilă, este milostivă, este în drum cu noi, este concretă, nu este niciodată în centrul scenei ci este o prezență constantă. Dacă privim la ea găsim cel mai bun mod de a sta în mijlocul oamenilor. Privind la ea putem parcurge toate cărările umanului fără frici și prejudecăți, cu ea putem deveni capabili să nu excludem pe nimeni. Aceasta este urarea mea pentru voi toți.

Înainte de a vă saluta doresc să-i mulțumesc episcopului de Verona pentru primire, tuturor voluntarilor pentru disponibilitatea și generozitatea lor, părintelui Adriano Vincenzi pentru munca desfășurată pentru cunoașterea și actualizarea doctrinei sociale a Bisericii. Și vă rog: nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat