Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la întâlnirea "Narcoticele: problemele și soluțiile acestei chestiuni mondiale" promovată de Academia Pontificală de Științe (24 noiembrie 2016)

Stimați domni și doamne,

Salut cordial pe fiecare dintre voi aici prezenți și mulțumesc președintelui Academiei Pontificale de Științe pentru cuvintele pe care mi le-a adresat.

Drogurile este o rană în societatea noastră, care prinde în capcanele sale multe persoane. Sunt victime care au pierdut libertatea lor pentru a cădea în această sclavie; sclavie de o dependență pe care am putea s-o numim "chimică". Fără îndoială, e vorba de "o nouă formă de sclavie" ca multe altele care biciuiesc pe omul de astăzi și societatea în general.

Este evident că nu există o singură cauză care duce la dependența de droguri, ci sunt mulți factorii care intervin, între care, lipsa unei familii, presiunea socială, propaganda traficanților, dorința de a trăi noi experiențe. Fiecare dependent de droguri poartă cu sine o istorie personală diferită, care trebuie să fie ascultată, înțeleasă, iubită, și pe cât posibil, vindecată și purificată. Nu putem cădea în nedreptatea de a-l cataloga pe dependentul de droguri ca și cum ar fi un obiect sau un mecanism stricat; fiecare persoană trebuie să fie valorizată și apreciată în demnitatea sa pentru a putea fi vindecată. Demnitatea persoanei este ceea ce am venit să căutăm. Continuă să aibă, mai mult ca oricând, o demnitate, ca persoane care sunt fii ai lui Dumnezeu.

Și nu uimește că există atâția oameni care cad în dependența de droguri, pentru că mondenitatea ne oferă un amplu evantai de posibilități pentru a ajunge la o fericire efemeră, care la sfârșit devine otravă, care corodează, corupe și ucide. Persoana încet-încet se distruge și împreună cu ea distruge pe toți cei care o înconjoară. Dorința inițială de fugă, în căutarea unei fericiri momentane, se transformă în devastarea persoanei în integritatea sa, cu repercusiuni asupra tuturor păturilor sociale.

În acest sens, este important de cunoscut importanța problemei drogurilor - care este distructivă, este în mod esențial distructivă - și, mai ales, vastitatea centrelor sale de producție și a sistemului său de distribuție. Rețelele, care fac posibilă moartea unei persoane. Moartea nu fizică, moartea psihică, moartea socială. Rebutarea unei persoane. Rețele imense, puternice, care prind în capcană persoane responsabile în societate, în guverne, în familie. Știm că sistemul de distribuire, și mai mult decât de producere, reprezintă o parte importantă a crimei organizate, dar o provocare este tocmai aceea de a găsi modul pentru a controla circuitele de corupție și formele de reciclare a banilor. În acest scop, nu rămâne alt drum decât acela de a urca înapoi lanțul care merge de la comerțul cu droguri pe scară mică până la formele cele mai sofisticate de spălare, care se cuibăresc în capitalul financiar și în băncile care se dedică reciclării banilor murdari.

Un judecător din țara mea începuse să muncească serios. Avea mii de kilometri de graniță sub jurisdicția sa. Și muncea cu seriozitate cu privire la problema drogurilor. Puțin timp după aceea a primit o fotografie a familiei sale prin poștă: "Fiul tău merge la școala aceea, soția ta face asta...", nimic altceva. Un avertisment mafiot. Adică, atunci când vor să se găsească și să se urce la rețelele de distribuire, se întâlnesc cu acest cuvânt din cinci litere: mafia. Dar serios. Pentru că, așa cum în distribuire se ucide cel care este sclav al drogurilor, tot așa în consum se ucide și cel care vrea să distrugă această sclavie.

Fără îndoială, pentru a frâna cererea consumului de droguri trebuie făcute mari eforturi și puse în aplicare programe sociale, orientate spre sănătate, spre sprijinul familial și mai ales spre educație, pe care o consider fundamentală. Formarea umană integrală este o prioritate; ea dă persoanelor posibilitatea de a avea instrumente de discernământ, cu care pot să se rebuteze diferitele oferte și să fie ajutați ceilalți. Această formare este îndreptată îndeosebi spre cei mai vulnerabili din societate, cum să fie copiii și tinerii, dar este bine de extins și la familii și la cei care îndură vreo formă de marginalizare. Totuși, problema prevenirii de droguri ca program este mereu frânat de foarte mulți factori de incapacitate a guvernelor: de la un sector al guvernului de aici, de la un altul de acolo. Și programe de prevenire a drogurilor care funcționează ca și cum nu există. Odată ce pornește, odată ce se înrădăcinează în societate, devine totul foarte dificil. Mă gândesc la patria mea: în urmă cu treizeci de ani; apoi, de consum, și chiar un pic de producere. Și asta în numai treizeci de ani. Acesta este progresul care se face grație implicării mafiote a responsabililor...

Deși prevenirea este drumul prioritar, este fundamental și a lucra pentru reabilitarea deplină și sigură a victimelor drogurilor în societate, pentru a le reda bucuria și pentru ca să recupereze demnitatea pe care au pierdut-o într-o zi. Până când acest lucru nu este garantat, și din partea statului și a legislației sale, recuperarea va fi dificilă și victimele vor putea fi re-victimizate.

Cel mai nevoiaș dintre frații noștri, care în aparență nu are nimic de dat, păstrează o comoară pentru noi, fața lui Dumnezeu, care ne vorbește și ne interpelează. Vă încurajez să mergeți înainte cu munca voastră și să concretizați, în limitele posibilităților voastre, inițiativele fericite pe care le-ați demarat în slujba celor care suferă mai mult pe acest câmp de bătălie. Lupta este dificilă și întotdeauna atunci când cineva se expune și începe să lucreze, riscă asemenea acelui judecător din patria mea să primească o scrisoare cu vreo insinuare. Dar apărăm familia umană, apărăm tinerii, copiii. Așa cum se spune la țară: "apărând puii, apăr viitorul". Nu este o chestiune de disciplină momentană, este o chestiune care se proiectează înainte.

Mulțumesc pentru ceea ce faceți.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat