Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc dorește Duminica Bibliei

Cu ocazia încheierii solemne a anului Jubiliar extraordinar al Milostivirii, Sfântul Părinte papa Francisc a emanat o scrisoare apostolică, Misericordia et misera. E o scrisoare relativ scurtă - are 22 de numere -, dar foarte densă. Papa vine cu câteva noutăți pastorale luate din tradiția Bisericii noastre, dar pe care acum a a dorit să le precizeze, pentru o reîmprospătare a acelor atitudini de credință care ne definesc ca Biserică Catolică.

Într-o societate cum este a noastră, unde viața "e cel mai ieftin lucru de cumpărat" (a se vedea interviul dat de papa la Tv2000), informația care a ieșit imediat în evidență e cea legată de faptul că Sfântul Părinte a decretat, în această scrisoare apostolică, faptul că orice preot va putea să dezlege păcatul de avort. Sigur, e și acest lucru o noutate, știind că acest păcat, conform Dreptului Canonic, era un păcat rezervat, deci nu oricine putea dezlega. Dar papa afirmă cu forță faptul că avortul rămâne un păcat grav. Alte noutăți se referă la Duminica dedicată săracilor (a XXXIII-a din timpul anului liturgic), de faptul că misionarii milostivirii continuă să rămână "în funcție" și după încheierea anului jubiliar, pentru ca și prin ei Biserica să răspundă nevoii de martori ai speranței, ai bucuriei adevărate care nu poate veni decât din întâlnirea cu milostivirea divină.

Nu mai este însă o noutate faptul că papa fundamentează toate aceste afirmații și decizii ale sale pe sfânta Scriptură. Și în interviul mai sus amintit se poate vedea familiaritatea extraordinară, tipic iezuită a actualului pontif cu Biblia. Cu foarte mare probabilitate acesta este motivul care a dus la o noutate de-a dreptul surprinzătoare în scrisoarea Misericordia et misera, semnată la 20 noiembrie 2016. Este vorba de ceea ce afirmă papa Francisc la nr. 7 al scrisorii:

"Ar fi oportun ca fiecare comunitate, într-o duminică din anul liturgic, să poată reînnoi angajamentul pentru răspândirea, cunoașterea și aprofundarea Sfintei Scripturi: o duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu, pentru a înțelege bogăția inepuizabilă care provine din acel dialog constant al lui Dumnezeu cu poporul său. Nu va lipsi creativitatea pentru a îmbogăți acest moment cu inițiative care să-i stimuleze pe credincioși să fie instrumente vii de transmitere a Cuvântului".

Această dorință a papei - de a insista asupra existenței unei duminici dedicate Bibliei - fusese deja remarcată la audiența acordată Federației Biblice Catolice anul trecut. La același nr. 7, cu câteva rânduri înainte de a specifica oportunitatea existenței - pe parcursul unui an liturgic - a duminicii dedicate Sfintei Scripturi, pontiful punea bazele a ceea ce avea să afirme: "Este dorința mea vie ca acest cuvânt al lui Dumnezeu să fie tot mai mult celebrat, cunoscut și răspândit, pentru ca prin intermediul lui să se poată înțelege mai bine misterul de iubire care provine din acel izvor de milostivire".

Federația Biblică Catolică și-a exprimat prețuirea față de această insistență a papei referitoare la Duminica Bibliei (https://blog.febic.org/2016/11/22/pope-francis-has-called-for-one-sunday-each-year-in-all-christian-communities-around-the-world-to-be-celebrated-as-bible-sunday/) și va veni cu inițiative în acest sens.

Biserica Ortodoxă Română are deja de ceva timp în calendarul ei - chiar dacă nu este foarte mediatizată - o zi dedicată Sfintei Scripturi. Este vorba de 13 noiembrie, în fiecare an, înainte de începerea postului Crăciunului. Așadar, inițiativa Sfântului Părinte este mai mult decât de bun augur și se speră ca ea va putea găsi primire și concretizare în întreaga Biserică Catolică. Existau inițiative de acest tip în unele dieceze (de ex.: www.setmanadelabiblia.cat), însă sfântul Părinte dorește prin această scrisoare apostolică să reafirme necesitatea centralității cuvântului lui Dumnezeu în viața Bisericii, centralitate marcată și de o astfel de inițiativă pastorală, numită "Duminica Bibliei".

Pr. Edi Patrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat