Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileul. Cardinalul Piacenza le scrie duhovnicilor: "Mulțumesc pentru jertfele voastre"

La sfârșitul Jubileului Extraordinar al Milostivirii cardinalul Mauro Piacenza a trimis o scrisoare de recunoștință duhovnicilor și papei Francisc pentru că "a permis o revărsare de daruri cerești așa de mare și supraabundentă, încât a umplut cu speranță reînnoită chiar și o epocă așa de zbuciumată și uneori întunecată, cum este a noastră". Prezentăm în continuare textul integral al scrisorii cardinalului.

Preaiubiți și venerați confrați întru Preoție,

La încheierea acestui An Jubiliar Extraordinar, îi mulțumim împreună Domnului și Sfântului Părinte Francisc care, luându-ne de mână, din solemnitatea Neprihănitei de anul trecut, a cincizecea aniversare a celebrării Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican, ne-a condus, pas după pas, până la picioarele Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului, Centru al cosmosului și al istoriei, Izvor inepuizabil și Autor al Milostivirii Divine!

Ne-a fost dat să trăim un An de har foarte special, în timpul căruia comorile Bisericii au fost puse la dispoziția slujirii noastre, pentru ca să luăm din ele cu îmbelșugare, la dispoziția fraților noștri în credință, pentru ca să se lase îmbogățiți și "cufundați" de ele, și la dispoziția întregii omeniri, pentru ca "să se poată înduioșa", la vederea unei Inimi, cea preasfântă a lui Cristos, atât de îndrăgostită și pasionată de oameni, ajungând chiar "să cerșească" pentru ca să se lase mântuiți de Adevărul său, de rănile sale, de Iubirea sa.

Mulțumim din toată inima Sfântului Părinte, care ține în mâinile sale cheile principelui apostolilor, pentru că a permis o revărsare de daruri cerești așa de mare și supraabundentă, încât a umplut cu speranță reînnoită chiar și o epocă așa de zbuciumată și uneori întunecată, cum este a noastră.

Apoi îmi este drag ca să vă adresez o mulțumire specială a Penitențiariei Apostolice pentru slujirea voastră generoasă și indispensabilă de duhovnici. În timpul acestui An Sfânt, ați petrecut un timp prețios mai mărit și deosebit de intens așteptând la confesional, primind cu caritate pastorală pe credincioși, oferind jertfa unei ascultări mereu atente, a unui cuvânt patern, sigur și iubitor, care să poată atinge inima penitentului, să-l mângâie și să-l încurajeze, să-l sfătuiască și să-l instruiască, uneori și "să-l zdruncine" și să-l corecteze cu afectuozitate, pentru că și asta cere porunca iubirii.

În multe ocazii ați oferit jertfa unei așteptări încrezătoare și rugătoare, "locuind" în confesionalul vostru, văzuți numai de îngerii lui Dumnezeu; ați oferit și v-ați rugat pentru o întindere nemărginită de inimi, pe care Domnul le cheamă la convertire și le așteaptă cu răbdare duioasă. V-ați unit mistic cu așteptarea Tatălui milostiv, cu compasiunea Fiului Unicul Născut și, prin lucrarea Duhului Sfânt, ați putut vedea, zi după zi, însăși inima voastră ca dilatată și cufundată în acel mister de unire intimă cu Cristos, care face din confesional, locuit de duhovnicul său, un al doilea "tabernacol", unde să se poată recunoaște și venera prezența lui Cristos Păstor milostiv.

Ați fost adesea edificați de întâlnirea cu atâtea surori și atâția frați care, necunoscuți de lume, înaintează siguri pe calea sfințeniei și mărturisesc lucrarea puternică a harului în viețile lor; astfel ați putut experimenta încă o dată acea familiaritate foarte profundă, care îi unește mistic pe cei care au primit ca moștenire - și au primit - prietenia lui Cristos.

Mai ales, frați preaiubiți, ați putut să ridicați de mii de ori mâna voastră și să dați glas Milostivirii divine, administrând Sângele Mântuitorului nostru asupra fiecărui suflet care, umil și căit, a recunoscut și a mărturisit răul comis, a reînnoit propunerea de fidelitate față de Domnul și a invocat asupra propriei vieți atotputernicia sa mântuitoare.

Cu adevărat minunat va fi spectacolul care așteaptă în cer inima acelor păstori fideli, care, prin ofranda umilă și tăcută a propriilor libertăți, au permis libertății infinite a lui Cristos să mântuiască atâția frați, să le reînnoiască și să le întărească inimile și să edifice spovadă după spovadă Ierusalimul ceresc, toată frumoasă "fără pată sau rid, [...] ci sfântă neprihănită" (Ef 5,27).

Fie ca Sfânta Fecioară Neprihănită, Scăparea păcătoșilor și Maica Milostivirii Divine, să reverse asupra fiecăruia mângâierile sale cerești, să ne dobândească harurile cele mai necesare pentru sfințirea noastră și să ne conformăm în fiecare zi mai mult cu Fiul său divin, în voința căruia este pacea noastră".

(După Zenit, 22 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat