Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călugăreni: Rămas bun, părinte Iosif Zediu!

Vineri, 18 noiembrie 2016, trupul neînsuflețit al părintelui Iosif Zediu, decedat cu o zi înainte într-un spital din Bacău, a fost depus în oratoriul din Călugăreni, localitatea unde a activat ca paroh, în perioada 1 august 1999 - 1 septembrie 2006, și apoi a locuit după ce s-a pensionat.

Duminică, 20 noiembrie 2016, după încheierea adorației din solemnitatea Cristos, Regele Universului, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost mutat în biserica "Schimbarea la Față", în prezența unui număr mare de credincioși care l-au însoțit cu rugăciunile lor.

Luni, 21 noiembrie 2016, la ora 11.00, în prezența episcopului Petru Gherghel, a pr. Gabriel Farcaș, decan, și a 25 de preoți, a început celebrarea sfintei Liturghii de înmormântare, după ce s-a plecat în procesiune de la casa parohială.

Numărul mare de credincioși localnici, din filiala Roșiori, din parohiile vecine și din cele în care a activat părintele Iosif Zediu, împreună cu rudele acestuia, au participat la Liturghia de înmormântare, împreună cu păstorul diecezei, patru preoți colegi (din 18, 12 mai sunt în viață), pr. Mihai Cătău și pr. Mihai Gal (preoți născuți în localitate) și alți preoți.

La predică, părintele Valeriu Ciorbă a vorbit despre cele patru lucruri din urmă, despre cer, despre viața veșnică în care suntem chemați să intrăm cu toții și despre moarte care poate să însemne trecerea spre lumină, cu speranța că și părintele răposat, care a crezut în aceste adevăruri, a fost primit de mila lui Dumnezeu. Predicatorul a subliniat, de asemenea, textul care se spune la fiecare înmormântare, după ce sicriul este coborât în groapă: "Amintește-ți, omule, că pământ ești și în pământ te vei întoarce".

Părintele Iosif Zediu a lucrat ca paroh la Florești, Călugăreni și Bogata. Cu câteva zile înainte de moarte și-a exprimat intenția să participe la zilele de exerciții spirituale de la Traian pentru a se ruga și a se îmbogăți sufletește.

Preasfințitul episcop a comunicat, la finalul Liturghiei, că dorința părintelui Iosif Zediu, lăsată în testament, a fost ca pe ultimul drum să nu fie preoți mulți și să fie înmormântat în comunitatea Călugăreni. De aceea, după sfânta Liturghie, însoțit de coroane, a fost condus în cimitir, unde a fost înmormântat.

Prin sfintele răni ale lui Isus, să se odihnească în pace!

Comunitatea de Călugăreni

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Călugăreni: Rămas bun, părinte Iosif Zediu!

* * *

A trecut la Domnul pr. Iosif Zediu


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat