Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Europa: o comunicare bogată în valori

Orice comunicare este mereu transmitere de valori. Chiar inconștient când două persoane dialoghează, în discursurile lor transpar mereu valorile care mărturisesc convingerile lor. Pluralismul, chiar de valori, care distinge societățile noastre europene, constituie o provocare și o oportunitate pentru comunicarea Bisericii. Adevărata comunicare eclezială se joacă mai mult în capacitatea de a crea relație, începând de la ascultarea celuilalt, în mărturia convingerilor noastre decât în proclamarea de principii și în crezul nostru în Adevărul, care este Cristos.

La Glasgow, episcopi și experți ai comunicării Bisericii din Europa s-au reunit pentru a discuta provocările și oportunitățile legate de o comunicare care se vrea și "bogată" în valori. Într-un timp marcat de un puternic individualism, unde persoana, dorințele sale și emoțiile sale, devin măsura oricărei decizii și comunicări, mărturia personală și coerentă a propriilor convingeri pare să fie mijlocul cel mai important și eficace pentru a spune cine suntem și în ce anume credem. În comunicarea eclezială, mărturia este, de fapt, prima valoare cu care Biserica poate și trebuie să comunice.

Prin contribuția a doi experți, filozoful Mikolaj Slawkowski-Rode (Universitatea din Varșovia) și dr. Mary Neal (Universitatea Strathchlyde-Glasgow), participanții au analizat rolul valorilor în societățile actuale, formarea lor, importanța lor și cum le folosesc mass-media. Apoi episcopi și experți de comunicare au discutat câteva exemple ale modului în care sunt folosite valorile în lumea marketingului, a politicii și a producției cinematografice.

Conștienți că o comunicare are nevoie mereu să fie educată, întâlnirea a avut și un moment de formare despre comunicarea valorilor din partea profesorului Bruno Mastroianni (Universitatea Pontificală Sfânta Cruce - Roma) și prezentarea protocolului pentru folosirea social media în diecezele și parohiile scoțiene, prezentată de Annie McGuiree, expertă în social media pentru BBC. Apoi reuniunea a fost îmbogățită de o vizită la studiourile de televiziune ale BBC din Glasgow și la Kelvingrove Art Gallery care păstrează vestitul Cristos al Sfântul Ioan al Crucii de Salvatore Dalì.

Întâlnirea a fost precedată de reuniunea anuală a atașaților de presă și purtători de cuvânt ai Conferințelor Episcopale din Europa, în timpul cărora responsabilii comunicării Bisericii din Europa s-au confruntat despre numeroase teme de actualitate: comunicarea în jurul realității migrațiilor; următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor la Dublin (2018); Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia (iulie 2016); comemorarea celor 500 de ani ai Reformei și aniversarea a 100 de ani a aparițiilor de la Fatima. După aceea, prefectul Secretariatului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, Mons. Dario Edoardo Viganò, a ilustrat planul de reformă a comunicării Sfântului Scaun și a mijloacelor care o realizează. Împreună cu purtătorii de cuvânt, au fost găsite câteva domenii de colaborare pentru a dezvolta comunicarea internă între Biserica din Europa și Sfântul Scaun.

Întâlnirea purtătorilor de cuvânt s-a încheiat cu un moment de reflecție despre Europa, din punctul de vedere al instituțiilor și al magisteriului papal, moment animat de secretarii generali ai COMECE și CCEE.

Lucrările, animate de vicepreședintele CCEE, Mons. Stanislav Gadecki, și de președintele Comisiei CCEE pentru Comunicații Sociale, Mons. José Ignacio Munilla Aguirre, s-au desfășurat la Glasgow la invitația arhiepiscopului local, Mons. Philip Tartaglia, președinte al Conferinței Episcopilor din Scoția. Întâlnirea 2017 a purtătorilor de cuvânt se va desfășura la Sofia în Bulgaria de la 7 la 10 iunie 2017.

(După Zenit, 21 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat