Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Chiril împlinește 70 de ani. Marți, 22 noiembrie, va fi întâlnirea cu cardinalul Koch

O expoziție despre slujirea sa, urările de la președintele Vladimir Putin și vizita la Moscova a reprezentanților lumii ortodoxe, dar și catolice. Așa a celebrat la 20 noiembrie 2016, patriarhul ortodox rus Chiril a 70-a zi de naștere, căreia mass-media i-a dat o amplă acoperire, după cum afirmă agenția AsiaNews. Mișcările de tineret ortodoxe i-a pregătit un mare tort, făcut sub supervizarea celor mai buni experți în bucătărie, dăruit lui după funcțiunea religioasă celebrată în aceeași zi în catedrala "Cristos Mântuitorul" din Moscova. La rândul său, patriarhul - explică Interfax - a cerut parohilor de la bisericile din Moscova să nu-i dăruiască flori, ci să facă oferte spitalului "Sfântul Alexis" din capitala rusă.

Cu această ocazie a venit și o telegramă a președintelui rus Vladimir Putin: "Dumneavoastră ați dedicat mulți ani slujirii evlavioase a Bisericii Ortodoxe Ruse, apărării constante a valorilor sale și a ideilor sale" se citește în text, în care Putin subliniază și "contribuția enormă" pe care Chiril "o dă dezvoltării dialogului interreligios și interetnic și întăririi păcii și armoniei sociale în țara noastră". La 22 noiembrie 2016, patriarhul îl va întâlni la Moscova pe cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Chiril, al cărui nume adevărat este Vladimir Gundyayev, s-a născut la 20 noiembrie 1946 la Leningrad, același oraș natal al liderului de la Kremlin. Și tatăl său și bunicul său erau preoți și au luptat împotriva închiderii bisericilor și a ateismului de stat sovietic; pentru aceasta au fost condamnați amândoi la lagărele de muncă silnică. Cu ocazia unui interviu al său pentru documentarul "Patriarhul", transmis la 20 noiembrie la postul de televiziune Rusia-24, Putin a amintit că a fost botezat de mama în ascuns, în anii '50 în catedrala "Schimbarea la Față" din Leningrad, de un anumit părinte Mikahil, și a revelat că acesta ar putea să fie chiar tatăl lui Chiril. Conform președintelui, chiar patriarhul i-a povestit că în acei ani tatăl slujea la catedrala "Schimbarea la față" și era unicul preot care se numai Mikhail.

Chiril a fost "discipol" al mitropolitului Nikodim (Rostov), care a pus bazele pentru dialogul dintre creștinii de diferite denominațiuni. Înainte de a fi ales primat al Bisericii Ortodoxe Ruse, în 2009, a fost în fruntea diecezei de Smolensk și Kaliningrad și a condus "ministerul de externe" al Patriarhiei, adică departamentul pentru relații externe.

(După Zenit, 21 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat