Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la memoria Prezentării la Templu a Sfintei Fecioare Maria - 2016

Fericită ești, Fecioară Marie, tu care ai crezut că se vor împlini cele spuse ție de Domnul (cf. Lc 1,45).

Ziua de 21 noiembrie este ziua sfințirii bisericii "Sfânta Maria cea Nouă", ridicată lângă Templul din Ierusalim, sfințire care s-a făcut în 543. În această zi sărbătorim împreună cu creștinii din Orient "consfințirea" din copilăria a Mariei, când ea, luminată de Duhul Sfânt, s-a dăruit pe sine însăși lui Dumnezeu.

Comemorarea Prezentării la Templu a Sfintei Fecioare este de o însemnătate deosebită, pentru că ea a fost aleasă de Dumnezeu să fie Mamă a Fiului său și Mamă a Bisericii, să prefigureze "dedicarea" tuturor creștinilor lui Dumnezeu și să fie "chip și imagine" a Bisericii, adică să ne arate că tot ceea a făcut Maria trebuie să facem și noi; și dacă oferirea Mariei lui Dumnezeu a fost promptă, totală și perpetuă, la fel trebuie să fie și oferirea noastră. Și tot ce i s-a întâmplat "bun" Mariei, în cazul de față intrarea ei în templul cerului, așa ni se va întâmpla și nouă celor care credem (cf. LG 68).

Conform mai multor scrieri pioase ale sfinților părinți din vechime, ca sfinții: Grigorie al Neocezareei, Atanasie al Alexandriei, Grigorie al Nyssei, Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul, Ieronim, Augustin ș.a., bătrânii Ioachim și Ana, părinții preacuratei fecioare Maria, atunci când au primit-o pe Maria în "dar" de la Dumnezeu, asemenea lui Elcana și Ana, părinții profetului Samuel, aceștia au promis să o consfințească Domnului pe copila lor din fragedă pruncie, spre a-și petrece anii copilăriei în încăperile lăcașului sfânt, participând la serviciile zilnice de preamărire a Celui Preaînalt și învățând înțelepciunea divină din sfintele Scripturi (cf. 1Sam 1,11). Conform acestei promisiuni, la vârsta de trei ani, părinții Ioachim și Ana au prezentat-o pe Maria la Templul din Ierusalim, însoțită de un mare număr de fete care purtau cununi pe cap și lumânări aprinse în mâini (Ps 45,9). Preoții templului, îmbrăcați în veșminte sărbătorești, au ieșit în întâmpinarea cortegiului; și, ca un semn al aprobării divine, au fost auzite coruri de îngeri, care au însoțit-o cu cântările lor.

Redau în continuare câteva din înțelesurile duhovnicești ale intrării și prezentării și ale intrării sfintei fecioare Maria în templul din Ierusalim:

1. Prin urcarea celor 15 trepte ale templului, Maria anunță apropiata împlinire a așteptării și a speranței de mântuire a poporului ales, așteptare și speranță exprimate în cei 15 psalmi ai treptelor.

Sfântul Ieronim (347-420) ne spune că până la intrarea în Templul din Ierusalim erau cincisprezece trepte, trepte pe care sfânta Fecioară Maria, deși mică, le-a urcat singură și fără oprire, atunci când a fost prezentată la templu, de către părinții și rudele sale.

Cele 15 trepte urcate de Maria până la intrarea în templu, simbolizează în primul rând numărul celor "15 psalmi ai treptelor", psalmi în care poporul ales își exprimă așteptarea și speranța mântuirii, prin rugăciuni, cereri și cântări, cu speranța și credința că Dumnezeu îi va dărui mântuirea promisă încă din paradis (cf. Gen 3,15) și astfel va putea să intre iarăși în paradisul pierdut din invidia diavolului (cf. Înț 2,24), dar și din cauza neascultării sale față de Dumnezeu (cf. Gen 3,1-7).

Apoi, cele 15 trepte ale templului urcate de Maria în ziua dedicării ei definitive lui Dumnezeu, indică și numărul anilor din domnia lui Tiberiu Cezar când s-a făcut prima vestire a mântuirii lui Isus, prin Ioan: "În anul al cincisprezecelea al domniei lui Tiberiu Cezar, pe când Pilat din Pont era dregător în Iudeea, Irod, cârmuitor al Galileii, Filip, fratele lui, cârmuitor al Ituriei și al Trahonitei, Lisania, cârmuitor al Abilenei, și în zilele marilor preoți Ana și Caiafa, cuvântul lui Dumnezeu a vorbit lui Ioan, fiul lui Zaharia, în pustiu (cf. Lc 3,1-2).

Și iarăși, cele 15 trepte ale urcării la templu, parcurse de Maria în ziua prezentării ei la templu, indică și de două ori numărul anilor lui Mesia, când acesta și-a început misiunea: "Isus avea aproape treizeci de ani când a început să învețe pe norod; și era, cum se credea, fiul lui Iosif, fiul lui Eli" (cf. Lc 3,23).

Deci, Maria intrând în templu străbătând cele 15 trepte, cu înțelesul și simbolistica lor, anunță imediata împlinire a așteptărilor și a speranțelor mântuirii pentru omenirea căzută, fiind așa cum o numește Biserica: "Aurora mântuirii".

2. Parcurgând cele cincisprezece trepte până la intrarea în templu, Maria își prezice anii rămânerii în templu, dar prezice anii rămași până la venirea lui Mesia.

Conform interpretării sfinților Părinți, cele cincisprezece trepte până la intrarea în templul din Ierusalim, trepte parcurse de fecioara Maria în ziua consacrării ei lui Dumnezeu, indicau nu numai cei 15 psalmi ai treptelor, dar și numărul anilor pe care Maria îi va petrece în templu, pentru a învăța și pentru a se desăvârși în cunoașterea sfintelor Scripturi cu privire la Mesia, Mesia a cărei mamă ea avea să devină; apoi și numărul anilor rămași până la zămislirea și nașterea lui Mesia, din sânul ei.

3. Intrând în templul din Ierusalim, Maria prevestește că fiul ei Isus, ea însăși și toți cei care vor crede în Isus, vor deveni adevăratele temple ale lui Dumnezeu.

"Bucură-te și te înveselește, fiica Sionului, căci iată, eu vin și locuiesc în mijlocul tău, spune Domnul. În ziua aceea, multe națiuni se vor atașa de Domnul și vor deveni poporul meu. Eu voi locui în mijlocul tău și tu vei recunoaște că Domnul oștirilor m-a trimis la tine" (Zah 2,10-11).

Așa cum spune Scriptura, Dumnezeu nu locuiește în temple zidite de mână de om (cf. Fap 17,24) sau în case făcute din lemn sau din piatră, dar Dumnezeu locuiește în sufletul creat după imaginea sa, creat chiar de mâna sa, autorului lucrurilor. De aceea, sfântul apostol Paul a spus: "Nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi" (cf. 1Cor 3,16)?

Intrând în templul din Ierusalim, sfânta fecioară Maria a prevestit lumii, că Isus, Fiul ei născut prin puterea Duhului Sfânt, ea însăși care îl va zămisli și îl va naște în lume pe Isus, dar și toți aceia care îl vor primi pe Isus ca mântuitor al lor, vor fi adevăratele temple în care Dumnezeu va locui cu mare plăcere (cf. Prov 8,31). Oare suntem noi temple vii, plăcute lui Dumnezeu, ca preacurata fecioară Maria (cf. Ap 3,20)?

4. Intrând în templul din Ierusalim, imagine a templului ceresc, Maria a prevestit și intrarea credincioșilor în patria cerească, în templul ceresc, recâștigat lor de Isus.

Înțeleptul Siracide, vorbind în numele Mariei, spune: "Înaintea veacului, de la început, Dumnezeu m-a creat și până în veac nu voi înceta să exist. În cortul sfânt și în Sion m-a stabilit. În cetatea iubită, m-a făcut să locuiesc și în Ierusalim, puterea mea" (Sir 26,9-11). Bucurându-se, Maria ne spune prin psalmist: "Voi rămâne cu bucurie în prezența Domnului" (Ps 45,9). Și cum? Va rămâne și cum vom rămâne și noi? Exact cum a rămas Maria, mama lui Isus, prin ascultarea și împlinirea cuvântului lui Dumnezeu (cf. Mt 12,50).

Sfântul Augustin (354-430) spune: Atunci când spun "frați", atunci când spun "surori", este clar că vreau să vorbesc despre una și aceeași moștenire. De aceea, în milostivirea sa, Cristos, fiind unic, nu vrea să fie singur, ci a făcut în așa fel încât toți credincioșii să fim moștenitori ai Tatălui și împreună moștenitori cu el la aceeași moștenire a sa.

În Maria introdusă astăzi în templul din Ierusalim, de un cortegiu de fecioare, de oameni sfinți și de îngeri, templu din Ierusalim imagine a Ierusalimului ceresc, Maria prevestește că în Mesia, Fiul ei, ea va fi prima dintr-un lung șir de oameni credincioși care vor intra în lăcașurile cerești ale paradisului, lăcașuri pe care odinioară au fost pierdute din invidia diavolului și din răutatea păcatului nostru.

5. Intrarea Mariei în templul din Ierusalim și oferirea ei totală ca jertfă plăcută lui Dumnezeu, după modelul lui Isus, împreună înlocuiesc mulțimea jertfelor de animale, cu jertfa de sine.

Iată ce ne scrie sfântul apostol Paul: "Vă îndemn, dar, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească (cf. Rom 12,1).

Preacurata Fecioară Maria, înțelegând din jertfă de sine pe care a făcut-o mai întâi Isus Cristos (cf. Evr 10,4-9), s-a oferit pe sine însăși lui Dumnezeu încă de la vârsta de trei ani, atunci când a fost prezentată la templu, oferindu-i lui Dumnezeu, după poruncă, "pârga" vieții ei (cf. Ex 22,9; 23,19; Dt 26,1-2). Apoi, după exemplul lui Isus și al Mariei, toți sfinții apostoli și mărturisitori, toți sfinții din cer și de pe pământ, au oferit lui Dumnezeu "pârga" vieții lor, adică s-au oferit pe ei înșiși ca jertfă plăcută lui Dumnezeu.

Deci, în prezentarea preacuratei Fecioare Maria la templu încă din fragedă pruncie, după porunca Domnului (cf. Ex 13,2; Num 3,13), după imaginea prezentării lui Isus copil la templu (cf. Lc 2,21-32) și după imaginea profetului Samuel (cf. 1Sam 1,28), se arată apropiata împlinire a așteptărilor și speranțelor de mântuire ale omenirii cuprinse în cei 15 psalmi ai treptelor și a întregii sfinte Scripturi.

Pentru împlinirea acestor așteptări, atât ale lui Dumnezeu ca omul să devină o locuință plăcută lui, cât și ale omului că Dumnezeu îl va oferi mântuirea, Fecioara Maria se dăruiește lui Dumnezeu, cu toată ființa, trup și suflet, voință și faptă, disponibilitate și colaborare.

Și noi am fost consacrați lui Dumnezeu din fragedă pruncie, ca Isus, ca Samuel și ca Maria. Dar am trăit noi această consacrare după exemplul lor? Oare nu cumva amăgiți i-am slujit mai întâi lui satana și am amânat slujirea, dăruirea și consacrarea lui Dumnezeu pentru când vom fi bătrâni, înșelându-ne că acea slujire bătrână și ofilită, va fi acceptată de Dumnezeu, ca "pârgă", ca "primă" roadă?

6. Lauda veșnică adusă lui Isus, Mariei și tuturor credincioșilor încep chiar din lumea aceasta.

Pe când Isus vorbea, o femeie din norod și-a ridicat glasul și a zis: "Ferice de sânul care te-a purtat și de pieptul de care ai supt!" Și Isus i-a răspuns: "Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc" (Mt 12,49-50; Mc 3,32-35; Lc 11,27-28).

Sfântul Augustin (354-430) spune: "Oare nu a făcut voința Tatălui Fecioara Maria, care a trăit cu credință, a zămislit prin credință, a fost aleasă ca aceea din care trebuia să se nască mântuirea noastră între oameni, a fost creată de Cristos, înainte ca să fie creat Cristos în ea? Desigur că a făcut voința Tatălui preasfânta Maria și de aceea contează mai mult pentru Maria faptul că a fost ucenică credincioasă a lui Cristos, decât faptul că a fost mama lui Cristos. Repetăm, pentru Maria a fost o demnitate și o fericire mai mare faptul că a fost ucenică a lui Cristos, decât faptul că a fost mama lui Cristos".

Pentru fidelitatea ei față de Dumnezeu și pentru lauda adusă ei de Elisabeta: "Fericită ești tu care ai crezut că se vor împlini cele spuse ție de Domnul" (Lc 1,45), Maria a prevestit lauda care i se va aduce: "Căci iată că de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită, pentru că Cel atotputernic a făcut lucruri mari pentru mine și numele lui este sfânt" (Lc 1,48-49). Iar referitor la noi credincioșii. Sfântul Paul, spune: "Noi suntem lauda voastră, după cum și voi veți fi lauda noastră în ziua Domnului Isus" (2Cor 1,14).

7. Trebuie să ne reînnoim zilnic promisiunilor noastre de la botez când am intrat pentru prima dată în casa Domnului și ne-am consacrat lui; și venind zilnic la Isus, să-i aducem și pe copii.

Isus spune: "Veniți la mine, toți cei trudiți și împovărați, și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28). "Lăsați copilașii să vină la mine și nu-i opriți, căci împărăția cerurilor este a celor ca ei" (Mt 19,14).

Pentru noi, creștinii, sărbătoarea de la 21 noiembrie este un fericit prilej de a ne reînnoi hotărârile și promisiunile de la Botez, pentru a deveni un templu curat plăcut Domnului, asemenea Mariei. Dar în această zi să ne aducem aminte și de copii, pe care să-i aducem la templu pentru a-i consacra lui Dumnezeu, după porunca lui Isus, după exemplul părinților Mariei, Ioachim și Ana; după exemplul părinților lui Samuel, Elcana și Ana; și după exemplul tuturor părinților de copii sfinți.

A privi la Maria înseamnă a dobândi noi ochi: Sfântul Alfons Maria de Liguori (1696-1787) povestește că era odată un călugăr, care avea o singură dorință în viață: să o vadă pe sfânta Fecioară Maria. Se pentru asta se ruga zi și noapte, în ciuda îndoielii pe care i-o strecura diavolul, că va rămâne orb. Într-o zi, Preasfânta Fecioară Maria, a hotărât să-i împlinească rugăciunea și i-a apărut în toată strălucirea ei cerească. Dar, omul, cuprins de frică, a privit-o numai cu un ochi, gândindu-se că va orbi. Viziunea a fost foarte frumoasă, el n-a orbit, dar sfânta Fecioară a dispărut. Sărmanul frate a plâns și s-a rugat iar: "Sfântă Fecioară, iartă-mă și dă-mi încă o dată harul să admir chipul tău!" Maria i-a împlinit dorința, fratele a privit-o cu nesaț și nu numai că nu a orbit, ci a primit și o lumină sufletească pentru a căuta mereu cerul, așa încât pământul i se părea un greu exil. Privind-o și noi pe Maria intrată în templul ceresc, să ne aprindem de dorul de a o vedea și contempla veșnic, în slava Fiului ei, Isus!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat