Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Prin Maria la Isus, Regele Universului". Pelerinaj în Argentina și Brazilia

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, papa Pius al XII-lea a trimis lumii creștine acest mesaj de încurajare: "Nu vă temeți, regatul lui Cristos va rămâne veșnic. Cristos este un rege al inimilor, este un rege care iubește și mântuiește, este un rege blând și pașnic, este un rege care ne-a pregătit și nouă o împărăție ca să domnim împreună cu el.

Nu se putea prilej mai nimerit ca în Anul Divinei Milostiviri să pornim în pelerinaj, prin Maria, la Isus, Regele Universului.

Așadar, în perioada 10-20 noiembrie 2016, 37 de pelerini, însoțiți cu dăruire, credință și competență de pr. Ionel Roșu, paroh la Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman, au străbătut pe calea aerului, dar și pe calea terestră peste 25.000 km prin raiul pământesc a lui Isus, din București prin Roma și apoi spre Argentina și Brazilia, am ridicat slavă Regelui veșnic și Maicii sale presfinte, la sanctuarele din Buenos Aires, Lujan, Maringa, Sao Paulo, Aparecida, Rio de Janeiro.

În timpul escalei făcută la Roma, am vizitat bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, trecând prin poarta sfântă, însoțiți cu amabilitate de pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, după care am participat la sfânta Liturghie împreună cu mai mulți români care trăiesc și lucrează în Italia, în biserica parohiei comunității române, "San Vitale". Au celebrat părintele nostru împreună cu pr. Gabriel-Iulian Robu.

Ajunși pe pământ sud-american, într-o frumoasă și călduroasă dimineață de sfârșit de primăvară (suntem în emisfera sudică), am avut bucuria și fericirea să participăm la sfintele Liturghii în limba română la cele mai renumite sanctuare mariane de pe traseu: Catedral Metropolitana de Buenos Aires; Sanctuarul argentinian "Maria de Luján", patroana a trei țări: Argentina, Uruguay și Paraguay; catedrala "Foz de Iguacu"; catedrala "Basilica Minor Our Lady of Glory" din Maringa; Catedrala Mitropolitana sau Catedrala Sé din Sao Paulo, cel mai mare oraș din America Latină. Catedrala "Our Lady of Aparecida", proclamata "Regina și Principala Patroana Protectoare a Braziliei", de papa Pius al XI-lea, este cel mai important loc de pelerinaj catolic din America Latina, vizitat de circa 12 milioane de pelerini. De acest lucru ne-am convins și noi în ziua de sâmbătă, 19 noiembrie, când la sfânta Liturghie de la ora 6.30 biserica care poate adăposti 45.000 de credincioși a devenit neîncăpătoare.

Sărbătoarea Cristos, Regele Universului ne-a găsit în brațele deschise larg ale lui Isus din statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, statuie considerată una dintre minunile lumii modern, al cărui chip a fost modelat de sculptorul român Gheorghe Leonida. Sfânta Liturghie în limba română am avut fericita ocazie să o celebrăm în noua catedrală metropolitană, închinată sfântului Sebastian, patronul orașului, a cărei arhitectură a fost inspirată de o piramidă Maya de pe insula Yucatan din Mexic.

Cu prilejul închiderii porților sfinte din Dieceza de Iași, episcopul Petru Gherghel a subliniat: "Anul Jubiliar al Milostivirii se încheie, dar trăirea milostivirii lui Dumnezeu continuă". Da, vom continua și noi, pelerinii, cu un nou avânt să trăim și să cântăm milostivirile Domnului față de noi, plini de dragoste cu inima iubitoare asemenea cu inima Fecioarei Maria, numită "Mater Misericordiae". Să ne facem și noi, cu ajutorul lui Dumnezeu și al sfinților, o inimă milostivă, ca să putem locui în patria milostivirii cerești, unde veșnic să putem cânta milostivirile divine.

Trecând prin mai multe Porți sfinte, în acest pelerinaj, să mulțumim pentru asta și să ne amintim, așa cum spunea papa Francisc la încheierea Anului Milostivirii, că "am fost îmbrăcați cu milostivire pentru a ne îmbrăca în sentimente de milostivire, pentru a deveni și noi instrumente de milostivire. Să continuăm acest drum al nostru, împreună. Să ne însoțească Sfânta Fecioară Maria, și ea era aproape de cruce, ea ne-a născut acolo ca Mamă duioasă a Bisericii care dorește să-i adune pe toți sub mantia sa. Ea sub cruce l-a văzut pe tâlharul cel bun primind iertare și l-a luat pe discipolul lui Isus ca fiu al său. Este Mama milostivirii, căruia ne încredințăm: fiecare situație a noastră, fiecare rugăciune a noastră, îndreptată spre ochii săi milostivi, nu va rămâne fără răspuns".

"Milostivirile Domnului în veci le voi cânta" (Ps 88,1).

Am transmis de la Rio de Janeiro, în sărbătoarea Cristos, Regele Universului.

Prof. Vicențiu Ciocan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-20 noiembrie: "Prin Maria la Isus, Regele Universului". Pelerinaj în Argentina și Brazilia


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat