Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dobrogea: Impresii de călătorie (XIII) - Kaliakra

Cetatea Kaliakra

Capul Kaliakra se află în partea de nord-est a Bulgariei, la mai puțin de 60 de km de Vama Veche și la 80 km de Varna. În drumul spre țară, de la Balcic ne-am abătut puțin din drum. În zona orașului Kavarna, după aproximativ 13 km am ajuns la destinație, după ce am trecut pe lângă un câmp întreg cu eoliene. Kaliakra este o limbă de pământ cu o înălțime de 60 m, care pătrunde în mare 2 km. Aici pe vremea dacilor se ridica o cetate numită Tirisis pe care grecii au redenumit-o Kali Akra (Cap frumos), denumire păstrată în epoca bizantină, în cea romană numindu-se Acra, fiind preluată de turci sub forma Celigra Burun. Bizantinii au numit-o Acres Castellum. În secolul al XIV-lea, despotatul Dobrogei și-a stabilit capitala aici, în timp ce călugării au transformat peșterile de pe faleză în schit. Cutremurul din 1902 a dărâmat o parte din malurile peninsulei.

Înainte să ajungem la parcare, pe partea dreaptă, este un obelisc denumit "Poarta celor 40 de fecioare", pe care noi nu l-am văzut. Tradiția spune că pentru a nu cădea în mâinile otomanilor, în anul 1421, 40 de tinere și-au legat părul una de alta și s-au aruncat în apa mării. Tradiția spune că una dintre fecioare se numea Kaliakra, de aici venind și numele locului.

În parcare se poate vedea un monument cu 18 clopote și o statuie imensă pe un piedestal. Monumentul este dedicat escadronului rus condus de amiralul Fiodor Fiodorovich Ushakov care a nimicit flota Imperiului Otoman și a pus capăt războiului ruso-turc (1787-1792), în timpul țarinei Ecaterina a II-a. Amiralul apare cu un ochean în mâna dreaptă. Bătălia finală s-a dat la 31 iulie 1791 în apele mării, fiind cea mai crâncenă încleștare navală din istoria Mării Negre. Amiralul a dat 43 de bătălii navale și nu a pierdut nici măcar o navă. Spre sfârșitul vieții s-a retras la mănăstirea Sanaksar, unde s-a călugărit, a devenit stareț și a murit acolo. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 2001. O placă pusă în stâncă și figura lui apar și în interiorul cetății.

În principal locul cuprinde o cetate medievală și o rezervație naturală.

Mai întâi se intră în contact cu ruinele vechi ale unor clădiri, ale termelor (sec. IV), ale sistemului de canalizare, ale zidurilor de apărare, ale fântânilor, ale apeductului, cu pancarte, care arată în mai multe limbi despre ce fel de ruine este vorba. Se pot vedea și ruinele câtorva bazilici vechi. Una este din secolul al XIV-lea, când cetatea era un oraș medieval, și are dimensiunile de 9 x 5 m. Malurile abrupte și stâncoase care se îmbină cu marea dau o priveliște unică, impresionantă. Coastele stâncoase de calcar alb-roșiatic se prăvălesc abrupt spre talazurile mării și îți taie răsuflarea. Se spune că pe aceste locuri în mare odinioară era o colonie de foci, iar acum uneori se pot vedea delfini.

Mergând pe limba de pământ care se îngustează, se ajunge la ruinele cetății medievale. Am intrat pe o poartă boltită, cu arcade romanice, reconstruită, deasupra ei având două ferestre verticale pentru observație și creneluri. Aici ne-am întâlnit cu doi miri care făceau fotografii tocmai în acest cadru natural. Le-am urat de bine și am plecat mai departe. Se pare că rămășițele cetății care se văd astăzi datează din perioada Țării Carvunei (Dobrogea) din a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

De-a lungul aleii pietruite pe partea stângă se pot găsi magazine și tarabe cu suvenire.

Drumul duce printr-o terasă a restaurantului la un mic muzeu într-o grotă. Aici am văzut ancore vechi, vase, bijuterii și monede din perioadele greacă și romană. În mijlocul muzeului este o macheta, care dă o imagine despre așezare.

În stânga pe promontoriu se vede un radar militar al forțelor Pactului de la Varșovia (1950), azi al forțelor NATO.

În capăt drumul se termină cu o capelă foarte mică în apropierea unei statui cu un arcaș (Ivanko, opera sculptorului Boris Caragea). Coborând niște trepte, am ajuns la capela "Sfântul Nicolae", protectorul pescarilor. Prigonit de turci, se spune că acest sfânt a fost ajutat de Dumnezeu care a făcut să apară din mare fâșia de pământ, ușurându-i fuga. Într-un final a fost prins și ucis, locul mormântului fiind marcat de capelă cu o crucea în vârf, construită în 1983. Cu pereții albi, înăuntru se văd lumânări, icoane, o cruce și o carte. Icoana sfântului este așezată pe peretele de lângă intrare.

În dreapta se ajunge la punctul maxim până la care se poate merge. Este cel mai frumos loc al promontoriului. Aici am admirat panorama care se deschide înspre mare din toate unghiurile: un nesfârșit de ape care în zare se contopesc cu cerul. De o parte și de alta îți dădea senzația că malurile stâncoase se prăvălesc în mare. Liniștea era întreruptă doar de zgomotului turiștilor. O cărare cu câteva scări care duc spre grote și apoi în jos până pe malul mării se deschide în spate în dreptul terasei restaurantului. Unii cred că este "poarta celor 40 de fecioare", locul unde se spune că s-au aruncat în mare. Ne-am oprit la terasă și am admirat un cuib de rândunele.

Zona fiind și rezervație naturală, panouri mari, cu ilustrații color, informează și despre speciile de păsări și animale protejate.

Se spune ca Lisimah, urmaș al lui Alexandru cel Mare, s-ar fi refugiat aici pe promontoriu, luând cu el tezaurul regal. Însă, într-o furtună violentă, și-a găsit sfârșitul în mare, împreună cu toată flota.

În cetate, arheologii bulgari au descoperit un inel-bijuterie (de purtat pe deget) care încă mai conținea otravă, bine conservat, datat din secolul al 14-lea. Din inel, otrava era turnată în paharul sau mâncarea adversarilor.

La ieșirea din cetate, pr. Ieronim Iacob a cumpărat câteva scoici ale lui Iacob. Înainte de a ajunge la Constanța ne-am oprit Techirghiol, filiala Constanței, unde am văzut bisericuța, la renovarea căreia se lucra în acele zile.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 iulie: Dobrogea: Impresii de călătorie (XIII)

* * *

Dobrogea: Impresii de călătorie (XII). Balcic

Dobrogea: Impresii de călătorie (XI). Cetatea romano-bizantina Dinogetia

Dobrogea: Impresii de călătorie (X). Cetatea Noviodunum (Isaccea)

Dobrogea: Impresii de călătorie (IX). Mănăstirea Cocoș

Dobrogea: Impresii de călătorie (VIII). Niculițel

Dobrogea: Impresii de călătorie (VII). Enisala

Dobrogea: Impresii de călătorie (VI). Histria

Dobrogea: Impresii de călătorie (V). Constanța: Statuia lui Ovidiu, sarcofage și pietre funerare, Edificiul Roman cu Mozaic și Termele Romane

Dobrogea: Impresii de călătorie (IV). Constanța: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

Dobrogea: Impresii de călătorie (III). Constanța: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

Dobrogea: Impresii de călătorie (II). Constanța: În drum spre muzeu

Dobrogea: Impresii de călătorie (I). Biserica catolică din Constanța


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat