Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Albania, așa îi unește sfântul Ignațiu pe creștini și pe musulmani

De Cristina Uguccione

La 5 noiembrie 2016, la Scutari, oraș situat în nordul Albaniei, vor fi beatificați 38 de martiri ai regimului comunist al lui Enver Hoxha. Între ei sunt trei iezuiți: preoții Giovanni Fausti și Daniel Dajano, care au fost împușcați la 4 martie 1946 în spatele cimitirului din Scutari în timp ce strigau "Trăiască Cristos Regele! Trăiască Albania!", și fratele Gjon Pantalia care, după o tentativă de fugă din închisoare unde a fost torturat cu brutalitate, și-a rupt picioarele și a murit datorită lipsei de îngrijiri la 31 octombrie 1947. Giovanni Fausti studiase islamul și se dedicase mult dialogului creștin-islamic, scriind și o serie de articole despre această temă pentru "La Civiltà Cattolica" la începutul anilor Treizeci. Împreună cu cei doi colegi a lucrat cu dăruire și generozitate în liceul anexat seminarului din Scutari, întemeiat de Societatea lui Isus în 1878. După lunga iarnă a regimului comunist, în 1998 acel liceu, care a primit numele părintelui Atë Pjetër Meshkalla, a fost redeschis de iezuiți.

Profesoarele musulmane

Considerat un pol de excelență, liceul este frecventat actualmente de 500 de elevi de la 15 la 18 ani. Între ei sunt catolici, ortodocși, evanghelici și musulmani (20%). Profesorii sunt 48, dintre care unii de credință islamică. Alda Laska, 30 de ani, profesoară de biologie, căsătorită cu un creștin și mamă a unei fetițe, și Dorela Smajli, 28 de ani, profesoară de matematică, și ea căsătorită și mamă a unui copil, sunt musulmane. Au mulți prieteni creștini și mare stimă față de iezuiți "datorită spiritului care-i însuflețește, datorită mentalității lor, care a devenit un exemplu", afirmă Alda; "datorită angajării depuse în transmiterea cunoașterii (și științifice) și în îngrijirea vieții spirituale a elevilor", afirmă Dorela care a fost elevă a liceului Meshkalla.

"Apreciem - spun ele - metoda de predare și bunele reguli transmise ale acestei școli, care îi ajută pe elevi să devină bărbați și femei responsabili. Împărtășim obiectivul părinților iezuiți: să educăm copiii să-și dezvolte cele mai bune capacități ale lor pentru a le pune la dispoziția altora și a face să înainteze societatea".

Pedagogia ignațiană

Director al liceului este iezuitul Ronny Alessio, 42 de ani, care relatează: "Activitatea noastră se întemeiază pe pedagogia ignațiană care-și propune formarea integrală a persoanei adică formarea de tineri nu numai solizi intelectual, ci și echilibrați afectiv, capabili de discernământ, în măsură să-și asume responsabilități și să pună în slujba comunității cele mai bune talente ale lor. În acest scop am promovat o serie de inițiative: de exemplu, tinerii în fiecare an sunt implicați în activități sociale și se îngrijesc de persoane în stare de necesitate (bătrâni, orfani, săraci, copii abandonați, romi). În afară de asta participă în grup la un proiect pe mai mulți ani promovat de ambasada americană care implică și școli musulmane și care prevede studierea unei probleme specifice (de exemplu bulismul [Bulismul este acțiunea (fizică sau mentală) întreprinsă de o persoană violentă și arogantă, cu scopul de a înjosi, a umili și a intimida un individ perceput drept inferior într-un anumit domeniu]) și găsirea de practici care să ajute societatea albaneză să o depășească". Atenție deosebită este rezervată de iezuiți formării corpului profesorale: de două ori pe an o echipă italo-albaneză ține cursuri de pedagogie ignațiană tuturor profesorilor, care arată că împărtășesc principiile sale.

Predarea religiei

Între elevii creștini și musulmani conviețuirea este optimă, spune părintele Ronny, care adaugă: "Tinerii manifestă curiozitate sinceră față de credința colegilor lor: uneori se întâmplă ca tinerii musulmani să participe la liturghie și să pună multe întrebări prietenilor lor catolici, care, la rândul lor, sunt curioși cu privire la tradiția islamică și cer informații, vor să știe mai mult despre ea. Toți au tensiunea ideală, deschiderea și entuziasmul tipice ale adolescenților: noi adulții încercăm să-i ajutăm ca să dea conținut, cuvinte și sens apartenenței lor religioase și dorinței lor de a înțelege și credința celorlalți. Inspirându-ne din pedagogia ignațiană am stabilit ca predarea religiei să se împartă în două materii, Cultura religioasă și Etica: profesorii examinează caracteristicile fiecărei religii și găsesc elementele pe baza cărora este posibil să se construiască un dialog rodnic și o activitate bună".

Iarna regimului

Regimul comunist, cu excluderea sa forțată a lui Dumnezeu din viața personală și comunitară, a lăsat semnul în cultura albaneză, totuși n-a reușit să dezrădăcineze credința din inima populației. "Astăzi persoanele sunt libere să aleagă și să creadă în Dumnezeul lor; cea mai mare parte a albanezilor au credință sau sunt cu sinceritate în căutare", afirmă Alda și Dorela: "Raporturile dintre creștini și musulmani la Scutari și în țară sunt într-adevăr bune, marcate de respect și spirit de colaborare. Suntem convinse că instituția școlară are un rol fundamental în construirea acestei conviețuiri pașnice".

În această privință părintele Ronny afirmă: "Aici în Albania climatul senin care caracterizează relațiile dintre bărbați și femei de credință diferită nu este prefăcută nici formală: el se naște din întâlnirea diversităților, care nu sunt negate ci recunoscute ca atare. Sunt convins că persoanele autentic religioase (de religii diferite) care trăiesc împreună în mod pașnic pot să mărturisească lumii că pacea adevărată se edifică tocmai pe diversități: ele nu implică în mod necesar samavolnicie și violență, ci sunt punctul de plecare pentru a căuta împreună, prin dialog și ascultare, noi drumuri capabile să facă drept progresul comunităților".

Vizita papei Francisc

Călătoria papei Francisc la Tirana, la 21 septembrie 2014, a atins inima nu numai a catolicilor ci a întregii populații albaneze, relatează părintele Ronny. "A fost o vizită fulger, care totuși a arătat marea grijă și nu neașteptată a Sfântului Părinte față de această țară. Sunt exprimare a acestei griji canonizarea Maicii Tereza, care a avut implicarea statului albanez, numirea de cardinal a părintelui Ernest Simoni și beatificarea, la 5 noiembrie, a celor 38 de martiri ai regimului comunist, o beatificare pe care tot poporul o aștepta de mulți ani. Papa Francisc ajută această țară să recunoască rolul cheie pe care ea poate și trebuie să-l desfășoare nu numai în zona balcanică, ci în Europa. Bucurându-se pentru conviețuirea pașnică între credincioșii de diferite religii și considerând această conviețuire "un bun inestimabil", papa susține dialogul interreligios și drumul acestei națiuni".

Izvor de inspirație

În această privință afirmă Alda și Dorela: "Francisc a valorizat această țară, vizita sa a fost foarte apreciată de tot poporul. Cei 38 de martiri care în curând vor fi beatificați constituie un izvor de inspirație pentru noi. Dacă astăzi putem continua să credem în această țară și să ne angajăm ceea ce este mai bun din noi înșine o datorăm și acestor oameni și mărturiei lor făcute din jertfă, milostivire și curaj".

(După Vatican Insider, 2 noiembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat