Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie și canonizare a fericiților Salomone Leclercq, Iosif Sánchez del Río, Manuel González García, Lodovico Pavoni, Alfonso Maria Fusco, Iosif Gabriel del Rosario Brochero, Elisabeta a Preasfintei Treimi Catez (duminica a XXIX-a de peste an, 16 octombrie 2016)

La începutul celebrării de astăzi am adresat Domnului această rugăciune: "creează în noi o inimă generoasă și fidelă, pentru ca să-ți putem sluji cu sinceritate și curăție a spiritului" (Rugăciunea zilei).

Noi, singuri, nu suntem în măsură să ne formăm o astfel de inimă, numai Dumnezeu poate face asta, și de aceea îi cerem asta în rugăciune, invocăm asta de la El ca dar, "creație" a sa. În acest mod suntem introduși în tema rugăciunii, care este în centrul lecturilor biblice din această duminică și care ne interpelează și pe noi, adunați aici pentru canonizarea câtorva noi sfinți și sfinte. Ei au ajuns la țintă, au avut o inimă generoasă și fidelă, grație rugăciunii: s-au rugat cu toate forțele, au luptat și au învins.

Așadar, a ne ruga. Ca Moise, care a fost mai ales om al lui Dumnezeu, om al rugăciunii. Îl vedem azi în episodul bătăliei împotriva lui Amalec, în picioare pe colină cu brațele ridicate; dar din când în când, datorită greutății, brațele îi cădeau, și în acele momente poporul era slab; atunci Aaron și Hur l-au așezat pe Moise pe o piatră și îi susțineau brațele ridicate, până la victoria finală.

Acesta este stilul de viață spirituală pe care ni-l cere Biserica: nu pentru a câștiga războiul, ci pentru a câștiga pacea!

În episodul lui Moise există un mesaj important: angajarea rugăciunii cere să ne susținem unul pe altul. Oboseala este inevitabilă, uneori nu ne mai descurcăm, dar cu sprijinul fraților rugăciunea noastră poate să meargă înainte, până când Domnul va duce la capăt lucrarea sa.

Sfântul Paul, scriind discipolului și colaboratorului său Timotei, îi recomandă să rămână statornic în ceea ce a învățat și în ceea ce crede cu fermitate (cf. 2Tim 3,14). Totuși nici Timotei nu reușea să se descurce singur: nu se câștigă "bătălia" perseverenței fără rugăciune. Dar nu o rugăciune sporadică, oscilantă, ci făcută așa cum învață Isus în Evanghelia de astăzi: "a ne ruga întotdeauna și a nu ne descuraja" (Lc 18,1). Acesta este modul creștin de a acționa: a fi statornici în rugăciune pentru a rămâne statornici în credință și în mărturie. Și iată din nou un glas înlăuntrul nostru: "Dar Doamne, cum este posibil să nu obosim? Suntem ființe umane... și Moise a obosit!...". Este adevărat, fiecare dintre noi obosește. Dar nu suntem singuri, facem parte dintr-un Trup! Suntem mădulare ale Trupului lui Cristos, Biserica, ale cărei brațe sunt ridicate zi și noapte spre cer grație prezenței lui Cristos Înviat și a Duhului său Sfânt. Și numai în Biserică și grație rugăciunii Bisericii noi putem să rămânem statornici în credință și în mărturie.

Am ascultat promisiunea lui Isus în Evanghelie: Dumnezeu va face dreptate aleșilor săi care strigă zi și noapte către El (cf. Lc 18,7). Iată misterul rugăciunii: a striga, a nu obosi, și, dacă obosești, a cere ajutor pentru a ține mâinile ridicate. Aceasta este rugăciunea pe care Isus ne-a revelat-o și ne-a dăruit-o în Duhul Sfânt. A ne ruga nu înseamnă a ne refugia într-o lume ideală, nu înseamnă a evada într-o falsă liniște egoistă. Dimpotrivă, a ne ruga înseamnă a lupta și a lăsa ca și Duhul Sfânt să se roage în noi. Duhul Sfânt e cel care ne învață să ne rugăm, care ne conduce în rugăciune, care ne face să ne rugăm ca fii.

Sfinții sunt bărbați și femei care intră până la capăt în misterul rugăciunii. Bărbați și femei care luptă cu rugăciunea, lăsând să se roage și să lupte în ei Duhul Sfânt; luptă până la sfârșit, cu toate forțele lor, și înving, dar nu singuri: Domnul învinge în ei și cu ei. Și acești șapte martori care astăzi au fost canonizați, au luptat lupta cea bună a credinței și a iubirii cu rugăciunea. Pentru aceasta au rămas statornici în credință, cu inimă generoasă și fidelă. Prin exemplul lor și mijlocirea lor, Dumnezeu să ne dea și nouă să fim bărbați și femei ai rugăciunii; să strigăm zi și noapte către Dumnezeu, fără a ne descuraja; să lăsăm ca Duhul Sfânt să se roage înnoi și să ne rugăm susținându-ne reciproc pentru a rămâne cu brațele ridicate, până când va învinge Milostivirea Divină.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat