Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O partidă de fotbal de masă cu papa Francisc

Vinerile milostivirii printre copii

O partidă de fotbal de masă, o frumoasă gustare cu prăjituri și acadele, precum și ascultarea unei bucăți rap cu casca smartphone-ului: Papa Francisc a voit să trăiască a zecea "vineri a milostivirii" cu o mică sărbătoare în mijlocul copiilor și adolescenților găzduiți într-o casă familie. Și astfel în ziua de 14 octombrie, la ora 15, a făcut o adevărată surpriză oaspeților foarte tineri de la Villaggio Sos, în via Michelangelo di Pierri, în zona Boccea din Roma. Este o structură, a explicat Pontiful, care din 1987 "primește temporar copii aflați în condiții de suferință personală, familială și socială, la semnalarea serviciilor sociale și a tribunalului".

Cei mici nu și-au ascuns uimirea și bucuria văzându-l intrând pe Papa în casa lor. O sărbătoare neașteptată trăită împreună fără protocoluri, într-un climat de simplă familiaritate, așa încât un copil de doi ani și jumătate i-a oferit lui Francisc acadeaua sa. Papa - însoțit de arhiepiscopul Rino Fisichella - a vizitat toată structura, luat de mână chiar de cei mai mici care i-au arătat camerele lor precum și jucăriile lor preferate. Și apoi l-au dus și în zona verde, unde sunt un mic teren de fotbal și un mic parc de joacă.

Apoi Francisc n-a ezitat să-i încurajeze pe educatori. "Munca voastră este foarte importantă și specială pentru că niciun copil nu se naște pentru a crește singur", a spus el. În afară de asta, Pontiful s-a informat cu privire la asistența oferită copiilor și familiilor lor - așa cum a relatat după aceea Pier Carlo Visconti, președinte al Villaggio Sos - și a voit să cunoască personal istoria fiecărui oaspete înainte de a-l întâlni pentru a-l îmbrățișa. Pentru toți, a adăugat directorul Paolo Contini, "vizita Papei a fost o mare recunoaștere după ani de muncă și de trudă, și a fost frumos să ne simțim aleși numai datorită sensului real al muncii noastre, fără ca nimeni să indice Villaggio". I-au făcut ecou Maria Grazia Lanzani Rodríguez y Baena, președinte al asociației pentru Italia: "Suntem emoționați datorită întâlnirii cu Papa, a oferit un cadou imens copiilor și adolescenților noștri și aceasta va fi pentru ei o amintire de neșters".

Villaggio, explică responsabilii, "este compus din cinci case, în fiecare sunt maxim șase băieți și fetițe până la vârsta de doisprezece ani, împreună cu o responsabilă numită «mama sos»". În substanță, i-au spus lui Francisc, "Villaggio este structurat în așa fel încât să reușească să-i urmărească și să-i sprijine pe copii în timpul creșterii lor, însoțindu-i ca o familie adevărată prin diferitele etape de creștere și de integrare în societate". De fapt, copiii "sunt însoțiți la școală, frecventează parohia și fac sport". La rândul lor "profesioniștii, rezidenți, non-rezidenți sau voluntari, care lucrează în centru, îi urmăresc pe copii pentru o perioadă de mai mulți ani, contribuind la crearea de raporturi umane stabile, care îi ajută să ajungă la o autonomie adecvată". Și este semnificativ că unii adolescenți aleg să rămână aproape de structură pentru a avea o referință dar și pentru a da o mână de ajutor în activitățile zilnice. "Aceasta de acum - povestește Megan, un tânăr eritreean - este casa mea: este mult timp de când sunt aici, n-am voit niciodată să mă îndepărtez, iubesc foart mult persoanele care lucrează aici".

Acest stil educativ, afirmă responsabilii, "reia modelul pedagogic și organizator al primului Villaggio Sos, întemeiat în Austria în 1949 de Hermann Gmeiner, un tânăr student la medicină care, profund lovit de sutele de copii rămași fără proprii părinți din cauza devastărilor războiului, a deschis primul Villaggio Sos, dezvoltând un model educativ apropiat prin umanitate de căldura unei familii adevărate, în puternică opoziție față de modelul orfelinatului, răspândit în acel timp".

Înainte de a se întoarce în Vatican, Francisc a mers să-l viziteze pe cardinalul de nouăzeci și unu de ani Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, internat în casa de îngrijire Villa Betania, în via Pio IV.

(După L'Osservatore Romano, 16 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat