Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza: Sărbătoarea Maicii Domnului de la Pilar

Luna octombrie pe lângă faptul că suntem în plină toamnă și frunzele copacilor ruginite ornamentează pământul oferind o priveliște posomorâtă, dar în același timp ne duce cu gândul că a mai trecut un an și iată că răsare încă odată o sărbătoare care ne trezește la viață.

Pentru comunitatea catolică din Zaragoza, sărbătoarea Pilarului a devenit un simbol de referință a credinței în arătarea Maicii Domnului în acest loc. Este una din cele mai mari sărbători mariane din lume și pentru toți este prilejul de a o cinsti în orice an cu flori și rugăciuni.

Și comunitatea noastră a trăit acest eveniment în acest an poate cu mai multă bucurie și credință, deoarece am avut vizita pelerinilor veniți din România, dar și a celor din Lerida. Se observă că de la an la an ni se alătură tot mai mulți credincioși atât din România cât și din împrejurimi și asta ne încurajează și pe noi în trăirea credinței noastre.

Îi îndemnăm pe toți cei care doresc un har deosebit de la Sfânta Fecioară de la Pilar, să vină să-i ofere rugăciunile și intențiile lor pentru a primi ajutorul ei.

Miercuri, 12 octombrie 2016, la ora 10.00, credincioșii cu mic cu mare au venit să se roage rozariul la sfânta Fecioară. Biserica plină datorită celor veniți din România, însoțiți de responsabilii lor de grup și de însoțitorul spiritual, pr. Alois Moraru, paroh de Barticești (jud. Neamț) și decan de Piatra, dar și celor din Lerida prezenți cu preoții de acolo: pr. Adrian Burcă, pr. Paul Fechetă, pr. Adrian Blaj, dar și pr. Ioan Blaj, misionar în Ecuador, venit și el la sărbătoare. A urmat sfânta Liturghie concelebrată de preoții prezenți, iar la predică pr. Ioan Blaj ne-a povestit cu foarte mult entuziasm despre misiunea sa în Ecuador. Punctul principal care l-a scos în evidență a fost că toate comunitățile din misiunea sa au ales hramul bisericii închinat Sfintei Fecioare, iar una dintre comunități chiar a ales-o pe Sfânta Fecioară de Pilar. Apoi a continuat că, privind la Maria, trebuie să ascultăm mai mult decât să vorbim. Maria ne vorbește în orice moment, doar că noi avem datoria să ascultăm cu sufletele deschise.

După celebrarea Liturghiei și salutul final al pr. Ionel Jicmon, parohul comunității românilor catolici din Zaragoza, pelerinii au coborât în sala de cateheză unde li s-a pregătit un mic prânz pentru a-și întrema trupurile. A fost efortul diferitelor persoane din comunitatea noastră care cu multă bunăvoință au făcut acest lucru pentru pelerinii veniți de departe.

La ora 15.00, toți cei care aveau costume populare, cu flori în mână, au pornit în procesiune la oferirea lor Sfintei Fecioare. A fost un drum pe care l-am parcurs cu foarte multă bucurie, însoțiți și de ceilalți participanți din toată lumea. Cu toții, în rugăciune și cânt ne-am apropiat de piața unde era așezată statuia sfintei Fecioare.

Am fost mulți români catolici (aproximativ 150 de persoane), mai mulți ca în anii precedenți, asta denotă că lumea este dornică de a se întoarce la credință, că într-o lume în care grijile de zi cu zi ne apasă tot mai greu, avem timp și pentru alinarea sufletele noastre cu credința în Domnul.

Vrem să mulțumim celor care ne-au onorat cu participarea lor și să vă spunem că vă așteptăm cu mare drag în fiecare an și mai mulți, dacă se poate, să o cinstim cu mantia de flori pe Maria așa cum numai în Zaragoza se întâlnește.

Comunitatea catolică română din Zaragoza

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 octombrie: Zaragoza: Zaragoza: Sărbătoarea Maicii Domnului de la Pilar
 


lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat